Meydana Gelen Sarsıntı Sayısı 38!

 

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre Gökçeada'nın batısında 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Deprem İstanbul ve çevresi ile Antalya ve çevresi ile Bursa'dan da hissedildi.

Depremin hemen ardından İstanbul'da bazı cep telefonu şebekeleri arama yapmadı. Yakınlarına cep telefonlarından aramak isteyen vatandaşlar zorluk yaşadı.

AFAD'A GÖRE 38 SARSINTI MEYDANA GELDİ


- Saat: 12.25, Büyüklük: 6.5, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat 12:31, Büyüklük: 5.3, Merkez üssü: Saros Körfezi

- Saat: 12.33- Büyüklük: 4.4, Merkez üssü: Saros Körfezi

- Saat: 12.40, Büyüklük: 3.8, Merkez üssü: Semadirek açıkları

- Saat: 12.42, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 12.48, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Çanakkale Boğazı

- Saat: 12.48, Büyüklük: 3.6, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat: 12.54, Büyüklük: 3.5, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 13.05, Büyüklük: 3.3, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 13.05, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Saros Körfezi

- Saat: 13.05, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 13.05- Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Saros Körfezi

- Saat: 13.11, Büyüklük: 4.6, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 13.18, Büyüklük: 3.3, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 13.31, Büyüklük: 3.3, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 13.35, Büyüklük: 4.3, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 13.45, Büyüklük: 3.0, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 13.50, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 13.55, Büyüklük: 3.0, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 14.17, Büyüklük: 3.3, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 14.18, Büyüklük: 4.0, Merkez üssü: Saros Körfezi

- Saat: 14.24, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 14.28, Büyüklük: 3.5, Merkez üssü: Saros Körfezi

- Saat: 14.33, Büyüklük: 4.5, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 14.56, Büyüklük: 3.2, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat: 15.00, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 15.17, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat: 15.20, Büyüklük: 3.0, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat: 15.30, Büyüklük: 3.5, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 15.33, Büyüklük: 3.0, Merkez üssü: Gökçeada açıkları

- Saat: 15.40, Büyüklük: 3.0, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 15.41, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 15.46, Büyüklük: 4.2, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat: 15.51, Büyüklük: 3.0, Merkez üssü: Ege Denizi

- Saat: 16.05, Büyüklük: 3.1, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 16.17, Büyüklük: 3.2, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 16.36, Büyüklük: 3.5, Merkez üssü: Eceabat açıkları

- Saat: 16.48, Büyüklük: 3.4, Merkez üssü: Eceabat açıkları

ÇANAKKALE VALİSİ: "CAN KAYBI YOK"

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, depremin 22 saniye kadar sürdüğünü ve ilde panik yarattığını söyledi. Vali Çınar, "Kaymakamlarla görüşmelerimiz yaptık. Kriz merkezi oluşturduk. Bütün bilgiler dahilinde can ve mal kaybı olmadığına yönelik bir durum var. Fakat bu deprem halidir, çürük ve dayanıksız yapılarda hasar meydana gelecektir. Birkaç vatandaşımızın panik yaparak atladığı için yaralananlar var. Kırıkları var. Kontrollerimiz hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Hava güzel ve insanlar dışarıdaydı. Acil bir durum yok. Panik havası da dağılacaktır. İnşallah can mal kaybı haberleri de gelmez" dedi.

ÇANAKKALE'DE BİNALARDA ÇATLAKLAR VAR

Gökçeada açıklarında meydana gelen depremde Gökçeada'da özellikle eski Rum evlerinde çatlak ve çatılarında göçmeler meydana geldiği öğrenildi. Bazı vatandaşların hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Çanakkale merkezde bazı binalarda çatlaklar oluştu. Depremin paniğiyle kendilerini dışarıya atanlardan yaralananlar olduğu, 15 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Çanakkale merkezde ilk belirlemeye göre yıkılan bina yok. Vatandaşların bilgi almak için telefonlara sarılması nedeniyle özellikle GSM hatlarına ulaşılamadı.
Çanakkale ilçelerinde de binalardan atlayıp yaralananlar olduğu öğrenildi. Çanakkale'nin Gelibolu, Lapkesi ilçelerinde de bazı eski binalarda çatlak olduğu, panikle kaçarken yaralananlar bulunduğu bildirildi.

