Turizmin kalbi İzmir'de atıyor

Travel Turkey İzmir-7’nci Turizm Fuar ve Konferansı, 21 ülkeden 850 yerli ve yabancı katılımcıyla açıldı. Fuara, Türkiye ve Mısır yönetimleri arasındaki son dönemde tırmanan gerginliğe rağmen partner ülke olarak katılan Mısır damgasını vurdu. Mısır Turizm Konsolosu Ahmet Ali İsmail “Türkiye ve Mısır’ın kalbi birdir. Politika başka konudur” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ise konuşmasında İzmir için özel turizm teşviki talep etti.

İzmir Kültürpark Fuar Holleri’nde yapılan Travel Turkey İzmir’in açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovaski, Polonya İstanbul Başkonsolosu Miroslaw Stawski, Mısır Turizm Konsolosu Ahmed Ali Ismail, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, THY Yurtiçi Pazarlama ve Satış Başkanı Halil İbrahim Polat, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Alexander Kühnel, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs ve üst düzey bürokratlar, iş dünyası temsilcileri ve yurtiçi ve yurtdışından birçok sektör profesyoneli ile çok sayıda davetli katlıdı.

POLİTİKA AYRI; TÜRKİYE VE MISIR’IN KALBİ BİR

Açılış töreninde en çok iki ülke yönetimleri arasında son dönemde yaşanan gerginliklere karşın fuara partner ülke olarak katılan Mısır dikkat çekti. Mısır Turizm Konsolusu Ahmet Ali İsmail, her iki ülkenin de çok önemli turizm destinasyonu olduğunu belirterek Mısır ve Türkiye’nin turistlere çok sayıda ve eşsiz imkanlar sunduğunu söyledi. Mısır’a gelen turistlerin yüzde 10’unun Türkiye’den geldiğini belirten Ahmet Ali İsmail, “Amacımız Türkiye’den Mısır’a gelen turist sayısını arttırmaktır. Karşılıklı olarak uçuş sefer sayıları arttı. Mısır ve Türkiye arasında ticaret ve turizm alanında etkili bir işbirliği beklenmektedir. Havacılık sayesinde bu ilişkiler daha da gelişecektir. Türk halkını Mısır’a devet ediyorum. Türkiye ve Mısır’ın kalbi birdir. Politika başka konudur. Mısırlılar Türkleri sonsuza kadar sevmektedir” diye konuştu.

FUAR ALANI YETMEDİ TÜRSAB

Başkanı Başaran Ulusoy, Travel Türkiye’ye katılımın her geçen gün arrtığını ve Kültürpark’taki 4 hole artık sığmadıklarını söyledi. Ulusoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na “Bize yeni bir fuar alanı tahsis etmelisiniz. Artık burası yetmiyor” dedi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, her fuarın bir öncekinden daha başarılı olduğunu belirterek, “EXPO 2020’ye aday olduk kazanamadık. Ancak büyük kentlerin büyük hedefleri olması gerekir. 2020 bitti diye, dünyanın en büyük turizm organizasyonalarına aday olmamak gibi bir davranışta bulunamayız. 2023 Türkiye’nin 100'üncü yılı olacak. 2023 Dünya EXPO’suna aday olmalıyız” dedi.

TURİZMDE YÜZDE 10 GELİŞME VAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, turizm açısından 2013’ün başarılı bir yıl olduğunu, ilk 10 ayda yüzde 10 gelişim sağlandığını söyledi. Turizmin dünyada ziyaretçe sayısının 1 milyarı aştığı büyük bir sektör olduğunu vurgulayan Özaslan,“Dünya küresel krizin etkilerini üzerinden atıyor. Türkiye 31.7 milyon ziyaretçiyle eşsiz bir durumda. Ancak, gelir açısından sıralamada daha gerideyiz. Türkiye turizmindeki en önemli iki sorun; mevsimsel turizm, ikincisi ise bölgeler arası dengesizlik. Bu konuları aşmaya odaklanıyoruz” dedi. İzmir’de de mevsimsel turizm aşmak gerektiğini belirten Özaslan, “İzmir’de kültür ve sağlık turizmi açısından müthiş bir potansiyel var. Termal turizm, sağlık turizm geliştirilmeli. Sağlık serbest bölgesinin oluşturulması büyük kazanım olur. Türikeye’de kişi başına sağlık harcaması 1000 TL’ye geçmiş durumda” diye konuştu.

