İzmir 2'nci İstihdam Zirvesi'nde işsizlikten çok mesleksizlik sorunu öne çıktı. İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, "Kaynakçı istiyoruz; maden mühendisi, elektrikçi açığı var. Arkeolog yetiştiriyorsunuz. Bir yerde buluşmalıyız", EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise “Öğrenciler sınıf geçiyor, öğrenmiyor. Eğitimde köklü değişiklik yapılmalı” dedi.
İzmir 2'nci İstihdam zirvesi 'İş’te İzmir Yenilik, Zirve' sloganı ve 'Güvenli ve Engelsiz İstihdam' ana temasıyla Kültürpar Uluslararası Fuar Alanı 3 No’lu Hol’de başladı. İki gün sürecek zirvede iş arayan, işini değiştirmek isteyenler ile işveren ve iş sağlayan kurum temsilcileri bir araya gelecek. Öğrenciler tam veya yarı zamanlı iş olanağı veren firmalar hakkında bilgi alacak.
İŞSİZLİK ORANI: YÜZDE 9.8
Zirve’nın açılış töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, görev alanları olduğu için işsizlikle mücadele ettiklerini, işsizliğin dünyanın bir sorunu olduğu için siyasat üstü bir konu olduğunu söyledi. AB ülkelerinde işsizliğin ortalama yüzde 10.9, İspanya’da yüzde 26.7, Yunanistan’da yüzde 27.3, Fransa’da yüzde 10.9 olduğunu belirten Etyemez, Türkiye’de bu oranın 2013 yılının Eylül ayı itibariyle yüzde 9.8 olduğunu söyledi. Kayıt dışı istihdamın ise yüzde 37.7 olarak tespit edildiğini açıklayan Etyemez, "Hedefimiz; işsizlik oranını yüzde 5’e, kayıt dışını ise yüzde 15’e düşürmek. Kadının işgücüne katılım oranını ise yüzde 30’dan 40 çıkarmak" dedi.
MUTLU: KAYNAKÇI İSTİYORUZ; MADEN MÜHENDİSİ YETİŞİYOR
Açılış konuşmalarına istihdamda eğitim kaynaklı sorunlara dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve EBSO Başkanı Ender Yorgancıların konuşmaları damgasını vurdu. Mutlu, TÜİK verilerine göre Ağustos ayında Türkiye’deki işsiz sayısının 2 milyon 200 bin kişi olduğunu, her 100 kişiden 38’nin de kayıt dışı çalıştığını söyledi. İşsizlik oranı olan yüzde 9.8’in genç nüfusta yüzde 18.7’e çıktığını belirten Mutlu, şöyle konuştu:
"Okumuş gençler işsizliğin pençesindedir. Öte yandan işverenler yeterli nitelikte eleman bulmakta zorlanıyor. Türkiye’de işgücü arz ve talebin nitelik ve nicelik olarak örtüşmüyor. İki cephede de yapılması gerekenler var. Hem istihdam kapasitesi attırmalı hem de eğitim sistemi ve alanları kalitesi reformlar yapılması gerekiyor. Biz kaynakçı istiyoruz, siz maden mühendisi, biz elektrikçi istiyoruz siz arkeolog yetiştiriyorsunuz. İşverenin talepleriyle, eğitim sistemi bir yerde buluşmalıdır."
"SINIF GEÇME DEĞİL ÖĞRENMEK ÖNEMLİ"
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar,da üniversitelerden mezun olan 700 bin kişinin endişe içinde hayata başladığını, derslerle ekonomi içindeki yerlerinin birbiriyle örtüşmediğini söyledi. Eğitim sistemi içinde köklü değişiklik yapılması gerektiğini belirten Yorgancılar "Sınıf geçme yerine öğrenerek geçmenin uygulanması gerekiyor. Sınıfını geçen talebeye ne öğrendin diye sorulması gerekiyor. Eğitim sistemi uygulamalı olmalı. Öğrenci üç-dört ayını o bölümle ilgili sanayinin içinde çalışmalı. İşsizlikle mücadele mesleksizlikle mücadelenin önemi büyük" dedi.
Yorgancılar, işsizliğin azalması için istihdam, istihdam için de yatırım gerektiğini, bu nedenle yatırımın önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Yorgancılar, "Çalışma yaşamında çözüme kavuşması gereken en önemli sorunların başında da kıdem tazminatı konusu gelmektedir. Bakanlık, konuyu bir türlü taraflarla uzlaşarak çözmeli” dedi.