GÖKÇEADA'DA KISMEN YIKILAN BİNALAR VAR

Çanakkale Saros Körfezi açıklarında meydana gelen depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olan Gökçada'nın Belediye Başkanı Ünal Çetin, adada kısmın yıkılan, zarar gören evler bulunduğunu, ancak can kaybı olmadığını söyledi. Başkan Çetin, "Münferit yaralanmalar var. İlk müdahaleler yapıldı. Yıkılan zarar gören evlerimiz var. Bu akşam itibarıyla kalınmasında sakınca görülen evler için önlem alıyoruz. Yaralılardan hayati tehlikesi olan yok. Şu an insanlarımız sokaklarda ve tedirgin" dedi.

ATLAYANLAR YARALANDI

Deprem sırasında paniğe kapılıp baygınlık geçiren ve pencerelerden atladıkları gerekçesiyle Çanakkale'de 30'a yakın kişi, Şarköy’de 5, Tekirdağ’da 4, Edirne'nin Keşan İlçesi'nde de 4 kişi yaralandı. Edirne'de inşaatın altında depreme yakalanan 1 kişi de başına tuğla düşmesi sonucu yaralandı.
Tekirdağ'ın Hayrabolu İlçesi'nde Huzurevi'nun duvarlarında da çatlaklar oluştu. Ayrıca Tekirdağ Selimiye Camii'nin minaresinin alem kısmı da yıkıldı.
Yalova'da da deprem sırasında dershanede bulunan ve kendini dışarı atan bazı öğrenciler baygınlık geçirince, kendilerine öğretmenleri müdahale etti. Yalovalılar depremin korkusu nedeniyle uzun süre ev ve işyerlerine giremediler.

DEPREM, KEŞAN’DA DA PANİK YARATTI 

Deprem Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de hissedildi. 
Deprem esnasında vatandaşlar panikle kendilerini sokağa attı. Bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla yakınlarını aramak isterken, bazıları ise korkudan gözyaşlarına boğuldu. Polis ekipleri şehir genelinde yaptıkları araştırmada herhangi bir can ve mal kaybının bulunmadığını bildirdi. 

DEPREM BANDIRMA'DA KORKUTTU

Deprem, Balıkesir'in Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ve Marmara İlçesi'nde hissedildi. Sarsıntı ile bir çok vatandaş sokağa çıkmak zorunda kaldı. Sarsıntı yüzünden cep telefonları hatları kesilince, ilçe sakinlerin uzun süre yakınlarına ulaşmadı.

DEPREM BURSA'DA KORKU VE PANİK YARATTI 

Deprem, Bursa ve ilçelerinde hissedildi. Deprem nedeniyle sokağa çıkan vatandaşlar, uzun süre ev ve işyerlerine giremediler.
Meydana gelen deprem, korku v epaniğe neden oldu. Bursa ve ilçelerinde hissedilen deprem nedeniyle sokağa kaçan vatandaşlar, uzun süre ev ve işyerlerine giremediler. Baygınlık geçiren bir çok kişi hastanelere kaldırılırken, hatların kesilmesi sonucu cep telefon görüşmneleri uzun süre yapılamadı.
Güvenlik birimleri deprem nedeniyle şu ana kadar her hangi bir can kaybının yaşanmadığını duyurdu.

YALOVA'DA DA DEPREM ÖĞRENCİLERİ BAYILTTI

Deprem, Yalova'da korku ve paniğe neden oldu. Deprem sırasında dershane de bulunan ve kendini dışarı atan bazı öğrenciler baygınlık geçirince kendilerine öğretmenleri müdahale etti.
17 Ağustos depreminde, 2 bin 504 kişinin öldüğü, 4 bin 505 kişinin yaralandığı, 33 bin 718 konut ve iş yerinin hasar gördüğü Yalova'da korku ve paniğe neden oldu. Depremi hisseden Yalovalılar, kendilerini dışarı attılar. Sarsıntı en fazla dershanelerde eğitim gören öğrencileri etkiledi. Dışarı çıkan bazı öğrenciler baygınlık geçirince kendilerine öğretmenleri ve vatandaşlar müdahale etti. Yalovalılar depremin korkusu nedeniyle uzun süre ev ve işyerlerine giremediler.
Yalova Emniyet Müdürlüğü sarsıntıda her hangi bir can kaybının yaşanmadığını açıkladı.

DEPREM HEYECAN YARATTI

Deprem Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te de hissedildi.
Eskişehir'de deprem panik ve heyacana neden oldu. Çok sıyada kişi ev ve işlerlerini terk ederek sokağa çıktı. Vatandaşlar uzun süre içeriye girmedi. Kütahya ve Bilecik'te de deprem heyecan yarattı. Bu iki kentte depremin ardından sokağa çıkanlar cep telefonlarıyla yakılarını arayıp iyi olup olmadıklarını öğrenmeye çalıştı.
Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te deprem nedeniyle şuana kadar can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.

