Gül: O TIR'ın ne olduğunu sordum

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun bir aradan sonra Habertürk TV'de canlı yayına çıktı. Gül'ün canlı yayın programı günler öncesinden Habertürk tarafından duyuruldu ancak tam programın başlama saatinde Erdoğan konuşmaya başladı.

 Erdoğan'ın Libya Başbakan'ı ile ortak basın toplantısı aynı saate denk gelince Habertürk TV basın toplantısına bağlandı. Daha sonra ise kısa bir reklam arasına gidildi. Böylece Abdullah Gül canlı yayının başlaması için 10 dakika Erdoğan'ın konuşmasını 4 dakika da reklamların bitmesini beklemek zorunda kaldı.

Gül, Habertürk TV'de katıldığı 'Basın Kulübü' programında gündeme ilişkin gazetecilerin yönelttiği sorulara verdiği cevaplardan ön plana çıkanlar:

 "Devlet içerisinde ayrı bir yapılanmalarda asla olamaz. Devletin kurumlarında herkes o ülkenin vatandaşı olan herkes eğer şartları yerine getiriyorsa çalışabilir. Bu TSK olabilir, bu yargı olabilir, bu devletin diğer organları olabilir. Ama onlar anayasa, kanunlar o kurumun kendi kurallarına kesinlikle riayet edecek. Herhangi bir gruplaşma olmayacak. Kurumun dışında başka bir yerden taklimat, başka bir yere kurumun bilgileri taşıma asla olamaz. Bunlar olursa tabii ki ortaya çıkarılır ve müsaade edilmez. Bunun dışında sivil toplumda nasıl şeffaflık önemliyse bu tür konularda da şeffaflık önemlidir. Hele de yargı içerisinde böyle bir şey varsa asla tahammül edilemez. Peşinen de kimseyi suçlaşamazsınız. Ama bu tür iddialar ciddiyse araştırılır ve gereği mutlaka yapılır."  

Türkiye'de çok canlı bir yıl oldu. Özellikle Gezi meseleleri ve son tartışılan olaylar Türkiye'de bir çok güzel şeyi gölgeledi. Yüzde dörtle Avrupa'nın en iyi büyüyen ülkesi Türkiye oldu. Ekonomi  diğerlerinden daha iyi oldu. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi hepimiz biliyoruz ki Kürt sorunu. Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi. Konuşarak bu işi, Türkiye'nin çıkarlarına zarar vermeyecek şekilde bir gelişme oldu. Kadınlara ta başından beri bir ayrımcılık yaptık biz ve  çok daha önemlisi muhalefetin sessiz desteği oldu. Aslında bunlar çok daha temel meseleler. Bu olayları gölgeleyen, son iddialar da Türkiye'nin gündeminde önemli bir mesele oldu.

-Gezi olayları ile 17 Aralık arasında bir paralellik var mı? Son dönemde kamuoyu tarafından tartışılan cözümsüzlük gibi görülen olayın nedeni ne?

Türkiye kesinlikle 10 yıl önceki demokratik kurumları daha iyi çalışan bir ülke. Haziran'daki olaylarla bu olayları birbirine paralel olarak görmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin eşit olduğunu kabul etmek, o açıdan ben bu sorunların çözüleceğini düşünüyorum.

-Cezaevindeki milletvekllerinin serbest kalmasıyla ve yargıyönünde bir takım değişiklikler oldu. Bu gelişmeler yaşanıyor. Yargı konusunda değerlendirmeniz ne olur?

Türkiye'de yasama yürütme ve yargının bir ahenk içinde olması gerekiyor. Yasama ile yürütmenin seçimlerde değiştirilebilmesi mümkündür. Yargının kendi tarafsızlıklarına halel etmeyecek şekilde hareket etmesi gerekir. Bir zamanlar Anayasa Mahkemesinde benim de atadığım üyelerin oy birliğiyle karar almasını memnuniyetle karşıladım. Yüksek yargı mahkemeler temyizler, bu mahkemelerin de çok iyi çalışılması gerekmektedir.Bu konuda çok önemli serzenişler oluyorsa bir çalışma yapılabilir.

SAVCILARA BASKI İDDİALARI

Çok daha önemli olan yargıyla ilgili ilke. Önce başkanlık sisteminde değiliz, parlamenter sistemdeyiz biliyorsunuz. Ortaya  çıkan söyle durumlarda üstüme düşeni yapıyorum biliyorsunuz. Benim görüşmelerimde bütün bunları konuşuyoruz. Devlet organlarının ahenkli biçimde çalışması için gerekli çalışmaları yapıyorum. Yürütme bir yanlışlık yapabilir. Bu eğer kanuna aykırı ise bini test eden bir mekanizma var. Basın mensuplarının emniyete giriş çıkışlarıyla ilgili de bir dosya danıştaya gitti. HSYK'nın açıklamasını doğru bulmadım. Hakimler karar verecektir. Bu konuda herkesin görevlerini bilmesi gerekir. Hukukun üstünlüğü demokrasinin temel ilkelerinden biridir.Sayın Meclis Başkanın söylediği çok önemli bir şey. Ayrıca CMUK adil yargılanma ve soruşturmanın gizliliği esası, bu konularda kurallara dikkat ederse herkes hepimiz mutlu oluruz.

PARALEL DEVLET İDDİALARI

Devlet içinde herhangi bir ayrı bir dayanışma söz konusu olmayacak. Kurumun dışında başka bir yerden talimat asla söz konusu olamaz, kesinlikle müsaade edilmez. Bu tip konularda şeffaflık önemlidir. Yargı içinde böyle bir şey varsa tahammül edilemez.