İzmir Serbest Muhasebe ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Genel Sekteri Hüseyin Hamamcılar ise işsizlik oranın yüksek olduğu İzmir’de bunun nedenlerinde birinin sanayideki yatırım azlığı olduğunu söyledi. Kalifiye eleman sıkıntısının da önemli etkisi bulunduğunu belirten Hamamcılar, "Kalifiye ve ara eleman yetiştirecek lise ve yüksek okullar artması gereklidir. Üniversitelerde iş bulma olanağı olmayan dallar var. Bunlar yerine iki yıllık yüksekokullar çoğaltılmalı, ara eleman yetiştirilmelidir" dedi.
İzmir Üniversiteler Platformu Dönem Başkanı Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyfullah Çelik yaptığı konuşmada özellikle vakıf ve özel üniversitelerin iş dünyasının istediği elemanı yetiştirme konusunda gayret göstermeye başladığını söyledi. Talep olmayan bölümlerin açılmadığını belirten Prof.Dr. Çelik, "Üniversitemize sektörden 'Optisyenlik Bölümü' açılması, destek olunacağı isteği geldi. Açınca yüzde 100 doluluk sağladık. İstihdam olanakları var. Çalışma Bakanlığı üniversite öğrencilerinin part-time çalışmasına destek, iş dünyasına kolaylık sağlarsa öğrenciler işlerini garantilemiş olur” dedi.
YAZICI: “MESLEK KURSLARI AÇTIK”
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Nusret Yazıcı mesleksizlik sorunun çözümüne yönelik olarak kurum olarak kurslar, girişimcilik ve toplum yararına programlar açtıklarını, 2013 yılının ilk 11 ayında 388 bin vatandaşın bu programlardan yararlandığını ve meslek sahibi olduğunu söyledi. Yazıcı, hangi meslekte, hangi alanda, hangi yaş aralığında açık olduğunu bildiklerini, buna göre mesleki eğitimi yönlendirdiklerini açıkladı. İŞKUR İzmir İl müdürü Kadri Kabak ise 2013 ilk 11 ayında 42 bin kişinin işe yerleştirildiğini, bunda 1. İstihdam Zirvesi’ndeki çalışmaların da büyük etkisi bulunduğunu söyledi.
Vali Yardımcısı Celal Ulusoy ise, eğitimlerin yetersizliğinde çok şikayet aldıklarını söyledi. Meslek liselerine giden öğrencilerde mutsuzluk, gönülsüzlük olduğunu belirten Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onları çalışma ortamına hazırlamak için çok iyi motive etmek gerekiyor. Devlet olarak okullarda iyi imkanlar sunuyor. Ama bu sorunu çözmekte yetersiz kalınıyor. Bizim ülkemizde okul diploma almak için bitiriliyor. Mesleği öğrenmek için değil. Alınan eğitim size yeterli olmayabilir. En iyi eğitim siz birkaç yıl besleyebilir. Mutlaka yeni olanakları kullanmaları, okumaları gerekir. Kendini geliştiren insanın iş olanakları mutlaka bulacaktır."
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İş-Kur’un eski yapılanmasında halkın 'Buradan bir şey çıkmaz" anlayışıyla pek ümitli olmadıklarını ancak yeniden yapılanma sonrası istihdam yaratmada ortaya çıkanların başarı olduğunu söyledi. Aydoğan, istihdamda kalitenin yanı sıra güvenliğin de önemli olduğuna dikkat çekti. Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN’ın binlerce işçi çalıştırmasına karşı kendi işlerini yaptıramadığından yakınarak, "Bu konuda bir yasal düzenleme yapılmalı. Kendi şirketimize işlerimizi yaptıramıyoruz, ihalelerle canımız çıkıyor. Güvenli ciddi bir işyerinde ne kadar çok insan çalışırsa daha iyi olur. Buna bir formül bulunabilir” dedi.
Törende, en çok istihdam sağlayan, en çok kontenjan fazlası engelli istihdamı, en çok kadın istihdamı, en fazla işbaşı eğitim programı düzenleyen, en fazla istihdam garantili kurs düzenleyen işletmelere ödül plaketi verildi.