DEPREM KOCAELİ'DE DE HİSSEDİLDİ

İzmit kent merkezinde özellikle yüksek binalarda daha şiddetli hissedilen deprem nederniyle vatandaşlar korku içinde dışarı kaçtı.
İzmit kent merkezinde bulunan dersanelerdeki öğrenciler de panik içinde dışarı kaçarken, uzun süre içeriye girmediler. deprem nedeniyle birçok vatandaş da korkudan ev ve işyerlerine girmiyor.

AFAD'TAN AÇIKLAMA 

24 Mayıs 2014 Cumartesi günü Ege Denizi Çanakkale'nin 90 km. açıklarında bir deprem meydana gelmiştir. 

AFAD Türkiye Deprem Veri Merkezi'nden alınan verilere göre saat 12.25' de meydana gelen, merkez üssü Ege Denizi Çanakkale'nin 90 km. açıkları olan depremin büyüklüğü Mw=6.5, şiddeti 7 ve derinliği 11.21 km. olarak gerçekleşmiştir. 

Depreme en yakın yerleşim yeri Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi Uğurlu Köyü'dür ve merkez üsse uzaklığı 34.71. km. dir.

Başta İstanbul olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerinin büyük bir bölümünde şiddetli şekilde hissedilen depremde alınan ilk bilgilere göre Edirne ve Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde bazı evlerin çatılarında hasar meydana gelmiştir. 

Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Bursa, Kütahya, İzmir, İstanbul, Tekirdağ ve diğer civar il ve ilçelerle yapılan görüşmelerde herhangi bir can kaybı olmadığı bilgisi alınmış olup, 112 ve SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre deprem sonrası panikle balkondan atlayan bazı vatandaşlarımızda ufak çapta yaralanmalar meydana gelmiştir.

Söz konusu deprem sonrası büyüklükleri 3 ile 5.3 arasında değişen onlarca artçık şok yaşanmıştır. Bu artçı şoklar arasında büyüklüğü 5.3 ve 4.4, merkez üssü Saros körfezi yine büyüklüğü 4.6, merkez üssü Çanakkale Eceabat olan üç artçı depremde bulunmaktadır. 

BALIKESİR'DE DEPREM KORKUTTU

KANDİLLİ Rasathanesi'nin verilerine göre Gökçeada'nın batısında 6.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem Balıkesir'de de hissedildi. Vatandaşlar ev ve işyerlerini terkedip cadde ve sokaklara döküldü. Panikle sokağa çıkan vatandaşlar, ailelerine, yakınlarına bir şey olup olmadığını anlamak için cep telefonlarıyla haberleşti. Yoğunluk nedeniyle de kısa bir ara telefonlarda iletişim kesildi. Vatandaşlar, Marmara Depremi'nden sonra ilk kez bu kadar şiddetli bir deprem hissettiklerini, depremin uzun sürdüğünü ve bu nedenle korkup kendilerini dışarı attıklarını vurguladı. Balıkesir ve ilçelerinde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybının olmadığı, araştırmaların sürdüğü belirtildi.

