Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) organize ettiği 1'inci Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri İkili Görüşme Organizasyonu-Gıda Zirvesi, İzmir’in Çeşme İlçesi’nde başladı. Bu yıl ilk kez düzenlenen zirve kapsamında, Arap ülkelerinin temsilcileri ile Türk işadamlarını Çeşme Sheraton Otel’de bir araya geldi.
16 Kasım’a kadar sürecek zirveye, Tunus Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği Genel Başkanvekili Sedat Kutlu, Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Arap ülkelerinden büyükelçiler, Arap ülkeleri ziraat ve ticaret odası başkanları ile 22 Arap ülkesinden gelen 500 Arap iş adamı ile Türk iş adamları katıldı.
Tunus Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, zirvedeki konuşmasında, ülkesinde son olaylardan sonra seçilen hükümetin gıda konusunu öne koyduğunu belirtip "İkili ilişkilere güç katmak gerek. Bizi bir araya getiren coğrafya, din, benzerlik ve menfaatlerimizdir. Arap ülkeleri olarak bizden istenen ilişkilerimizi güçlendirmek ve engelleri aşmaktır" dedi.
Moatar, gıda güvenliğinin çok önemli bir konu olduğunu belirtti. Moatar, "Arap ülkelerinde gıda güvenliği konusunda eksiklikler var, üretim düşük ve açıklıklar var. Arap ülkeleri olarak yüzde 20 hububat, yüzde 18 et, yağ ve şekere ihtiyacımız var. Araplar kendi ürettikleriyle yetinemezler. Bunları genişletebiliriz. Teknolojik açıklığı kapatabiliriz. Dünyada 1 hektarda 3 ton, Arap ülkelerinde 1 hektarda 1 ton hububat alınmaktadır. Bu konuda çok büyük açığımız var. Bu teknoloji ve gelişim sorunlarıdır. Gıda sanayisi teknolojisi ile ilgili söyleyecek çok şey var. Arap ülkelerinde gıda güvenliğindeki açığı giderebilmek için teknolojiye ihtiyaç var. Türkiye bu konuda çok ileride. Bu teknolojiden istifade etmemiz gerekir. Türk ve Arap işadamları arasında güçlü ortaklık kurmalıyız. Bu ortaklık meyveleri çabuk verebilir" diye konuştu.
'TARIM İHRACATININ YÜZDE 20’Sİ İZMİR’DEN'
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir’deki gıda ve tarın sektörü ile bilgi verdi. Vali Toprak, tarım ve gıda sektörü kendi dinamiklerini oluştururken İzmir'in de konuyla ilgili söz sahibi konuma eriştiğini söyledi. Toprak, "İzmir, tarım ve gıda sektörünün birçok alanında öncü ve lider konumundadır. Örneğin, ülkemizin enginar üretiminde yüzde 33’ü, zeytin üretiminin yüzde 25’i, mandalina üretiminin yüzde 15’i, topraksız tarım alanının yüzde 14’ü, kiraz üretiminin yüzde 12’si şeftali üretiminin yüzde 11’e yakını, domates üretiminin yüzde 9’u, süt üretiminin yüzde 9’u İzmir'de gerçekleşmektedir. İzmir'de faaliyette bulunan gıda işletmeleri Türkiye genelinin yüzde 5.7’sini istihdamın ise yüzde 9’a yakınını oluşturmaktadır. Ege Bölgesi, yıllık 3.5-4 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapmaktadır. Türkiye'nin tarım ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştirmektedir. Yani geçen yılın rakamalarına göre toplamda 3.5-4 milyar dolarlık bir ihracat yapılmıştır. Şu ana kadar ortaya çıkan rakamlar, bu yıl bu rakamların daha yüksek bir oranda gerçekleşeceğini göstermektedir" dedi.
EXPO İÇİN ARAP ÜLKELERİNDEN DESTEK İSTEDİ
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de konuşmasında Fransa’da yapılacak EXPO oylamasında Arap ülkelerinden İzmir’e destek vermelerini istedi. Sait, "13 gün sonra İzmir, Paris'te Arap ülkesi Dubai'yle yarışacaktır. Buradan herkese seslenmek istiyorum. Dubai, tabiki kardeş şehir. Dubai'nin ne kadar ihtiyacı var EXPO'ya bilemiyorum. Ancak, İzmir'in gerçekten ihtiyacı var. İzmir bu konuda samimi, istekli ve hak ettiğini düşünüyorum. Bu konuda özellikle Arap ülkelerinin İzmir'i tercih etmelerini istiyoruz" diye konuştu.