28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İSTİKLAL MARŞINI DEĞİŞTİRME GİRİŞİMLERİ



Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet DOĞAN, İstiklal Marşı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Marşın bazı kesimlerce eleştirilmesine hatta TBMM’ nde oylanması sırasında ret oyu verenlerin de olmasına rağmen milletimizin İstiklal Marşımız ile bağının hiç kopmadığını söyledi.

İzmir Düşünce Platformuna konuk olan D. Mehmet DOĞAN, konuşmasını şöyle sürdürdü.: “, Mehmet Akif 1912 Balkan Harbi’nde İstiklâl Marşı şiirini kafasında taşır. Marşı yazmayı kabul ettikten sonra iki gün içinde de yazıp teslim ediyor. Hâlbuki Akif kolay yazan biri değildir, yani yazar, bekletir, düzeltir, tekrar yazar ama benim kanaatim şu ki; Mehmet Akif' in zihninde böyle bir şiir için hazırlık vardı zaten. Bir şiir yazacak öyle ya da böyle. İstiklâl Marşı yazması teklifi denk geliyor.

Akif’in teklif üzerine şiiri yazması, teslim edildiği andan itibaren milli marşımız olacağı anlamına geliyordu. Nitekim kabul sürecinde bu görülebiliyor. Diğer önemli nokta; Marşımızın 12 Mart 1921’de kabul edilmesiyle birlikte o günden günümüze, büyük değişimlere rağmen, mutabakat devam etti. İstiklâl Marşı ile sağlanan ittifaka, ülkemizde kanunların, anayasaların defalarca değişmesine rağmen, milletimizin bağlılığı devam etti. Bunun nedeni elbette İstiklal Marşımızın güçlü ifadeleridir.Yani, İstiklal Marşı dünyada benzeri olmayan bir marştır.”

Zaman içinde İstiklal Marşını değiştirme çabalarının gündeme geldiğinin altını çizen D. Mehmet Doğan, İstiklal Marşının hangi sözlerinden kimlerin rahatsız olduğunu da şöyle açıkladı:

İstiklal Marşı TBMM de kabul edildiği dönemde farklı isimlerin farklı nedenlerle itirazları olmuştu ancak ekseriyet olumlu karşılayıp, ayakta alkışlarla kabul edilince yapacak bir şey olmadığını anladılar. 1925 yılında ise Maarif Vekâleti millî marş yarışması açtı. İşte o zaman İstiklâl Marşı’nın bazılarınca beğenilmeyen yönleri ortaya çıktı, kimin neye itiraz ettiği anlaşıldı; İstiklal Marşında Batı medeniyetinin “canavar” olarak nitelendirilmesi, ilk itiraz noktalarından biriydi. Ne yazık ki; milletimizin benimsediği, üzerinde mutabakat sağladığı İstiklâl Marşı'nı defalarca değiştirmeye teşebbüs ettiler. Ama başaralı olamadılar.”

Toplantı sırasında İzmir Düşünce Platformu üyelerinden bir katılımcının, hafta içinde Muğla’da yapılan, “İstiklal Marşını En İyi Okuma Yarışmasında birincilik ödülü alan ortaokul öğrencisi Elif Naz Damkacı’ nın, “Akif bu şiiri yazmasına rağmen bu ödülü almamışken, ben iyi okudum diye bu ödülü nasıl alabilirim” diyerek reddettiğini bunun da Akif’ in ruhunun halen bu topraklarda yaşadığını gösterdiğini hatırlatması üzerine Doğan, şunları söyledi:

“ Mehmet Âkif ve İstiklal Marşını iyi anlaya bilmek için günün şartlarını, yaşanan olayları ve ülkenin içinde bulunduğu kritik durumu bilmek gerekir. Âkif bir görev insanıydı ve ne zaman ve nerede ihtiyaç duyulursa gelen davetleri hiç düşünmeden kabul ederdi. Millî Mücadele’nin manevi cephesini güçlendirmesi, millete ümit ve iman telkin etmesi amacıyla bizzat Mustafa Kemal Paşanın isteği üzerine Ankara’ya davet edilmişti. Ankara’ya oğullarıyla birlikte zamanın şartlarında bazı işgal bölgelerinden de geçerek, uzun ve meşakkatli bir yolculuk sonucunda Eskişehir üzerinden trenle 14 günde,24 Nisan 1920 tarihinde Ankara’ya ulaşmıştır.

Hakimiyet-i Milliye gazetesinde Mehmet Akif'in Ankara'ya gelişi şöyle bir haberle duyurulmuştu. 'İslam şairi Akif Bey Ankara'ya geldi. Çok hassas, ulvi, dini, milli konularda bilgi ve hassasiyet sahibidir. Mücadelenin manevi cephesine katkı sağlayacak' denmiştir. Nitekim öyle de olmuş bütün cephelere o ruhu taşımıştır. Bu ruhun bugün de Marmaris’ten ses vermesi önemlidir, anlamlıdır.”

02 Nisan 2021
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
KANUNİ'NİN MUĞLA'YA GELİŞİNİN 500. YILI UNUTULDU
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
ÖĞRENCİLERE BAKAR MISINIZ?
ŞAMPİYONLARIN GÖZÜ TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNDE
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
TÜRKİYE' DE BİR İLK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
EMİNE IŞINSI ÖKSÜZ ANILDI
AKILDAN UZAKLAŞTIKÇA SELEFİLEŞİYORUZ
ANADOLU LİSESİ SANKİ BİR EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Başarıda engel tanımıyorlar.
MANİSA'LILAR OKTAY SİNANOĞLU'NU UNUTMUYOR
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir