Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açıkta yaşanan artışın bir trend değişimi anlamına gelmediğini belirterek, "Artışta artan altın ithalatının önemli bir etkisi var" dedi.
Bakan Çağlayan, Mayıs ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Mayıs ayında cari açığın 7 milyar 524 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Çağlayan, cari açıkta geçen yıla göre 2.2 milyar dolar artış olduğuna dikkat çekti. Bunu normal karşılamak gerektiğini belirten Çağlayan, 2013’te açığın 2012’nin bir miktar üzerinde olacağını belirtti. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında önceki aylara göre bir sıçrama olduğunu kaydeden Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ancak bu bir trend değişimi anlamına gelmiyor. Artışta artan altın ithalatının önemli bir etkisi var. Mayıs ayında 2.2 milyar doların üzerinde, Nisan-Mayıs toplamında 4.8 milyar dolar altın vb. ithalatı yapıldı. Altın ithalatındaki artışın kalıcı olmasını beklemiyoruz. Küresel fiyatlardaki düşüşün etkisiyle talep artısı oldu ancak bu uzun sürecek gibi görünmüyor. Diğer taraftan nasıl ihracatını yapıyorsak, altın ithalatı da yapıyoruz. Ben bunu çok normal karşılıyorum. Altın da uluslararası mal sınıflandırmasındaki binlerce maldan biri. Ancak son aylardaki ithalat artışının da cari açık üzerindeki etkisini tespit etmemiz gerekiyor.
Cari açık ilk 5 ayda toplam 31.9 milyar dolar oldu. Yıl sonu OVP beklentisi 60.7 milyar dolar. Muhtemelen açık bunun altında kalacaktır. Mayıs ayında doğrudan yabancı yatırım girişi 972 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmet ihracatı 4.5 milyar dolar oldu. Geçen yıl Mayıs ayında hizmet ihracatımız 3 milyar 850 milyon dolardı. Hizmet ihracatımızda ciddi bir ivmelenme var. 2013’ün ilk beş ayı genelinde de hem mal hem hizmet ihracatındaki başarılı sonuçlarımız gelmeye devam ediyor. Cari açık konusunda Türkiye’nin biraz sabırlı olması gerekiyor. Orta ve uzun vadede bunu çözeceğiz. Daha fazla üretimle, daha fazla tasarrufla bunu çözeceğiz. Geçen ay sonunda yeni teşvik sistemimizin 1. yıl sonuçlarını paylaştık. Türkiye genelinde yatırım projesi olarak yüzde 22’lik, yatırım hacmi olarak yüzde 62’lik ve öngörülen istihdam olarak yüzde 59’luk bir artış var. 6. Bölge’de yatırım projesi olarak yüzde 79’luk, yatırım hacmi olarak yüzde 269’luk ve istihdam olarak yüzde 183’lük bir artış yakaladık. Türkiye daha fazla üretim yaparak büyük bir ekonomi olacaktır."