Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde yapılan denetimde kaçak avcıların tüfeklerine ve vurdukları kuşlara el konuldu, para ceza verildi. Avlanan kuşların arasında, en son 2002 yılında Tuzgölü’nde görülen ve Türkiye’de 20 çift bulunduğu düşünülen 'Mezgeldek'in de olduğu ortaya çıktı.
Bodrum İlçesi Güllük Körfezi ve Milas’taki sulak alanlarda, kaçak avlanan kişilerin yakalanmasına yönelik çalışma yapıldı. Çalışmalara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milas Milli Parklar ve Doğa Koruma Şefi Erdinç Uyar başkanlığındaki 5 kişilik koruma ekibi ile Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı eski başkanı, emekli büyükelçi Süha Umar katıldı. Toplam 60 avcı denetlendi, kaçak avlananların tüfekleriyle vurdukları kuşlara el konuldu.
40 YILDIR BÖLGEDE GÖRÜLMEYEN KUŞU AVLAMIŞLAR
Öte yandan, Güllük Dalyanı’nda bugün sabaha karşı yapılan çalışmada ise 5 avcının tüfeklerine ve avladıkları kuşlara el konuldu. İncelemede, en son 2002 yılında Tuzgölü çevresinde görülen, Ege Bölgesi’nde ise yaklaşık 40 yıldır rastlanmayan 'Toygillerden mezgeldek' (Tetrax tetrax) türü bir kuşun da vurulduğu ortaya çıktı. Avlanması yasak olan kuşlar için usulsüz avlandıkları gerekçesiyle avcılara, ördek başına 400 lira, paspaş ördek için 1000 lira ve Mezgeldek vuran avcıya da 4 bin 500 lira para cezası verildi.
BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI
Konuyla ilgili bilgi veren Süha Umar, “Vurulmuş ördekler arsında görülen kuşun Mezgeldek olduğunu belirledik. Yıllardır görülmeyen bu değerli kuşun yeniden görülmesi sevindirici ancak vurulmuş olması bir o kadar üzüntü verici. Bu türden başka kuşların bölgede olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Güllük Dalyan bölgesinde her türlü avcılığı hemen yasaklaması ve bölgeyi kesin olarak koruma altına alarak, bir araştırma başlatması için gerekli müracaatları yapacağız” dedi.