Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir iç körfezde yapılmasını öngördüğü Karşıyaka ve Bayraklı yat limanlarından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin yer seçiminin hatalı olduğu itirazlarına rağmen geri adım atmadı. İki yat limanı projesi onaya gönderildiği Koruma Kurulu’ndan, belediyelerin olumsuz oylarına karşın, 'tarihi eserlerle doğrudan bağlantısı olmadığı' gerekçesiyle geçti.
İzmir’de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile belediyeler arasındaki yat limanı yeri anlaşmazlığı sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Çeşmealtı’ndan yapılacak yat limanı hariç İnciraltı, Bayraklı ve Karşıyaka yat limanı seçimlerine ÇED sürecinde itiraz etti. Karşıyaka Belediyesi de aynı itirazlarda bulunup, Karşıyaka’da yat limanın Mavişehir’e yapılmasının uygun olacağını savundu. Büyükşehir Belediyesi özellikle yat limanlarının dere ağızlarına yakınlığını eleştirdi. Körfez temizliğini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi. Karşıyaka ve Bayraklı’da ard alanların yetersizliği, trafiğe yapacağı olumsuz etkiler, İnciraltı’nda büyük dolgu alanlarına ihtiyaç duyulması ve doğal sit alanın varlığının dikkate alınmaması eleştirildi.
KARŞIYAKA BELEDİYESİ'NDEN DE İTİRAZ
Karşıyaka Belediyesi de Karşıyaka Vapur İskelesi ile Bostanlı Vapur İskelesi arasında yapılması öngörülen Karşıyaka yat limanıyla ilgili kara trafiğinde yoğunluk artışına neden olacağını bildirdi. İskele yanında varolan trafik yoğunluğunun yat limanıyla birlikte daha da artacağını ve akışın tıkanacağını belirtti. Deniz trafik yoğunluğuna da dikkat çeken belediye, limanın bu trafiği de olumsuz etkileyeceğini öne sürdü. Ayrıca, Karşıyaka iskele yanında kıyının yayalar tarafından yoğun şekilde kullanıldığını, buradaki değişikliğini kıyıyı olumsuz etkileyeceğini de belirten Karşıyaka Belediyesi, Mavişehir’deki yapılacak yat limanında bu sorunların yaşanmayacağı görüşünü savundu.
BELEDİYE MECLİSİNDE OLUMSUZ GÖRÜŞ
Bakanlık ise belediyelerin bu görüşlerini bugüne kadar dikkate almadı. Hazırlanan ÇED raporunda deniz ve kara trafiğinin olumsuz etkileneceğine yönelik bir tespit yer almadı. Körfez temizliğine olumsuz etkisi de raporda yer bulmadı. Bakanlık tarafından gönderilen yat limanı imar planı için Ağustos ayında Karşıyaka Belediye Meclisi’nde olumsuz görüş verildi. Özellikle denizin doldurulacak olması ve ticari plan notu nedeniyle çarşı esnafının olumsuz etkileneceği savunuldu.
KORUMA KURULU ONAY VERDİ
Bakanlık, izlediği prosedür gereği son olarak da İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu’na başvurdu. Karşıyaka ve Bayraklı yat limanları planlarını onaya gönderdi. Her iki limanın yapılacağı yerin karşısında tarihi binaların yer alması nedeniyle yapılan başvuru 18 Eylül’de Koruma Kurulu tarafından görüşüldü. Ancak, her iki limanın da yapılacağı yerle, tarihi binalar arasında yol başta olmak üzere rekreasyon düzenlemelerinin bulunması ve uzaklık nedeniyle Koruma Kurulu doğrudan tarihi eserlerle bir bağlantı olmadığı gerekçesiyle karar almaya gerek duymadı. Bu nedenle yat limanları Kurul’dan sorunsuz geçti.
Kurul toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi olumsuz görüş verdi. ÇED roporuna verdikleri ve yat limanlarının yer seçiminin yanlış olduğu yönündeki görüşlerini gerekçe gösteren belediye yetkilileri bu nedenle karara katılmadı. Bakanlık Karşıyaka ve Bayraklı’ya 500’ü deniz, 100’ü karada olmak üzere 600’er yat kapasiteli iki marina yapmak istiyor.