Haziran ayı enflasyon rakamları açıklanırken, beklenen yüksek çıkan rakamlar piyasaları şaşırttı.
Tüketici fiyatları Haziran ayında, beklentileri aşarak yüzde 0.31 yükseldi. Analistler tüketici fiyatlarının Haziran ayında değişmeyeceğini öngörüyorlardı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatlarındaki altı aylık artış da yüzde 5.7'ye yükselerek yıllık hedefi geride bıraktı. Haziran sonu itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9.16 oldu.
TÜİK verilerine göre, Yurtiçi Üretici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.06 oldu ve ve Haziran sonu itibarıyla yıllık artış yüzde 9.75 düzeyinde gerçekleşti. Yurtiçi üretici fiyatlarının altı aylık artışı da yüzde 5.12 düzeyine çıktı.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİMDE
TÜİK'in verilerine göre, Haziranda en yüksek artış yüzde 1.72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle sağlıkta yüzde 0.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.70, ulaştırmada yüzde 0.50 artış gerçekleşti.
TÜİK, yüksek fiyat artışlarının çarşı ve pazar yerlerindeki etiketlere yansıyan "gıda ve alkolsüz içecekler" grubundaki fiyat artışını da yüzde 0.36 olarak açıkladı.
HIZLI ARTIŞI GİYİM VE AYAKKABI FRENLEDİ
Beklentilerin üzerinde gelen aylık enflasyonu en çok giyim ve ayakkabı frenledi. Bu gruptaki fiyatlar Haziran ayında yüzde 1.25 geriledi. Ana harcama grupları itibariyle Haziran ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0.06 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.
YILLIK BAZDA EN YÜKSEK ARTIŞ OTEL-LOKANTADA
Yıllık bazda en fazla artış ise yüzde 13.22 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Tüketici fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 12.47, ulaştırmada yüzde 12.01, sağlıkta yüzde 9.48, eğitimde yüzde 9.28 olarak belirlendi.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ İÇ EGE'DE
TÜİK'in verilerine göre aylık en yüksek fiyat artışları yüzde 0.71 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak illerinin oluşturduğu iç Ege bölgesinde gerçekleşti. Yılın ilk yarısındaki en yüksek artış da yüzde 6.57 ile Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde, yıllık bazdaki en yüksek artış da yüzde 9.99 ile Ankara bölgesinde yaşandı.
Haziran ayında, endekste kapsanan 432 maddeden; 68 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 247 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 117 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
İMALAT SANAYİİNDE FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR
TÜİK'in Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi verilerine göre sanayinin dört sektöründe fiyatların en hızlı arttığı grup imalat sanayii oldu. İmalat sanayiinde fiyatlar Haziran'da yüzde 0.13 yükseldi. Su sektöründe de yüzde 0.05 düzeyinde ortalama fiyat artışının yaşandığı Haziran'da, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.08, elektrik ve gaz sektöründe de yüzde 0.68 düşüş gerçekleşti.
RAFİNE PETROL ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ YÜKSEK
Üretici fiyatlarında, bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektör kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Bu sektörde fiyatlar ortalama yüzde 1.72 yükseldi. Bu sektörü, yüzde 0.94 ile mobilya dışındaki ağaç ve mantar ürünleri ile metal cevherleri alt sektörleri izledi.
Buna karşılık fiyatlar, basım ve kayıt hizmetlerinde yüzde 3.29, kağıt ve kağıt ürünlerinde yüzde 2.31 ve deri ve ilgili ürünlerde yüzde 0.99 geriledi.