İzmir Büyükşehir Davası'nda suçlama 'şekil' değiştirdi

İzmir 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yargılandığı davada önemli bir gelişme yaşandı.

Savcı, katlı otopark ihalesi, 60 saniyelik İZBAN tanıtım filmi, seçim bürosuna gönderilen sandviçler başta olmak üzere Başkan Kocaoğlu dahil sanıkların 'ihaleye fesat karıştırma suçu' değil, 'görevi kötüye kullanma' suçlamasından yargılanmasını, ihalelerle ilgili yeni bilirkişi raporu alınmasını istedi. Dava 2 Aralık 2014'e ertelendi.

Başkan Aziz Kocaoğlu'nu Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ve Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina yalnız bırakmadı. Duruşmaya hiçbir CHP milletvekilinin gelmemesi dikkat çekti.

Yargılananlar arasında bulunmasına karşın İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açıldığı gün yaşanan tercüme krizi nedeniyle, Kocaoğlu'nun isteği üzerine İZFAŞ Genel Müdürlüğü'nden istifa eden Mehmet Şakir Örs duruşmaya gelmedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 129 kişinin yargılandığı özel yetkili İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan, daha sonra İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçen Büyükşehir davasının duruşması bugün yapıldı. İlk iddianamede çete suçları kapsamında ihaleye fesat karıştırma suçlarından yapılan ve Başkan Kocaoğlu için toplam 397 yıl hapis isteminde bulunulan davada bugün ilginç gelişmeler yaşandı.

'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA'

Duruşmada ilk olarak Mahkeme Savcısı Berkant Karakaya mütalaasını okudu. Karakaya, 8 maddeden oluşan mütalasında pek çok suç için yaptıkları değerlendirmede ihaleye fesat karıştırma değil görevi kötüye kullanma suçu işlendiğini düşündüklerini belirtti. Ayrıca, sanıkların ısrarla tüm ihalelerle ilgili 2886 sayılı yasa ile 4737 sayılı yasanın karıştırıldığını, bu nedenle yeniden bilirkişi raporu alınması isteğiyle ilgili, yeniden bilirkişi raporu alınması ve kamu zararı olup olmadığına bakılmasını gerektiğini söyledi. Savcı, Çankaya katlı otopark ihalesiyle ilgili ihaleye fesat karıştırma suçu oluşmadığını, çünkü ihalenin Büyükşehir Belediyesi'ne bırakılmadığını, iptal edildiğini belirtti. Bu nedenle olayda ancak görevi kötüye kullanma suçu unsurlarının tartışılabileceğini belirten Savcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere ilgili bürokratların ihaleye fesat suçundan beraatlerine karar verilmesini, ancak aynı kişilerle ilgili TCK 257/1 maddesine görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları ihtimali nedeniyle ek savunma alınmasına talep etti.

İSTENEN CEZALAR DÜŞECEK

Savcı Karakaya, sanık avukatlarının görevsizlik taleplerine ilişkin verdiği yanıtta ise, özel yetkili mahkemelerin ve savcıların operasyon yapmasına neden olan CMK 250 maddesinin yasal düzenleme ile kaldırılsa bile, yargılama sürecinin başladığı gibi devam edeceğini vurguladı. Karakaya, görevsizlik kararı istemediklerinin de altını çizdi. Savcı Karakaya'nın görevi kötüye kullanmayla ilgili mütalası kabul edilirse, ihalelere fesat karıştırmayla ilgili istenen ceza oranları düşecek.

2 ARALIK'A ERTELENDİ

Duruşmaya verilen 30 dakika aradan sonra Mahkeme Başkan Menderes Yılmaz ara kararı açıkladı. Yılmaz, mevcut dinleme kayıtları ve tapelerin yok sayılması talebinin reddedildiğini açıkladı. Görevsizlik talebinin de reddedildiğini belirten Yılmaz "Diğer taleplerle iglili 2 Aralık günü yapılacak duruşmada kara verilecektir" dedi.

KOCAOĞLU: İKİ SUÇUN DA OLDUĞUNA İNANMIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, duruşma çıkışında yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Savcının yaptığı değerlendirmenin mahkeme heyeti tarafından karara bağlanmasını bekleyeceğiz. Mahkemeden çıkacak kesin sonucu bekliyoruz. Savcının 'İhalelerde fesat yok, görevi kötüye kullanmak var' değerlendirmesi oldu. Biz hem ihaleye fesat, hem de görevi kötüye kullanmak suçunun olduğuna inanmıyoruz. Kesin kararı bekleyeceğiz."