İzmir’in ve Türkiye’nin gururu olma yolunda

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nda forma giyerken çocukluk hayalinin peşinden atletizme başlayan Nuri Kart, yeni karbon fiber protez bacağıyla rüzgara meydan okuyor.

Normal protez bacakla 100 ve 200 metrelerde Türkiye dereceleri bulunan 33 yaşındaki paralimpik atlet, yeni proteziyle birlikte hedeflerini de büyüttü. 2016 Rio Olimpiyatları’na hazırlanan Kart, “Hayatını bir amaç uğruna değiştiren sporcu olarak” İzmir’e olimpiyat madalyası gururunu yaşatacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin paralimpik atleti Nuri Kart, karbon fiber yapay protez bacak yardımıyla 100, 200 ve 400 metrede dünya rekorlarının sahibi Güney Afrikalı Oscar Pistorius’un izinden gidiyor.

33 yaşındaki atlet, konjenital anomali rahatsızlığı nedeniyle doğuştan sağ ayağı ve sağ elinin iki parmağı eksik olarak dünyaya geldi. Henüz 6 yaşında 6. kez bıçak altına yatan Kart’ın sağ bacağı diz altından kesildi. Çocuk yaşta yaşadığı talihsizlikler Kart’ı spor yapmaktan alıkoymadı. 17 yaşında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nda forma giymeye başladı. Yıllarca formasını giydiği mavi-beyazlı takımda attığı sayılarla başarılı bir performans sergileyen Kart, sonra Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius’un azminden etkilenerek çocukluğundan itibaren hayalini kurduğu atletizme başladı.

Almanya’dan Destek
Normal protez bacakla katıldığı yarışmalarda Türkiye dereceleri elde eden Kart, büyük bir hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarken bir yandan da daha iyi dereceler almasını sağlayacak karbon fiber bacak üzerinde araştırmalar yapmaya başladı. 22 bin Euro’luk karbon fiber bacağı alabilmek için yabancı şirketlerle iletişime geçen Kart’ın azminden etkilenen ABD’li protez şirketi John Burger, İzmirli atlete protez bacağı ücretsiz verdi.

Testlerin ve alışma süresinin ardından bu kez Bayer Leverkusen’in dünyaca ünlü ortopedisti Thomas Kipping devreye girdi. Yeni bacağına uyum sağlayabilmesi için İzmirli atleti Almanya’ya davet eden Kipping, 6 bin Euro’yu bulan tedavi masraflarını üstlendi. Kart’a bir yardımda da Leverkusenli paralimpik atlet Henrich Popov’dan geldi. T42 kategorisinde dünyanın önemli sporcuları arasında yer alan Popov, karbon fiber protez bir bacakla koşmanın inceliklerini Kart’a uygulamalı olarak gösterdi. Tüm çalışmaları aksatmadan tamamlayan Kart, aylar süren antrenmanlar sonunda piste çıkabilecek noktaya ulaştı.

Hedef Olimpiyatlar
Daha önce normal protezle 100 ve 200 metrelerde Türkiye dereceleri elde eden Kart’ın şimdi önünde yeni karbon fiber bacağıyla koşacağı uluslararası şampiyonalar yer alıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa ve Dünya şampiyonalarında başarılı olmak istediğini belirten Kart, asıl amacının ise 2016 yılında Brezilya’da düzenlenecek Rio Olimpiyatları’nda madalya kazanmak olduğunu söyledi. İzmir’i en iyi şekilde temsil edebilmek için aralıksız çalıştığını ifade eden Kart, “Ayağımın kesildiği günden bu yana tam 27 yıldır bir hayalin peşindeyim. Her kademeyi adım adım geçtim. Bundan sonrası benim çalışma azmime kaldı. Rio’ya gidip İzmir’e bir madalya ile döneceğim. Bu söz, hayatını bir amaç uğruna değiştiren bir sporcunun sözüdür” dedi.