Kalkınma Bakanı: Çılgın bir yıl oldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 10'uncu Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin gerçekçi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasının kendiliğinden olmayacağını belirten Bakan Yılmaz, “Hedeflere ulaşmamız, reformları devam ettirmemiz ile mümkün olacak. Türkiye çok reform yaptı. Ama reform ve değişim yorgunu olmamalıyız” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 10'uncu Beş yıllık Kalkınma Planı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Kalkınma Planı ile 2023 hedeflerine ulaşmanın yanı sıra ülkenin büyüme performansının istikrarlı hale gelmesini sağlamanın da amaçlandığını söyleyen Yılmaz, “Türkiye orta gelir tuzağına düşmeden yüksek gelir grubuna sahip ülkeler arasına girecek. Türkiye üst orta gelir liginde olan bir ülkedir. Amacımız ülkemizi üst orta gelirden yüksek gelir ligini taşımaktır. Amacımız eşiği aşarak o lige adım atmak” dedi.

MUTLAK YOKSULLUK AŞILACAK

Türkiye’nin milli gelirinin büyüklüğünün 800 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Yılmaz, bu yıl sonunda 820 milyar doların üstüne çıkılmasını beklediklerini söyledi. 2016’da 1 trilyon dolar, 2018’de 1.3 trilyon dolar ve 2023’te 2 trilyon dolar büyüklüğü hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, şu an 10 bin 800 dolar olan kişi başına düşen gelirin 2016’da 13 bin dolara, 5 yıllık kalkınma planı sonunda ise 16 bin dolara ulaşacağını açıkladı. Türkiye’nin yüksek gelir grubunda yer alması için hedeflere odaklandıklarını belirten Yılmaz, “Kişi başına düşen gelirin 2023 hedefi ise 25 bin dolar. Artık mutlak yoksulluğu ölçmeyeceğiz. Türkiye’nin mutlak yoksulluğu aşmasını öngörüyoruz. Mutlak yoksulluk tartışmalarından Türkiye bu plan döneminde kurtulmuş olacak” dedi.

AVRUPA PAZARINDAN VAZGEÇİLMEYECEK

Türkiye’nin sadece iç tüketim ile büyüyemeyeceğini belirten Yılmaz, 2016’da ihracatı 202 milyar dolara, 2018’de 277 milyar dolara çıkarmayı öngördüklerini, 2023 hedefinin ise 500 milyar dolar olduğunu söyledi. Bunun için pazarlama çeşitlendirmesine devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, Avrupa pazarından da vazgeçmeyeceklerini söyledi. Türkiye’nin turizm gelirlerinin de 2016’da 34.5 milyar dolar, 2018’de 41 milyar dolara yükseleceğini öngördüklerini belirten Yılmaz, sağlık ve eğitim başta olmak üzere hizmet sektörlerinde de daha fazla ihracat yapacaklarını belirtti.

Plan döneminde yıllık büyüme oranını yüzde 5.5 olarak öngörüldüğünü belirten Yılmaz, kriz sonrası küresel ortamın daha olumlu noktaya gideceğini söyledi. Uluslararası kuruluşların 2016 yılı itibariyle Türkiye’nin büyüme hızının artacağını öngördüklerini belirten Yılmaz, “Önümüzdeki birkaç yıl için bazı zorluklar çıkabilir. Ama orta vadede Avrupa bir miktar toparlanacak. Bölgemizdeki siyasi hadiselerin oturacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

4 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM

Türkiye’nin kriz dönemine rağmen işsizliği azaltan nadir ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Son yıllarda 5 milyon istihdam oluştururken, plan döneminde de 4 milyon kişiye istihdam yaratmayı öngörüyoruz. İşsizliği tek hanede tutmak temel hedefler arasındadır. Enflasyonda da çok şükür Türkiye artık tek haneli enflasyonu oturtan ülkeler arasında. Bu yıl yüzde 7’ye yakın enflasyon tahmini var. Gelecek yıllardan itibaren yüzde 5 ve altına inen bir enflasyon hedefliyoruz” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK REFORM YAPTI”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının gerçekçi olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, milli gelirin geçen 10 yılda 230 milyar dolardan 800 milyar dolara ulaştığını belirtti. Milli gelirin son 10 yılda 3 kattan fazla arttığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Önümüzdeki 10 yılda öngördüğümüz milli gelirimizi 2.5 kat artırmak. Bu çerçevede bir problem görmüyorum. Hedefler her zaman tartışılabilir. Ama hedefler gerçekçi, aynı zamanda iddialı olmalı. Birkaç yıl küresel anlamda olumsuz hava yaşayacağız. Geleceğe dair beklentilerde aşağıya doğru revizyon beklentisi olması normal. Ama burada 10 yıllık perspektif öngörüyoruz. Fakat bu kendiliğinden olmayacak Hedeflere ulaşmamız reformları devam ettirmemiz ile mümkün olacak. Türkiye çok reform yaptı. Ama reform ve değişim yorgunu olmamalıyız” dedi.

“ÇILGIN BİR YIL OLDU”

Araştırma ve Geliştirme yatırımları konusunda büyük çaplı firmalara çağrı yapan Yılmaz, firmaların Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyledi. Bölgesel politikaların önemine dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Hayrına gelsinler demiyorum. Fırsatları analiz etsinler, değerlendirsinler. Bu iki alan orta vadede çok kazandıracak alanlar” diye konuştu. Sürdürdükleri plan ve programlar ile bu yıl Kalkınma Bakanlığı’nın çılgın senesi olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, tüm kesimlerin sahiplenmesiyle kalkınma planının uygulanabileceğini belirtti.

“ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARILI OLUR”

Çözüm sürecinin ekonomide olumlu bir hava yarattığını dile getiren Bakan Yılmaz, huzur ortamı içinde Türkiye’nin hedeflerini başarılı şekilde yakalayacağını söyledi. Çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına inandığını belirten, bu konuda biraz sabırlı olunması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Bu konudan vatandaşın beklentisi ve desteği var. Bu sürece büyük bir destek var. Bu süreci aksatacak olanlar büyük bir vebal altına girer. Halkımızın sahiplenmesiyle bu süreç devam edecektir. Ana akıma baktığımız zaman çözüm sürecinin başarıya ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“ZENGİNLEŞMEDEN YAŞLANMAMALIYIZ”

Çalışan kadınlarda çocuk sayısının bir olduğunu, ancak yapılan anketlerde kadınların en az 2 çocuk istediğini belirten Yılmaz, “Yaşlı ve orta gelirli olmak istemiyoruz. Demografik getiriyi artırmak istiyoruz. Zenginleşmeden yaşlanmamalıyız. Bu dinamik yapıyı korumalıyız. TÜİK tarafından yapılan araştırmada, 2050 yılında nüfusumuz 90 bini aşıyor. Ama ondan sonra ise düşüşe geçiyor. Yaşlanan bir nüfusumuz var. Bütün dünya için söylüyorum. Gelişmekte olan ülkelerin şöyle bir sorunu var; zenginleşemeden yaşlanırsa hem yaşlı ve hem yoksul bir ülke olabilir. Türkiye yoksul ve yaşlı olmaz ama orta gelirle ve yaşlı olma sorunu söz konusudur. Bunun için önlemlerimizi alıyoruz” dedi.