EXPO ADAYLIĞI İZMİR'İ TANITTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir’in son 5 sene içinde turizmde büyük atağa kalktığını söyledi. Kocaoğlu, şunları kaydetti: “2015 ve 2020 EXPO yarışlarının ve bununla başlayan tanıtım faaliyetlerinin de sürece etkisi oldu. İzmir’in bir numaralı probleminin altyapı değil, tanıtım olduğunu görmüş olduk. Turizm sadece deniz, kum ve güneş ile olmayacaktır. Turizmin hedef olarak 12 aya yayılması gerekmektedir. Bunun için de hizmet sektörü gibi belli sektörleri harekete geçirmemiz lazım. Bunlardan en önemlisi de geleneksel fuarımız. Temmuz ayında yeni fuar alanımızın inşaatı bittiğinde 113 bin metrekarede fuarlar gerçekleştireceğiz. Projemiz hızla devam ediyor. 285 bin metrekare alan yapıyoruz. 35 bin metrekare de rezerve alanımız var. Bu alanı da kongre ve sergi sarayı olarak projelendiriyoruz. Mermer fuarını yaptıktan sonra burayı da önemli bir kongre merkezine çevirmek istiyoruz. Fuar turizmini ve hizmet sektörünü büyütüyoruz. Hem de kongre merkezi yaratıyoruz.”

YATAK KAPASİTESİNİN ARTMASI İÇİN PLANDA TURİZM KOŞULU

Başkan Kocaoğlu, İzmir’de yatak kapasitesinin sınırlı ve yetersiz olduğunu belirterek bunu arttırmak için Yeni Kent Merkezi Planları’nda Liman ve Turan arasında kalan bölgede turizm alanı şartı koyduklarını söyledi. Kocaoğlu, “Bu şartla otel yapılmasını öngördük. Bunu dayatma olarak gören olabilir. Ama arsa sahiplerine olağanüstü bir gelir sağladık. Biz bu planlama erkimizi kullanarak kentin yatak kapasitesini stratejik planlarda öngördüğümüz gibi arttıracağız. Söz konusu bölgede otel inşaatları başladı, bu sevindirici bir gelişmedir” dedi.

İZMİR İÇİN TURİZM TEŞVİKİ İSTEDİ

Kocaoğlu, EXPO sürecine de değinerek, “EXPO için İnciraltı bölgesinin 400 hektarında sağlık kampüsü planladık. EXPO’yu kaybettik. Hiç önemli değil. Biz İnciraltı’nı planlayıp, merkezi hükümet ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öngördüğü yatırımlar yaparsak kazanan taraf oluruz. Ben Büyükşehir Belediyesi olarak 2005’ten beri üzerime düşeni yapıyorum ama arada 5 sene kaybettik. Aynı şeyleri söylüyorum, el birliği ile İzmirliler ile birlikte katılımcı bir anlayışla İnciraltı’nı yeniden planlayıp burayı yatırımcılara açıp dünyaya tanıttığımızda, sağlık sektörüne sunduğumuzda, amacımıza ulaşacağız” diye konuştu.

İzmir’in hizmet sektörü için önemine değinen Kocaoğlu, kentin ülkenin sayılı doğal ve kirletilmemiş bölgelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “171 bin hektar alanımız var. Bu coğrafya üzerinde sayısız koylar, ormanlık alanlar ve ürünler var. Büyük bir servete sahibiz. İZKA ile birlikte İzmir Yarımadası’nın kalkınma stratejisini belirleyen bir çalışmayı üniversiteler ile gerçekleştiriyoruz. Ve bunu dünya yatırımcılarının önüne koyacağız. Bunları yaptığmızda zaten 3-5 EXPO yapmış gibi olacağız. EXPO’nun sadece şovuna 2-3 milyar dolar para harcanacak. Bu parayı biz turizmde teşvik olarak verirsek, 'İzmir’e özel turizm teşviği' sağlarsak, 2020’de EXPO ile bu kente getireceğimizden daha fazla büyüme sağlarız. Sadece İzmir’i değil, ülkemizi de büyütürüz. Bizim yol haritamız belli. Bilimsel çalışmalarımız belli. Birbirimize destek olacağız. Planlamanın masrafı yok. Doğru planlayacağız ve özel sektörün yatırımına açacağız. İzmir’de tarih, doğa, ne ararsanız var. Böyle bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi.

