İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 Eylül-2 Ekim 2013 tarihleri arasında İnciraltı Rekreasyon Alanı’nda düzenleyeceği “2. Uluslararası Heykel Çalıştayı” için geriye sayım başladı. Bu yılki teması ‘Mutluluk’ olarak belirlenen çalıştayın jüri toplantısı Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleşti.
Heykel sanatçısı Mehmet Aksoy, heykel sanatçısı ve akademisyen Ayhan Yılmaz, heykel sanatçısı Cahit Koççoban, heykel sanatçısı ve akademisyen Gökçen Ergür, K2 güncel sanat merkezi kurucusu ve yöneticisi Ayşegül Kurtel, İzmir Büyükşehir Belediyesi proje teknik sorumlusu heykeltıraş Yücel Tonguç Sercan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi proje sorumlusu heykeltıraş Esen Kesecioğlu’ndan oluşan seçici jüri, yarışmaya katılan 290’i yabancı, 52’i yerli olmak üzere toplam 342 sanatçının başvurusunu değerlendirdi. Birbirinden seçkin çalışmaların arasından eleme yapmakta oldukça zorlanan jüri, geçen yılın iki katından bile fazla sayıdaki başvurudan 2’si Türk, 6’si yabancı olmak üzere 8 heykeltraşın çalıştaya katılmasına karar verdi. İşte 8 heykeltraş Seçici jürinin 342 sanatçının arasından ciddi bir değerlendirmeyle belirlediği 8 heykeltraş şöyle:
Badri Goguadze (Gürcistan), Butrint Morina (Kosova), Yu Cin Ciou (Taiwan), Kuang-hua Hsiang (Taiwan), Lee Zih-Cing (Taiwan), Mykola Lampeka (Ukrayna), Güler Güçlü (Türkiye) ve Okan Sabuncular (Türkiye) Malzeme ‘Muğla mermeri’ “2.Uluslararası Heykel Çalıştayı”na katılacak olan heykeltraşlar için çalıştayın malzemesi ‘Muğla mermeri’ olarak belirlendi.
Seçici jüri, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen heykeltıraşların eserlerini değerlendirirken; projenin uygulanabilirliği, konsepte uygunluğu ve kent dokusuyla ilişkisi, sanatçının geçmiş çalışmaları ve malzemeye hakimliği ile soyut ve figüratif işlerin dengelenmesi gibi kriterleri gözönüne aldı. Heykeltıraşlara ana yontu malzemesi olan mermer, Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek. Arzu eden heykeltıraşlar, mermere ek olarak farklı bir malzeme de kullanabilecek. Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı’nın amacı, İzmir kentine kalıcı, nitelikli, sanata uluslararası bakışı olan çağdaş yapıtlar kazandırarak İzmir'i adeta bir açık hava müzesi haline getirmek.
Çalıştay, sanat ürünlerini dış mekanlara taşıyarak kalıcı eserlerin sürekli olarak sergilenmesini ve kent kültürüne ve estetiğine katkıda bulunmayı hedefliyor. Öğrencilerle birlikte çalışacaklar Çalıştaya katılan sanatçıların ‘mutluluk’ temasıyla yapacakları eserler, kentin çeşitli noktalarına yerleştirilecek.
İzmirlilerin de izleyebileceği bir aylık çalışma sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencileri sanatçılara asistanlık yapacak, böylece öğrenciler sanatçıların deneyimlerinden yararlanma imkanı bulacak. Ayrıca, sanatçılar birer gün İzmirli çocuklarla bir atölye oluşturacak. Çalıştay alanına öğrenciler, gençler, bisikletçiler, yaşlılar ve engelliler gibi grupların ziyaretleri de sağlanacak.
İlk çalıştaya 150 heykeltraş katılmıştı Büyükşehir Belediyesi’nin “Akdeniz” temasıyla düzenlediği ilk çalıştay, 13 Ekim - 2 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. O dönem 150 heykeltraş çalıştayda yer almak için başvurmuş ve 7’si yabancı, 3’ü yerli sanatçı, Kültürpark’ta Tarih ve Sanat Müzesi önündeki havuzun çevresine kurulan açık hava işliklerinde heykellerini yaparak İzmirlilere hediye etmişti. İlk heykel çalıştayında, Aldo Shiroma (Peru), Amancio Gonzales Andres (İspanya), Bettino Francini (İtalya), Chander Parkash (Hindistan), Hitoshi Tanaka (Japonya), Valentine Mitev (Bulgaristan), Volodymyr Khochmar (Ukrayna), Hakan Şengönül, Mert Taşkın Demir ve Levent Ayata (Türkiye) yer almıştı. İlk çalıştay sonunda kestane ağacından yapılan eserler, halen Tarihi Havagazı Fabrikası’nın bahçesinde sergileniyor.