TOPLANTIDA DEPREM KORKUSU YAŞANDI

SOMA'da yaşanan maden faciasının ardından AFAD Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak ve bundan sonra yapılacak çalışmaların planını yapmak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam Manisa'ya geldi. Bakan İslam'ın kısa açıklamasının ardından konferans salonunda hissedilen deprem korkuya neden oldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerini ailelerine taziye ziyaretinde bulunmak amacıyla Manisa'ya geldi. Bakan İslam ilk olarak AFAD Genel Müdürlüğü'nün Manisa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlediği toplantıda Soma'da maden faciasının olduğu günden bu zamana kadar yapılanlar hakkında brifing aldı. Brifinge Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Avşar Çelik, AFAD Genel Müdürü Fuat Oktay, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ve AFAD İl Müdürü Bekir Şen de katıldı. 
Bakan İslam, konferans salonunda basına kapalı olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra basına açıklama yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AFAD Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin Soma'da yaşanan maden faciasından bu zamana kadar başarılı bir çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Bakan İslam, "Hadisenin ilk vuku bulduğu andan itibaren sahada olan ve bütün arka plan çalışmalarını, sosyal yardım, sosyo psikolojik çalışmalarını yürüten ekiple birlikte olduk. Onlarla beraber değerlendirme toplantısı yapıldı. Bu toplantıda Soma'da yaşanan maden faciasının başlangıcından bu zamana kadar yapılanları ve bundan sonra yapılacaklar hakkında yol haritası belirlenecek. Biliyorsunuz bütün faaliyetler AFAD şemsiyesi altında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ana çözüm ortağı olarak yürütüldü. Arkadaşlarımızın gayet başarılı çalışmalar yaptı. Sahada herhangibir sorun oluşmadan bütün ailelerimize ulaşmak, bütün ailelerimizin yarasına ortak olmak, ihtiyaçları belirlemek ve acil ihtiyaçları gidermek noktasında olumlu faaliyetler yürütüldü. Bir yıl boyunca devam edecek, uzun soluklu bir rehabilitasyon çalışması olacak. Bundan sonraki tutumumuzu belirlemek için geniş kapsamlı bir toplantı yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız Müsteşarı Nesrin Avşar Çelik toplantıya başkanlık yapacak. AFAD başkanımız toplantıda yer alacak. Çalışmalara katılan bütün arkadaşlarımıza, başkanlardan uzmanlara kadar teker teker teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
Bakan İslam'ın konuşmasının ardından merkez üssü Gökçeada'nın batısındaki 6.5 şiddetindeki deprem konferans salonunda da hissedildi. Brifinge katılan AFAD uzmanları ve ekipleri bir anda oturdukları yerin sallandığını belirterek, birkaç saniyeliğine panik yaşadı. Bakan İslam konuşmasının ardından hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine taziye ziyaretinde bulunmak için Kırkağaç İlçesi'ne hareket etti. 

DEPREM SAKARYA'DA DA HİSSEDİLDİ 

Ege Denizi'nde meydana gelen ve 6,5 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem Sakarya'da da paniğe yol açtı. 17 Ağustos 1999 depreminde en büyük hasarı gören bölgelerden olan Sakarya'da halk yaklaşık 10 saniye süren sarsıntının ardından ev ve işyerlerinden çıkıp sokaklara döküldü. 
Adapazarı'nın en işlek caddesi olan Çark Caddesindeki kafeterya ve iş yerlerindeki vatandaşlar panik halinde kaçıştı. Telefonların da kilitlenmesi sebebiyle yakınlarına ulaşamayan vatandaşlar gazetecilere "Bize 99 depremini hatırlattı çok korktuk" dediler. 

DEPREM AFYONKARAHİSAR'DA DA HİSSEDİLDİ

GÖKÇEADA'nın batısında saat 12.26’da meydana gelen 6.5 şiddetindeki deprem, Afyonkarahisar'da da hissedildi. Küçük çaplı panik yaratan deprem, avize satan bir mağazanın güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.
Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nin büyük bölümünde etkili olan deprem Afyonkarahisar'da da hissedildi. Deprem, Afyonkarahisar kent merkezi 2'inci Dumlupınar Caddesi'nde bir avize mağazasının güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Avizelerin deprem bittikten sonra da yaklaşık bir dakika boyunca sallanmayı sürdürdü.

İÇİŞLERİ BAKANI ALA: ÇOK ŞÜKÜR CİDDİ BİR YARALANMA VE HASAR KAYDI YOK 

YALOVA’ya konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi yakınlarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremde, ciddi bir yaralama ve hasar kaydı olmadığını söyledi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala Yalova'ya gelip, 1 Haziran günü yenilenecek belediye başkanlığı seçimi için partisinin adayı olan Yakup Koçal'a destek verdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa katılmadan önce basın mensuplarına Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde bugün meydana gelen depremle ilgili soruları yanıtladı. Depremin merkezinin Ege Denizi olduğunu hatırlatan Bakan Ala, "Deprem, Çanakkale’de, Yalova’da, İstanbul’da hissedildi. Çok şükür ciddi bir yaralanma ve hasar kaydı yok. Ciddi yaralanmadan kastım birkaç kişi balkonlarından atlamış. Hafif incinmeler var birkaç kişide. Onun dışında hem Çanakkale Valisi hem AFAD’la görüştük. Herhangi bir problem, hasar veya yaralanma yok. Hepimize geçmiş olsun" dedi.

