İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Avrupa Birliği 6’ncı Çerçeve Programınca desteklenen “Yaratıcı Şehirler” olgusunu İzmir’e kazandırmak için kolları sıvadı.
İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerince, Avrupa Birliği projesi olarak bir çalışma başlatıldı.
Türkiye’de ilk kez sadece iktisadi değil aynı zamanda sosyal faktörlerin de dikkate alındığı proje ile yaratıcı ve yenilikçi şehir oluşturma konusunda akademik alanda çalışma yürütülecek.
Yetenekli bireyler bir şehri neye göre tercih eder? Bu kişileri İzmir’e nasıl çekebiliriz? Bu kişiler için İzmir şehri nasıl cazibe merkezi olabilir? başlıklarının irdeleneceği proje çalışmasında; İzmir’de kent-insan ilişkisi ve bireylerin yenilikçi yanları incelenecek.
Projeye İngiliz akademisyen katkısı
Projeye katkıda bulunmak üzere İKÇÜ’ye gelen, İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dr.Caroline Chapain “Yaratıcı ve Yenilikçi Şehirler” konulu bir seminer sundu.
Dr.Caroline Chapain Avrupa Birliği tarafından 2006-2010 yılları arasında desteklenen ve 13 Avrupa Şehrini kapsayan proje hakkında bilgi verdi. Dr.Caroline Chapain, Birmingham şehri özelinde proje bulgularını akademisyen ve öğrencilerle paylaştı.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Türkiye’de ilk kez başlatılan proje ile ilgili bilgilendirmede bulunan İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, söz konusu çalışmanın fakültenin öğretim üyelerinin geniş bir katılımıyla Doç.Dr.Serhat Burmaoğlu koordinatörlüğünde yürütüldüğünü belirtti. Avrupa Birliği tarafından 6. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen (Accommodating Creative Knowledge – Competitiveness of European Metropolitan Regions within the Enlarged Union) proje ile yaratıcı bireylerin şehir tercihlerinde dikkate aldıkları iktisadi ve sosyal faktörlerin ortaya konulduğunu söyledi.
BİRİKİMLİ BİREYLERİ ÇEKME YETENEĞİ
Doç. Dr Serhat Burmaoğlu da yürütülen çalışma için, “Fakülte olarak hazırladığımız proje ile entelektüel sermaye sahibi bireylerin hangi bilgiler ve saikler ile yaratıcı ve yenilikçi bir şehir oluşturma konusunda davranış gösterdikleri incelenecektir. İzmir için yapılacak uygulama ile şehrin yaratıcı ve yenilikçi yetenekleri üzerinde durulacak, kentin birikimli bireyleri çekme yeteneği araştırılacaktır. Nihayetinde tüm şehirler için yürütülebilecek çalışmalar ile “Yetenekli Şehirler” oluşturabilmenin yolu açılacaktır” dedi.