EXPO KENTE PROJELER KAZANDIRDI

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise sektörden gelen fuar alanının ihtiyaçları karşılamamasının fuarları iyi yolda olduğunun işareti olarak gördüklerini söyledi. İzmir’in ülke turizminden aldığı payın sadece 3.5 olduğunu, bunun yeterli olmadığını belirten Toprak, İzmir’de konaklama yerlerini ve yatak kapasitesini arttırmak gerektiğini, 100 bin yatak kapasitesine ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. Vali Mustafa Toprak, EXPO 2020 oylamasıyla ilgili ise “EXPO’yu kaybettik, üzgünüz ama aslında bir şey kaybetmiş değiliz, kazandık. İzmir’in marka değerini arttırmak için önemli çalışmalar yapıldı. EXPO’yu gerçekleştiremeyecek bile olsak, oradan tanıtım adına karşı çıktık. Biz EXPO’yu alsak da almasak da hiç önemli değil. 50 milyarlık yatırım planlaması başladı ve devam ediyor. Bunlar ilimizi geliştirmek için başlatılan yatırımlara da vesile oldu. Havalimanı, hızlı tren, otoyol, tünel gibi yatırımlar en başlıca örnekler” dedi. Konuşmaların ardından Türk dünyasını kalbi 'Eskişehir 2013' defilesi yapıldı. Kurdele kesme merasiminin ardından konuklar stantları gezdi.

FUARDA NELER VAR

Düzenlendiği ilk yıl 2007’de, 185 firmanın katılımıyla başlayan ve her yıl katılımcı sayısını katlayarak artıran fuara, 21 ülkeden, 60’dan fazla ilden 850’yi aşkın firma katıldı. 8 Aralık 2013 Pazar günü sona erecek fuarda, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Endonezya, Etiyopya, Fransa, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Litvanya, Makedonya, Malezya, Mısır, Polonya, Slovenya, Tunus, Ürdün, Yunanistan’ın çeşitli turizm firma ve kuruluşları katılımcı olarak yer aldı. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansı, Türkiye’de turizm alanında yaşanan gelişmeleri ve değişik ülkelerin sahip olduğu turizm potansiyellerini katılımcı ve ziyaretçilere tanıtmak hedefiyle düzenlendiği için hem ülkeler hem de Türkiye’de kentler ve firmalar stant açtı. Fuar alanında oluşturulan workshop alanı ile yabancı satın alıcılar stant sahibi turizmcilerle bir araya getirilerek yüz yüze görüşmeleri sağlanacak. Bu sayede oluşturulan iş platformu ile yerli ve yabancı turizmcilerin profesyonel bir ortamda iş bağlantıları yapmaları ve ülkenin turizm gelirlerini artıran sözleşmelere imza atmaları hedeflendi.

PARTNER İL ÇANAKKALE

Travel Turkey İzmir’de; bu yıl tarihi eserleri, doğal güzellikleri ile önemli bir kültür turizm potansiyeline sahip olan Çanakkale, 'Partner İl' olarak yer aldı. Bin m2’lik standıyla geniş bir alanda fuara katılan Çanakkale, tarihsel zenginlikleri, yöresel kültürü, yemekleri, el sanatları, örf, adetleriyle tanıtımın yapacak. Fuarda, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti stantıyla yer alırken, otel ve seyahat acenteleri, kalkınma ajansları, belediyeler, otel ekipmanları tedarikçileri, araba kiralama ve hava yolu şirketleri, deniz ve kültür turizmi, kongre, inanç, sağlık, eğitim, yatçılık, golf, kış sporları, gastronomi gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar, ve iller de stant açtı. Bu yıl ilk kez interaktif yapılacak '2013 Türkiye Turizmi Değerlendirmesi ve 2014 Turizm Beklentileri' başlıklı turizm zirvesinin yanı sıra sektör temsilcilerini bir araya getirecek olan birçok etkinliğe de yer verildi.