24 Nisan 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Zeytinyağı alırken, bunlara dikkat!



 

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dilşen Oktay, zeytinyağı satın alırken yağın kalitesinden emin olmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. Oktay, zeytinyağının renginin bir kalite kriteri olmadığını söyledi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Tadım Uzmanı DR. Dilşen Oktay, Çeşme’de Küçük Ev Butik Otel’de gerçekleştirilen zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağı satın alırken aranması gereken kriterleri sıraladı. Son dönemden zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artışa geçen sahtecilik olaylarının tüketicilerin tereddüde düşürdüğünü kaydeden Oktay’a göre, zeytinyağında en yaygın olan yanlış inanış “Zeytinyağının rengi yeşilse kalitelidir” kanısı…

HER YEŞİL ZEYTİNYAĞI ERKEN HASAT DEĞİLDİR

Yağın rengine bakıp aldanmayın” diyen Oktay tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

Zeytinyağının rengi duyusal analizde kalite kriteri değildir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi hakkında karar vermeniz sağlıklı olmaz. Gelişmiş teknoloji sayesinde zeytinyağının rengi değiştirilebilir bir özelliktir. Çoğu tüketici zeytinyağının renginin yeşil olduğunu görünce doğrudan “erken hasat” zeytinyağı alıyorum hissine kapılır. Ancak size kötü bir haberim var. Her yeşil zeytinyağı “erken hasat” olmayabilir.

AMBALAJI OKUYUN!

Üretici ile iletişim kurmaktan çekinilmemesi gerektiğini de kaydeden Oktay, çok kaliteli üretim yapan butik üreticiler olduğuna da değinerek, “Bu üreticiler tasarımlarına, etiketlerine, web sitelerine çok özeniyorlar. Etiketini iyice okuyun. Eğer böyle bir ürün alıyorsanız üretici ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Emin olun onlar da sizinle görüşmekten büyük mutluluk duyacaklar” diye konuştu.

MEYVEMSİLİK’ ÖNEMLİ BİR KRİTER

DR. Dilşen Oktay ayrıca duyusal olarak zeytinyağının kalitesiyle ilgili en önemli kriterin yağın meyvemsiliği olduğunu kaydetti. Hemen her tüketicinin bu küçük testi uygulayabileceğini kaydeden Oktay, yapılması gereken yöntemi ise şöyle tarif etti;

Natürel sızma zeytinyağı satın almadan önce tatma şansınız varsa tadına mutlaka bakın. Eğer kokusunda “meyvemsilik” olarak adlandırdığımız zeytin meyvesi kokusu var ise doğru yoldasınız demektir. Zeytin meyvesinin kokusunu bilmeyenlere önerim; bir zeytin ağacının yakınına gidip daldaki zeytini koklamanızdır. Gerçekten burcu burcu kokan bir meyvedir zeytin. Bu kokunun dışında sizi rahatsız eden herhangi bir koku almıyorsanız zeytinyağının kusursuz olması ihtimali vardır. Ayrıca yağı ağzınıza bir miktar alıp dilinizin üzerinde gezdirip ardından yuttuğunuzda dilin üzerinde acı badem, kahve veya kakao çekirdeği acısı varsa ve buna eşlik edecek şekilde bademciklerin üzerinde veya gırtlağınızda biber gibi yakıcılık hissi uyandırıyorsa antioksidan varlığı olan bir zeytinyağı ile karşı karşıya olabilirsiniz.”

Zeytindostu Derneği’nin Çeşme’de gerçekleştirdiği tadım eğitimde ayrıca katılımcılara Zeytindostu Derneği Kalite Yarışması’nda dereceye giren zeytinyağları da tattırıldı. Küçük Ev Butik Otel İşletme Sahibi İrem Parlak da tadım eğitimlerinin nitelikli müşteriler anlamına geldiğini kaydetti. Eğitimde ayrıca dört hamile kadının da yer alması dikkat çekti.


12 Ağustos 2015
Etiket; zeytindostu derneği, dilşen oktay Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir