Yarasalar korkunç değil tam aksine...

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği’nin düzenlediği, 'Türkiye’nin Yarasaları Sempozyumu', 25- 26 Ekim'de Balıkesir'de DSİ 25'nci Bölge Müdürlüğü Çayırhisar Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Yunus Ensari ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu'nun da katılacağı sempozyum, sivil toplum örgütleri ile üniversitelerden temsilcileri bir araya getirecek.

Akademisyenler sempozyuma sunumlarıyla katkıda bulunacak. Türkiye'de ilk defa yapılacak olan bu sempozyumda sıtmaya neden olan sivrisinekler başta olmak üzere birçok zararlı böcek ile beslenen yarasaların biyolojik mücadelede üstlendikleri görevler ve ekolojik dengedeki yeri anlatılacak. Ülkemizdeki mağaraların hemen hepsinde ve binaların saçaklarında tüneyen, ancak yeterince tanınmayan yarasaların ekolojik yararları gündeme taşınacak. Yarasaların korkunç değil yararlı hayvanlar olduğu ortaya konacak.

HAVRAN BARAJI'NDAKİ YARASALAR ÖRNEK OLMUŞTU

DSİ'den sempozyumla ilgili olarak yapılan açıklamada, Balıkesir'in Havran İlçesi'nde yapılan barajla sular altında kalan mağaralarda yaşayan binlerce yarasa için yaşama geçirilen örnek proje hakkında da bilgiler verildi. DHA'nın yıllar önce duyurduğu bu proje ile Avrupa Birliği Delegasyonu'nun da uyarısı ile yarasalar için daha yüksek kotlarda, baraj göl alanı dışında, orjinaline benzeyen yeni ve bir mağara oluşturulurken, eski mağaranın tabanındaki flora ve fauna yeni mağaraya taşınmış, sıcaklık, nem ayarlayıcı düzenekler yerleştirilmiş ve mağara içerisinde özel bölmeler yapılmıştı.

'YARASALAR YENİ MAĞARAYA GELİYOR'

DSİ bu çalışma ile ilgili şu bilgileri kamuoyu ile paylaştı:

"İlk günlerde yarasaların tamamına yakını yeni mağaraya geçmiştir. Ancak zaman içerisinde kışlamak üzere daha öncekilerde olduğu gibi uygun olan kışlaklarına ve civardaki mağaralara yönelmişlerdir. Yeni mağarada kış aylarında hiç yarasanın kalmaması, işlevini yerine getiremediği yönünde spekülasyonlara yol açmıştır. Halbuki 2005 yılında ve daha sonrasında yapılan bilimsel araştırmalar, İnboğazı mağarasının kışlamak için yarasalar tarafından tercih edilmediğini fakat çiftleşme yavrulama ve yaz için konaklama yeri olarak çok sayıda yarasanın tercih ettiği bir mağara olduğunu ortaya koymaktadır. Barajın su tutulmasından sonra, Proje İzleme Komisyonu tarafından yerinde yapılan birden fazla inceleme ve sayımlar neticesinde, kışı geçirmek üzere kışlaklarına giden yarasaların, üreme faaliyetleri için yeni mağaraya geldikleri tespit edilmiştir. Yeni mağaranın çeşitli kesimlerinde, bireysel ve koloni halinde 5 türe ait çok sayıda yarasanın bulunduğu görülmüştür. Geçen sürede birkaç türe ait çok sayıda yarasanın daha mağaraya geldiği görülmüştür. DSİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel müdürlüğü gibi çeşitli kuruluşlar ve üniversite öğretim üyesi ve elemanlarından oluşan komite izlemelerini, 2013 yılı sonuna kadar sürdürecektir."