29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

SAYIŞTAY RAPORLARI SONRASI

Sayıştay görevini yapıyor!

Yapıyor da ne oluyor?

Vatandaşın bilgisine sunulan bir sürü tespit.

Vatandaş ne yapsın bunca bilgiyi, bunca değerlendirmeyi?

Okuyup okuyup: “Vay be! Bizim üniversite dediğimiz bilim yuvalarında ne filmler çevrilmiş, devlet dediğimiz kurumlarda kimler neleri götürmüş” deyip dövünmeleri için mi yayınlanıyor bu raporlar?

Tabii ki Hayır!

Bu kurumlara dair bütün bilgiler, Sayıştay tespitleri zaten ilgili üst birimlere, gereği için yazılıp, gönderilmekte. Yani üniversitelerle ilgili tespitler Yüksek Öğretim Kurumuna, Belediyelerle ilgili olanlar İçişleri Bakanlığına vs vs.

Benim asıl dikkatinizi çekmek istediğim de tam burası!

Pekiyi sonrası ne oluyor?

İşte bu raporların vatandaşın bilgisine sunulmasının nedeni, vatandaşın bu sürece dâhil olup, ilgili üst kurumlar vasıtasıyla, vatandaşlık görevini yapıp, süreci yakından takip etmeleri ve hukuki dinamikleri zinde tutabilmeleri.

Nasıl mı?

Sorarak, takip ederek, göz yumanlara göz yummayarak!

Sayıştay yazmış: “Geçen yılki raporda belirtmemize rağmen idare tarafından herhangi bir işlem tesis edilmemiştir.”

O zaman hiç olmazsa seçim zamanı bile hatırımız sorulduğunda cevap olarak bunları söyleyecek, bunlarla ilgili devletlilerinin neler yaptığını, ellerindeki gücü nerelerde kullandıklarını soracağız.

Sonuç alır mıyız?

Almasak bile biz seferden sorumlu değil miyiz?

Zafer de sadece bunun için çıkılan seferlere bağlı değil mi?

Kaplumbağa kadar da mı istikametimiz, kararlılığımız olmasın?

Gerçi tarih hiçbir zaman organize olmamış yığınların, organize olmuş küçücük gruplara karşı bir zaferini henüz yazmadı. Ama olsun! Dediğim gibi biz seferden sorumluyuz.

Sayıştay raporlarının önümüze serdiği en önemli tespit, ortaya çıkarılan bütün suçlar, kamuya musallat olmuş, organize suç örgütlerinin varlığına işaret etmektedir ve bu usulsüzlüklerin, yolsuzlukların birçoğunun temelinde hep kamuya dadanmış organize suç örgütlerinin parmağı bulunmaktadır.

Yani iyi niyetle bütün işi kamunun menfaatini korumak olan bir kamu görevlisinin bir anlık gafletinden, ihmalinden, kusurundan kaynaklanan suçlar değildir bunların birçoğu. Öyle görüntülere rastlansa bile sonucuna bakıp, bu ihmal ve kusur toplamda kime yaramış diye sorguladığımızda bizi hep organize suç örgütlerine çıkarmaktadır.

Sayıştay raporları sonrası yapılan idari yargılamalarda üzerine suç isnat edilip, zimmet çıkarılan ve mağdur edilen bazıları ise sırtlarını böyle suç örgütlerine dayamayanlardır. İyi niyetli bile olsa bazı idare ve idareciler, raporların gereğini yapıp soruşturmalar açsalar bile güçleri ancak bu tür zayıflara yetebilmekte, diğer organize güçlerin yanına bile yanaşamamaktadırlar.

Bu örgütlerle mücadele ancak devletin gücü dâhilindedir ve sorumluluğu da yine devletin asli görevleri arasındadır.

İktidarların ömürleri sınırlı, suç örgütlerinin ömürleri ise neredeyse tarihimiz kadar uzun. Bu yüzden 15 Temmuz’un ete kemiğe büründürülerek devletin bekasına dair dersler çıkartılmaksa maksat, öncelikle bu suç örgütlerinin yaşamasına zemin sağlayan her süreç masaya yatırılarak kamuya uzanan her türlü suçun üzerine gidilmedeki süreçler yeniden gözden geçirilerek hızlandırılmalıdır.

Bu suç örgütleriyle mücadelede kararlılık göstermediği gibi süreçleri sulandıran, bunlardan faydalanan ve ilişkiye giren bütün yönetici kadroların da tasfiyesine derhal başlanarak halka bu mücadeledeki kararlılık ve samimiyet gösterilmelidir.

Bu raporlar göstermiştir ki devlet her şeyi biliyor! Ama yarınlar bilgiyi bilenlerin değil, yapabilenlerin olacaktır.

Aksi takdirde Sayıştay tespitleri malumun ilanından öte bir anlam taşımayacak, yapanın yanına kar kaldığı gibi milletimizi diri tutan ‘devlet olma’, ‘devlet gibi davranma’ olgusu, telafisi mümkün olmayan bir şekilde zarar görecektir.

Sayıştay raporları bir sonuçtur! Bu sonuca çıkan bütün yollarda bu suç örgütlerinin kurumlara birçok amirden bile daha iyi hâkim oldukları, oralara yönetici atatırken günün reel politiğine uygun nasıl tavır aldıkları, o kurumların hangi mevzuatlarındaki boşlukları nasıl kullandıkları, nerelerden beslendikleri, siyaset kurumunu nasıl dejenere ettikleri gün gibi ortadadır ve güçlü devlet olmanın yolu da bütün bu virüslerin, bu suç örgütlerinin ortadan kaldırılmasıyla doğrudan ilgilidir.

Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemi de bütün bu olumlu işleri yapabilmek adına aslında önemli bir fırsattır ve güç için bu gücün kullanılması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Aksi takdirde vesayet odaklarının biri gider, diğeri gelir.

Sayıştay raporları akar, biz öylece bakar durumundan kurtulamayız.

Erdal ÇİL

[email protected]

18 Ekim 2020 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir