"Soma'da büyük ihmal bin lirayla kapandı"

Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan faciadan altı ay önce, tavanda tahkimatın (maden yatağında açılan bir kanalın çökmesini önlemek amacıyla sağlamlaştırma) uygun ve yeterli olmadığının devletin resmi raporlarına girdiği belirlendi.

Grihat.com'da yer alan habere göre;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişinin durumu tespit etmesine karşın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı madendeki üretimi durdurmadı. İşletme, yönetmeliğe muhalefetten 1078 TL idari para cezasıyla kurtuldu.

Süleyman Gülşen isimli işçinin 12 Temmuz 2013′te hayatını kaybetmesinden sonra Çalışma Bakanlığı müfettişi işletmede 18-19 Kasım tarihlerinde teftiş yaptı ve ardından 28-29 Kasım’da da inceleme raporu hazırladı. Rapora göre, işletmede yapılan incelemede, tavanda yeterli tahkimat bulunmadığı, bu nedenle işçinin üzerine kömür tozu çökmesi nedeniyle ölümlü kazanın meydana geldiği belirlendi.

İŞVEREN SUÇU ÖLEN İŞÇİYE ATTI

Gece vardiyasında 01:45 sıralarında meydana gelen kazada işveren, Konveyör Ustası Süleyman Gülşen’in, konveyör oluğunu yardımcı oluğa oturtarak civatalama işlemi yaparken tavan tahkimatına zarar verdiğini ve bu nedenle kazanın meydana geldiğini savundu.

Ancak Çalışma Bakanlığı müfettişi yaptığı incelemede, kazanın işçi Gülşen’in yaptığı işle ilgisi olmadığını, Gülşen’in yaptığı işin tahkimatla ilgisi olmadığını ve tahkimata da zarar vermediğini tespit etti.

Müfettiş, “benzer olayların tekrarının önlenmesi için” vurgusuyla madende tahkimatın yeterli olmadığını ve işveren tarafından denetlenmediğini belirtti.

Müfettişin bu tespitinden sonra Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) madeni gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar mühürlemesi gerekiyordu. Ancak bu yaptırım uygulanmayınca, işveren Çalışma Bakanlığı’nın yasal olarak kesebildiği 1078 TL cezayla kurtuldu. Ve altı ay sonra 301 işçinin yaşamını yitirdiği büyük facia yaşandı.