MUĞLA’nın Milas İlçesi, Akyaka Mahallesi’nde başlayan ve üç yerleşim yerinde etkili olan yangının bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Hasar tespit çalışmalarına başlandığını belirten Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu, 401 hektar tarım arazi ve 500 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü açıkladı.
Milas’a bağlı Akyaka Mahallesi’nde geçen 22 Ağustos’ta saat 13.00 sıralarında başlayan yangın, Fesleğen ve Gürceğiz mahallelerindeki ormanlık alan ve tarım arazilerinin ardından 18 kilometre uzaklıktaki Gökova Körfezi sahilindeki Ören, Türkevleri Çökertme sahiline kadar ulaştı. Alevlerin, Gökova Sahil şeridinde bulunan ve yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Gözdekent, Denizyıldızı, Bakra, Sertaş, Havacılar, Doğuş, Ünlüsoy, Rüyakent, Sılay tatil sitelerine oldukça yaklaşması üzerine, olası bir olumsuzluğa karşı, buradaki evler jandarma tarafından tahliye edildi.
Yangın ayrıca bir balıkçılık firmasına ait kuluçkahane ve yem fabrikası ile Türkevleri’nde bulunan Kemerköy Termik Santrali’ni tehdit etti. 3 uçak, 6 helikopter, 40 arazöz ve 300 orman işçisiyle yapılan söndürme çalışmalarıyla alevler 18.5 saat sonra güçlükle söndürüldü.
Yangının ardından hasar tespit çalışmalarına başlandı. Alevlerin 401 hektar tarım, 500 hektar ise ormanlık araziyi küle çevirdiğini belirten Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu, "Yanan alan içerisinde yaklaşık 180 hektar verimli orman arazimiz vardı. Geri kalan bölümü bozuk orman yapısıydı. Yanan alanla ilgili olarak hasar tespit çalışmalarına başlanılması için ekipler oluşturduk. Yanan alanların bir an önce değerlendirilmesi için de çalışmalara başladık. Çalışmalar kapsamında yeni orman yolları planlanacak. Ziraat alanları belirlenecek" dedi.
Kazakoğu, yanan alanların eski haline döndürülmesinin zaman alacağını kaydetti. Kazakoğlu, "Bölgedeki çalışmalara hemen başlayacağız. Yanan alanda öncelikli olarak temizlik çalışması yapılacak. Yanan ürünleri ekonomiye kazandırmaya çalışacağız. Ardından alanın tekrar yeşillendirilmesi için çalışma yapılacak" diye konuştu.
Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Kazakoğlu, çok sayıda arı kovanının da yangında zarar gördüğünü belirtip, "Bunların tespitine çalışıyoruz. Üreticilerin bağlı bulundukları oda ve derneklerle bağlantı kurup, ne kadar kovanın yandığını ve arının telef olduğunu tespit edeceğiz" dedi.
DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Yangında köylülerin tarım arazilerinin de büyük zarar gördüğünü dile getiren Kazakoğlu, "Alevleri kontrol altına almak için büyük çaba sarf ettik. Köylüler ve AKUT ekipleri de bizlere destek vermeye çalıştılar. Özellikle yangının, Kemerköy Elektrik Üretim Santrali’ne, bölgede bulunan sitelere ve balık üretim tesislerine sıçramaması için elimizden geleni yaptık. Yangın sırasında bizleri en çok santralde bulunan hidrojen ve balık tesislerinde bulunan oksijen tankları tedirgin etmişti. Yaptığımız çalışmalarla bunun önüne geçtik. Çalışmalarımızda yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
JANDARMA ARAŞTIRIYOR
Akçakaya Mahallesi sınırları içerisinden başlayan yangını çocukların çıkardığı duyumunu aldıklarını da vurgulayan Kazakoğlu, jandarmanın bu konuda gerekli çalışmayı yaptığını söyledi. |