Daha önce yaşanmayan bir şey oldu. Kuvvetler arasında bir sorun olmaya başladığı zaman size yönelmeye başladılar. Nasıl karşılıyorsunuz?

Hepsine, bütün çağrılara önem veririm. Diğer siyasilerden de oluyor. Deniz Bey de görüşme talebi iletti. Tecrübeli siyasetçiler görüşlerini söyleyecektir. Devletin organları arasıda ahenk sağlamak benim görevimdir. Son olayla ilgili mahkemelerin düzgün bir şekilde çalışması yargıya müdahale olmaması, hükümetin üzerine düşeni yapması ve ekonominin bozulmaması gerekiyor.Bir zamanlar Cumhurbaşkanlarının yetkilerini aşan şekilde davrandıklarında neler olduğunu biliyorsunuz.

-Şu anda yaşanan kriz hükümetle bir cemaat arasında yaşanan bir kavga. Siz burda kurumlar arasında bir uyumu kurmuş olmanız bu sorunu çözemeyebilir?

Sivil toplum örgütleri şeklinde eğer sınırlarını aşan, devletin çalışma sistemini tanımayıp da başka bir çalışma görevi içine giren olursa devletin görevi bunu ortaya çıkarmak olur. Kimsenin afaki konuşmaması gerekir. Ben devletin içinde böyle bir iddia olabilir, tamamen farklı böyle şeyler olabilir. Prensip olarak bunlara müsaade edilmez. Bunlarla mücadele hukuk yoluyla olur. Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan herkes bu kurumlarda çalışabilir. Devlet işi kamu işi söz konusu olduğunda bur dayınşma oluşturmuz. Bunları hukuk yoluyla ıspatlanır, edilidr ve gereği neyse kanunlar gereğinde yapılır.

-Devlet başkanlığı sistemine sıcak bakıyor musunuz?

Bu konudaki görüşlemi biliyorsunuz. Parlamenter sistemine sıcak bakıyorum ama başkanlık sisteminin de evantajları vardır. Bunları daha önce de konuştuk.

YOLSUZLUKLARLA MÜCADELE

Yolsuzlukların üzerine gitmek ve vicdanları rahatlatmak gerekir. Bu konuda prensipler çok önemlidir. Kurallar yeteri kadar iyi değilse ortam yolsuzluklara müsade eder. Bize yeni kurallarına gerektiği kanısındayım. Yolsuzlukla mücadelede şeffaflik getirildi ama bunların yeterli olmadığı kanısındayım. Sayıştay kanununun çıkarılması çok önemli. Dolayısıyla yolsuzlukla ilgili bir iddia varsa bunların üzerine gidilmesi birinci önceliktir herkes için.

TIR MESELESİ

Suriye'nin özellikle Türkiye sınırlarına yakın taraflarında çok radikal kesimler ortaya çıktı. Bütün bunların arasında ezilen çok kötü şartlar arasında kalan bir Türkmen grubu var. Suriye'deki Türkmenlere yardım yapmak bizim borcumuzdur. Bu TIR mesesinin Suriye'deki Türkmenlere yardım götüren bir araç olduğunu söylediler. O TIR'ın ne olduğunu sordum, bana da söylenen budur.

1 Ocak'ta Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde aranmak istenen TIR fotoğrafta görüldüğü gibi savcı ve güvenlik birimlerinin tartışmalarına yol açmıştı. MİT görevlileri, TIR'ın kendilerine ait olduğu iddiasıyla aratmamıştı. 

HÜKÜMETE KOMPLO İDDİASI

Savcının bildiri dağıtması bunlar doğru şeyler değil.

Bunun doğru olup olmadığı bu hukuk süreci içinde olacak. Savcılar bazılarını da tahliye ettiler. Hiçbir şeyin üzeri örtülemez. Ama mahkemelerin savcıların görevi bunu kuralların çerçevesinde ortaya çıkarmaktır. Yanlışı olmayan korkmaması gerekir.Büyük yatırımcılar var eğer kurallarına uygun olmayan bir suç atılırsa birden bire herkesin itibarını yok edebilirsiniz. Meclis Başkanı'nın söylediği çok önemlidir. Soruşturma safhası gizlidir. Çünkü savcı hakim değil. Bunlara hepimizin dikkat etmesi gerekir. Yolsuzlukların üstü kapanırsa toplumu çürütür. Üstüne gitmek gerekir.

EKONOMİK İSTİKRAR

Hepimizin birinci önceliği ekonominin iyi olmasıdır. Ekonomik istikrar her şeyin başında gelir. Sermayenin dolaşımı serbest. Bir işadamı parasını istedeği yere götürebilir. Ekonomide bir kötüye gidiş olursa biz kendi gemimimizi delmeye başlamış oluruz. Eğer bir ülkede güven zedelenirse şu ülkeye yapılacak en büyük zarar olur.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Bu konuyla ilgili de bazı konuları buna bağlayanlar var; ama ondan sonra bir çık şey değişti. Halkın oyuyla Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği belli . 30 Ağustos'ta YSK ilan edecek adaylar ortaya çıkacak. Şu anda benim bu konuyla ilgili bir şey söylemem doğru olmaz. Şu anda bununla ilgili her hangi bir risk çıkması söz konusu değildir. Bu memleket hepimizin. Kıymetini bilmeniz lazım . O bir ufuktur. İslam dünyasına bölgemize bir bakın. İran, Irak, Suriye, Mısır.. Böyle bir durumda hazirandaki olayları şöyle bir kenara alırsanız Türkiye'nin başarısını görmek gerekir. Bu yıl seçimler olacak, Genel seçimler olacak. Türkiye'nin bütün bunları gayet düzgün bir şekilde geçireceğini umuyorum. Mynet