"ÖZGÜRLÜKCÜ VE HÜRRİYETCİ BİR PARTİYİZ"

Gazetecilerin, miting alanlarının düzenlenmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti'nin, kurulduğu 2002’den itibaren vatandaşların görüşlerini özgürce ifade edebileckleri yasal değişklikler yaptığını söyledi. "Daha da var" diyen Ala, "Onları da yapacağız. Biz özgürlükçü, hürriyetçi bir partiyiz ve bunun adımlarını attık. Bunu uyguladık. Sadece söz olarak söylemiyorum ama her şeyin bir kuralı var. Kuralsızlık, anarşizmdir. İstanbul’da vatandaşlarımız çok daha geniş kitlelerle düşüncelerini ifade etsinler. Hatta bizi eleştirecek düşüncelerini de ifade edebilsinler. Biz de onların güvenliğini alalım, güvenlik hizmetini sunalım diye çok büyük miting alanları yaptık. Bu alanlardan birisi Kazlıçeşme, birisi Maltepe. Daha da küçük alanlarda da yapacağız. Miting alanlarından birisi 2,5 milyon diğeri 1,5 milyona yakın insan alıyor. Bunlardan birini İstanbul'un tam ortasında, Yenikapı Merkezine yaptık. Şimdi buralar dururken, onlar gösteri değil, onlar vatandaşa saldırı, polise saldırı, kendilerine saldırı, yazık oluyor. Bakın 30 Mart seçimlerini yaptık. İstikrarlı bir biçimde yolumuza devam edelim. Düşüncelerinizi ifade etmek istiyorsanız, bütün TV’ler ve gazeteler, siz de içerisindesiniz. Platformlar fazlasıyla var. Topluca ifade etmek istiyorsanız o üç büyük yer var. Daha küçük yerler de var. Şimdi Kadıköy’de de yapılıyor. Ama o sonra değişecek. Bu kadar imkân varken bu şiddet, bu vandalizm neden? Bu gerçekten Türkiye’ye yakışmıyor, bize yakışmıyor." dedi.
Kendilerinin, ifade özgürlüğünün önünü açtığını fakat düşüncesi olmayanların, eylemlerle kendilerini ifade etmek istediğini söyleyen Bakan Ala,"Ona da izin veremeyiz. Bu yanlıştır, bunun kimseye faydası yoktur. Bakın insanlar, hepimiz aklımızı başımıza alalım. İnsanlar ölüyorlar orada, polise saldırılıyor. Polis araçlarının içerisine molotof kokteyli atılıyor. Türkiye bunlara layık değil, bunları kaldıralım. Bunlara izin vermeyiz, böyle şeyler olamaz, olmamalı. Bunun tedbirlerini biz alıyoruz. Arzu ediyoruz ki CHP milletvekilleri de o göstericiler içerisine girmesinler, oradan güç alıyorlar bunlar." şeklinde konuştu.
Bu göstericilerin milletvekili olunca güç aldığını belirten İçişleri Bakanı Efkan Ala, "CHP hükümete, millete bir şey söyleyecekse, 2,5 milyon kişinin alınacağı bir meydanı tahsis ederiz. Gitsin Kazlıçeşme’de söylesin. 'Onu da mı dolduramıyor' Diyelim ki, o zaman 1,5 milyon alan Yenikapı’ya gitsin. Onu da mı dolduramıyor, o zaman kendini gözden geçirsin. Nasıl oluyor da AK Parti 2,5 milyon kişinin aldığı meydanı dolduruyor da CHP 1,5 milyon alan meydanı dolduramasın. Kendini gözden geçirsin, sokaklarda vatandaşlarımızı tahrik edecek her türlü yanlış düşünceden, yanlış sözden vazgeçilmelidir. Bu doğru bir yöntem değildir, doğru bir yol değildir. Kitle iletişim araçları var, kitle partileri kurmak mümkün. Batı standartlarındaki demokrasilerle aynı ligde olan daha ileri bir demokrasiye varacağız. Bunu söylüyoruz. Biz bunu neden söylüyoruz. Türkiye’deki sistem yetmezliğini, demokrasi yetmezliğini biz de biliyoruz. Şimdiye kadar biz unu ilerlettik. Bundan sonra daha çoğul yapacağız. Bunun adına da hedef koyduk. İleri demokrasi dedik. Gelişmiş ülkeler standartlarında bütün argümanlar olacak. Oluyor da ama buna katkıda bulunmak lazım. Bunu engelleyecek şiddet eylemlerine benzer eylemler yapmak son derece yanlıştır. Kimseye bir faydası yoktur." dedi.
Bakan Ala, İçişleri Bakanlığı’ndaki düzenleme ile ilgili soruya ise, “Reforma ihtiyacı olmayan herhangi bir devlet bulmamız aşağı yukarı yoktur. Onun için hepsinin reforma ihtiyacı var. O alanda da jandarma, polis, sahil güvenlik ve nüfus alanıyla ilgili çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Ama 'tamamlanmış' diyemiyoruz. O konularla ilgili paketimizi de önce bakanlar kurulumuza, sonra da TBMM’ye sunacağız." yanıtını verdi.