İzmir'in Mucit Öğrencileri

Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışması’nda ilköğretim ve lise öğrencilerinin birbirinden iddialı projeleri yer aldı. Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmada doğanın gücünden yararlanan öğrenciler çevre dostu projeler ve fikirler sundular.

İzmir’in körfez temizliği için solucanları kullanan gençler orman yangınlarına karşı özel bir sprey geliştirdiler. Kentin yenilenebilir enerji kaynağını da göz önüne alan öğrenciler rüzgar enerjisi ile çalışan otomobil, dalga enerjisinden de elektrik üretimini gerçekleştirme fikrini ortaya sundular. 

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışması’na katılan öğrencilerin çalışmalarından bazıları şöyle:

DALGA ENERJİSİNDEN ELEKTRİK

Hüseyin Onur Onma ve Berke Kahraman (Özel Çakabey Okulları)

Türkiye’nin giderek artan enerji ihtiyacını ve yenilenebilir enerji potansiyelini göz önüne alan ilköğretim öğrencileri ‘Mavi Dalga Enerjisi’ ismini verdikleri bir proje geliştirdiler. Projede, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan dalganın hareket enerjisinden elektrik enerjisi üretmek amaçlandı. Bobin, mıknatıs, batarya, led lamba, şamandıra ve küçük bir su havuzu gibi düşük maliyetli materyaller kullanıldı. Sonuç olarak sonsuz bir enerji kaynağı olan dalga enerjisinin çevreye ve canlılara zarar vermeden elektrik enerjisine dönüşebildiği ve kıyı şeridindeki yerleşim alanları için uygulanabilir olduğu tespit edildi.   

YAKITSIZ OTOMOBİL

Zeynep Deniz Lal (Özel Çakabey Okulları)

Doğa dostu bir otomobil için rüzgar enerjisi kullanıldı. Otomobilin önüne yerleştirilen pervane sistemi ile aracın elektrik enerjisini depolayarak hareket etmesi sağlandı.

YANGINA DİRENEN AĞAÇLAR

Lidya İslamoğlu, Batıhan Taşova (Özel Ege Lisesi)

‘Yangına Direnen Ağaçlar’ ismi verilen projede yaz aylarında artan orman yangınlarına erken müdahale edilmesi amaçlandı. Bor minerali kullanılarak zehirsiz ve renksiz bir sprey tasarlandı. Tahtalar üzerinde denenen spreyle tahtanın 3 dakika geç alev aldığı tespit edildi. 

KÖRFEZDE SOLUCANLI TEMİZLİK

Doruk Ünal, Doruk Turanlı (Özel Ege Lisesi)

İzmir körfezi dibindeki çamur tabakasının temizlenmesi için sıra dışı bir yöntemle ağır metalleri topraktan arındırabilen kırmızı Kaliforniya solucanı kullanıldı. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisinden alınan arıtılmamış çamur üzerinde denenen solucanların çamurdaki kurşun oranını yok denecek kadar az bir seviyeye getirdiği tespit edildi. 150 gramlık bir çamur için yaklaşık 25 solucan kullanıldı.

DEPREME DAYANIKLI DUVAR

Baran Berat Hatipoğlu (Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi)

Dış katmanında karbon fiber, orta katmanında silikon, iç katmanın ise kafes tel bulunan depreme dayanıklı bir duvar tasarlandı. Esneme payı yüksek olan duvarın çimentodan daha güçlü, üretim maliyetinin ise daha düşük olduğu belirlendi. 

KOMUT ALAN DİŞ FIRÇASI

Yusuf Beyaz (Mualla Muzaffer Yersel İlköğretim Okulu)

Bedensel engelli bireyler için fikir olarak diş fırçası tasarlandı. Ses tanıma komutuna sahip mikrofon ile çalışan diş fırçası aynı zamanda depolanabilen bir su haznesine de sahip. Şarj edilebilir alet kişiye 2 dakika boyunca dişlerini fırçalama imkanı sunuyor.