İzmir Ekonomi Dünyayı Kucaklıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, üniversitenin kuruluşunun 13. Yılında “uluslararası” hedefine adım adım yaklaştıklarını söyledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 13. Kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Etkinlikler kapsamında ilk tören İEÜ Konferans Salonu’nda İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Başkan Demirtaş, yaşamındaki en mutlu günlerden birini üniversitenin kurulduğu tarih olan 14 Nisan 2001’de yaşadığını, aynı heyecanı 13 yıl sonra da duyduğunu kaydetti.

Başkan Demirtaş, “Yine mutluyuz ama başarıda beraberinde olunca bir başka oluyor. Yabancı dilde eğitim verecek, öğrenci odaklı, atılımlarıyla beyin göçünü tersine çevirecek, girişimci ve yenilikçi mezunlar yetiştirecek bir üniversite hayal ediyorduk. Önümüze çıkan büyük engellere rağmen hayallerimizi gerçeğe dönüştürdük” dedi. Üniversitenin 7 bin 473 mezun, 6 bin 760 öğrenci, 634 akademisyen, 153 idari personeliyle kabına sığmadığını belirten Başkan Demirtaş, dünyaca ünlü danışmanlarla kurumun stratejini belirlediklerini ifade etti.

Dünya üniversitesi olmayı hedeflediklerini, bugün itibariyle Asya, Afrika, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıtalarındaki 58 farklı ülkeden 73 lisans, 30 lisansüstü olmak üzere 103 öğrencileri bulunduğunu bildirdi. 22 ülkeden 120 üniversite ile Erasmus anlaşması yaptıklarını anlatan Başkan Demirtaş, her yıl Avrupa Birliği ülkelerinden120’den fazla Erasmus öğrencisi üniversitede öğrenim gördüğüne, 100’den fazla öğrencinin de bu program kapsamında farklı ülkelere gittiğine değindi.

“İzmir’e Sağlık Kampüsü Kazandırılacak”

Eğitim ücretinin kuruşuna dokunmadan çocukların geleceği için kendi paralarından daha dikkatli harcama yaptıklarını bildiren Başkan Demirtaş, “İzmir için, İzmir’de yaşayanlar için yenilikçi girişimleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Tıp fakültemizin kuruluşu için izni çıktı. Bakanlık onayı bekliyoruz. Ama biz sıradan bir tıp fakültesi düşünmüyoruz. Toplum yapımız değişiyor. Yaşlılarımızı da düşünmek zorundayız. Bu nedenle Geriatri Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi kuracağız. Dünyadaki en iyi örnekleri bizzat yerinde görerek inceledik. Hayalimiz, İzmirimize dünyada da ün yapacak bir “Sağlık Kampüsü” kazandırmak” diye konuştu.

‘Ege Mutfağı Dünyaya Yayılacak’

İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nü kurarken hedeflerinin Türk Mutfağı’nın dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlayacak şef ve işletmeci öğrenciler yetiştirmek olduğunu belirten İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Demirtaş, Ege’nin zenginliğini öğrenci şeflerle Michelin Yıldızlı restoranların kalesi Fransa’ya taşımayı planladıklarına işaret etti.

Öğrenci şeflerin bu birikimle ödülleri Türkiye’ye getirmeyi hedeflediğini kaydeden Başkan Demirtaş, geçtiğimiz ay 150 şefin bağlı olduğu Lyon Aşçılar Derneği Başkanı Laurent Bouvier imzaladıkları anlaşmayla 10 öğrencinin ücretle 4 ay boyunca Fransa’ya staja gideceğini söyledi. Başkan Demirtaş, şeflerin Ege Otlarını tanıttıklarını, Fransız Şefler ile Türk şeflerin yeni tariflerden örnekler sunduğunu, gala yemeğinden elde edilen gelirin öğrencileri burs olarak verileceğini bildirdi.

‘Girişimci gençler yetiştiriyoruz’

Bugünün gençlerinin daha bireysel olduğunu da vurgulayan Demirtaş, bugünün gençlerinin girişimci olmaları için çaba gösterdiklerini belirtti. Girişimcilik Bayrağı’nın üniversitede dalgalandığına dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi: “Çocuğunu özel okulda okutmak için ailelerin yaptığı fedakârlıkların karşılığını verme sorumluğunu ağır bir yük olarak omuzlarımızda hissediyoruz. Bir değil, iki lisan öğrenmelerini, fark yaratmalarını istiyoruz. Biz gençlerimize, “eğitimden daha fazlasını vermek istiyoruz. Yeni ve güncel olan ne varsa o konularda eğitim başlatıyoruz. Binalarımızı yeniliyoruz. Yenilerini yapıyoruz. Mayıs ayında 10 bin metrekarelik yabancı dillek yüksekokulu binamızın inşaatına başlıyoruz. Güzelbahçe yerleşkemizdeki sorun da inanıyorum ki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteği ile çok yakında çözülecek. Sağlık Kampusu ve hastaneler için de yer araştırmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimizin, üretken, girişimci katılımcı olmalarını istedik. Hepsinden önemlisi, ‘Atatürk’ün yolunda’ gençler olmasına çalıştık.”

Rektör yeni programları açıkladı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, üniversitenin 13 yılda Türk yükseköğretiminin en saygın kurumlarından biri haline geldiğini vurguladı. Rektör Prof. Dr. Esen, çağın ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu fakülte ve bölümleri açarak büyümeyi sürdürdüklerini söyledi.

2014-2015 akademik yılında lisans eğitimi vermek üzere Hemşirelik Bölümü ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün açılması öngörüldüğünü belirten Prof. Dr. Esen, şunları söyledi: “Ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzda ‘Çocuk Gelişimi’, ‘İlk ve Acil Yardım Programı’ ile ‘Optisyenlik’ programına öğrenci alınacaktır. Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nde Makine ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nü açıyoruz. Diğer Meslek Yüksekokulumuzun bünyesinde de ‘Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi’, ‘Turizm ve Otel İşletmeciliği’, ‘Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi’ ve ‘Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi’ gibi pek çok ön lisans programının açılması için hazırlıklarımız tamamlanmıştır. Üçüncü meslek yüksekokulu olarak Adalet Meslek Yüksekokulumuz kurulmuştur. Sigortacılık ve Risk Yönetimi lisans programının açılması ve öğrenci alınması kabul edilmiştir. Pazarlama ve Marka Yönetimi programının açılması planlanmaktadır.”

Üniversitenin öğrencilerine çağın gereklerine uygun bir dijital öğrenme ortamı yaratmayı amaçladığını belirten Prof. Dr. Esen, bu bağlamda, İşletme Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans programının başlatıldığını söyledi. Prof. Dr. Esen, Sağlık Kurumları Yöneticiliği Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans Programı ile Finans Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans programları ile de çalışmaların artarak sürdüğünü kaydetti.

‘İEÜ, eşsiz bir deneyim’

İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Öğrencileri Temsilcisi Franese Roches de, Belize’den geldiğini anlatarak, “İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde uluslararası bir öğrenci olmak bana hayatımda bir kez karşıma çıkabilecek, eşsiz bir deneyim sundu. Bu üniversite dünyanın farklı yerlerinden birçok genç öğrenciyi bir araya getirdi. Üniversitemizde Karayipler'de küçük bir ülke olan Grenada'dan, Bangladeş, Gürcistan, Arnavutluk, Karadağ, ve Moğolistan'dan, Burkina Faso, Nijerya ve Seyşeller gibi birçok Afrika ülkesinden gelen öğrenciler var. Bu çeşitlilikle, İzmir Ekonomi Üniversitesi hem Türk öğrencilerine hem de uluslararası öğrencilere birbirlerinin kültürlerini öğrenme, farklı olanlar konusunda açık görüşlü olma ve hayat boyu arkadaşlık edinme konularında olanak sağlıyor” dedi. Ege Mutfağı’na yıldız kazandırmak için çalışıyorlar Konuşmaların ardından 13. Akademik Yıl’da atanan ve yükseltilen akademisyenlere cüppeleri giydirildi. 10. Uluslararası Öğrenci Konferansı ödül töreni gerçekleştirildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yükseköğretim görmek üzere gelen öğrenciler de Müzik Danışmanı Alaskar Abbasov önderliğinde gösterilerini sundu. Daha sonra İEÜ Tölen Alanı’nda kuruluş resepsiyonu gerçekleştirildi. Ardından İzmir Konağı’nda gala yemeği yapıldı. Burada, İEÜ Mutfak Sanatlar ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi kapsamında, Les Toques Blanches Lyonnaise Kurumu Başkanı Palmes Académique ödüllü Şef Laurent Bouvier, 2004 Yılı Fransa En İyi Aşçısı Michelin Ödüllü Şef Joseph Viola, Les Toques Blanches du Monde eski başkanı Şef Christophe Marguin ve İEÜ Şeflerinden Osman Sezener öncülüğünde hazırlanan menüyü konuklara sundu.