28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

HALİT AĞABEYLİ YILLAR

Güzellikler geride kalmasın, hep eskinin güzelliklerini konuşup durmayalım dedikçe birileri günümüzü kirlete kirlete bizi günden, gündemden o kadar uzaklaştırıyorlar ki biz de çaresiz kirlenmemek adına çoğu zaman geçmişe uzanıyor, geçmişte huzur buluyoruz.

Düşünüyorum da bizim kuşağın radyodan aldığı hazzı şimdikilerin çoğu internetten bile alamıyor.

Şimdikilerin ellerindeki akıllı cihazlarla yatağa girdikleri gibi biz de ellerimizdeki kısa dalgalı radyolarla yatağa girer, ailemizden, kardeşlerimizden gizli gizli ya tuttuğumuz takımların maçını kulağımıza dayar dinler, ya da herhangi bir istasyonda, bütün cızırtısına rağmen bulduğumuz bir ezginin tınılarıyla hayallere dalardık.

Yatağımızın içine aldığımız veya ellerimizden düşüremediğimiz radyolar sayesinde sınırlar aşardık ama daha da çok Türkçenin güzel sesleri bizi kendine bağlar, Türkçemizi güzel kullanmalarının sayesinde biz sadece seslerini duyduğumuz kişileri hanımefendi, beyefendi gibi nezih makamlara gözümüzde yükseltirdik.

Hiç şüphesiz ki bu seslerin en unutulmazlarından biri, o beyefendilerin en unutulmazlarından biri Halit Kıvanç idi.

Bizim kuşak maç naklen yayıncılığında üç aşama geçirmişti.

“Burası Ankara, İstanbul, İzmir, Çukurova, Diyarbakır ve Türkiye’nin Sesi radyoları! Sayın Dinleyiciler şimdi Türkiye 1. Ligi futbol maçlarının naklen yayınlarına geçiyoruz” sesi ile uzanırdık şehirlere.

Bazıları direkt saha içine, skora yönelik anlatımlar yaparlardı. Bazıları ise o şehirde o gün yaşanan maç öncesi izlenimlerini, tribün görüntülerini, takımların üzerindeki forma biçimlerini falan uzun uzadıya vererek radyo başındaki bizleri kendilerine yakınlaştırırlar, yanı başlarına götürürlerdi.

Radyo yayıncılığını televizyon yayıncılığı izledi. Televizyonda maç anlatırken spikerlerin çoğu başlarda zorlandı ve tıpkı radyodan maç anlatır gibi ve sanki ekran başında bizler görmüyormuşuz gibi tafsilatlı anlatımlara girişmişlerdi. Ekrandan maç da en iyi anlatım, en az konuşma demek olmuştu.

Bu iki aşama ile asla kıyaslanmayacak bir naklen yayın aşaması da bizim için Halit Kıvanç olmuştu.

Gerek radyoda gerekse televizyondan maç anlatırken o hep konuşsun, hep anlatsın isterdik. Yurt içinden, yurt dışından yaptığı maç yayınlarında öyle güzel bilgiler verir, bizi o takımlarla, oyuncularıyla, şehirle o kadar iç içe yapardı ki Halit Kıvanç’ın dışında başkası bize maç anlatmasın isterdik.

Örneğin bir dünya kupası maçının anlatımı sırasında: “Almanya’nın sağbeki, bundan futbolcu mu olur diye çok hocanın yüzüne bile dönüp bakmadığı ama hırsı, azmi ve çalışkanlığıyla kısa zamanda yüzüne bakmayanları peşinden koşturur hale getiren Berti Vogst, öyle bir yapıştı ki rakibin solaçığına …Nefes aldırmadığı gibi kendi de kan ter içinde. Bugün eşi Monika ile evliliklerinin üçüncü yılı ve hem evliliklerini hem de oynadığı futbolu kutluyoruz.”

Şimdilerde maç izlerken ben de zaman zaman izlediğim maçtaki bazı oyuncuların mesela sırt numaralarına takılır, neden o numaralı formayı giymiş deyip elimdeki akıllı cihazın arama motorlarına sorup öğrenir sonra o futbolcuyla ilgili internette yazılı bilgileri de edinirim. İşte eğer yaşınız yetti ve Halit Kıvanç’ lı yıllara yetişmiş ve ondan maç izleme fırsatı bulmuşsanız o günlerin imkanlarıyla asla bir yerlerde bulamayacağınız bütün bilgileri, o tatlı sesiyle size sunumundan da istifade etmişsiniz demektir.

Güzel Türkçe kullanımı ve ona bağlı güzel ses, hemen bütün meslek erbaplarını ilgi çekici hale getirmede olmazsa olmaz bir unsur.

Biz futbolu, biz yurdumuzun futbol insanlarını, futbol çevresini, biz dünyayı biraz sevdiysek ve şimdi de sevmek ile ilgili azıcık da olsa bir şeyler bulmak istiyorsak onun sesi gibi, onun cümleleri gibi güzelliklerin bunda az da olsa payı olduğunu düşünüyorum.

Güzel insanlar, güzel işleriyle, güzel hatıralarıyla, güzel sesleriyle kalırlar insan hafızasında. Biz onu hep güzellikler içinde tanıdık, güzel duyduk. İnşallah sonsuz alemde de onu güzellikler karşılar, güzellerle beraber olur.

Bundan elli yıl öncesi Türkiye’sinde, az bir okumuş veya kendisini aydın diye tanıdığımız kişilerin, sanatçıların, sosyetenin hep Türkçe dışında seslere yöneldiği, Türkçe dışında değerlerin peşinde koştuğu o günlerde bizi Türkçe selamlayan, Türkçenin güzel seslerine bağımlı hale getiren Halit Ağabeyi hürmet ve rahmetle anıyorum.

Erdal ÇİL

[email protected]

29 Ekim 2022 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir