İzmir Kavacık'ta altın madeni tepkisi

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık köyü Efemçukuru'nda, özel bir firmanın işlettiği altın madeninin çevreye zarar verdiği iddiasıyla bir araya gelen köylüler, köy meydanında maden yetkililerine seslerini duyurabilmek için basın toplantısı düzenledi.

2011 yılından bu yana faaliyetini sürdüren altın madenine karşı toplanan köylülere, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da destek verdi. Köy halkı adına açıklama yapan Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse, "Madende yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Kavacık köyünden ise sadece 40 çalışan var, diğer köylerle birlikte 200 kişinin çalıştığını sanıyoruz. Diğer 500 kişi ise İzmir dışından. Yöre halkının iş gücüne katkısı bu durumda, sadece yüzde 5" dedi.

Madenin ileriye dönük zararlarından endişelendiklerini ve maden yetkilileri ile defalarca görüşmek istediklerini ancak bir sonuç alamadıklarını öne süren Köse, kendilerine tarım alanlarının zarar görüp görmediği konusunda da bilgi verilmesi istediklerini ancak hiçbir dönüş olmadığını söyledi.

Maden çalışmaya başladığından bu yana, dere yataklarındaki ağaçların yapraklarında erken dökülmeler, meyve ağaçlarında kurumalar olduğunu söyleyen Muhtar Köse, endişelerinin gerçeğe dönüşmeye başladığını kaydetti. Köse, köylerinde yetişen enfes türü üzüm bağlarında kurumalar gördüklerini, bu bağların korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

"BU KÖY BİZİM BU DEVLET HEPİMİZİN"

Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, odaya bağlı bin 600 esnafla birlikte köylülere destek verdiklerini açıkladı. Kavacık köyü halkına kimsenin sahip çıkmadığını belirten Baransel, maden işletmesi açıldığında, bunun sonuçlarının 4-5 yıl sonra ortaya çıkacağını söylediğini hatırlattı.

Muhtarın kendisine gelerek durumu anlattığını ifade eden Baransel, "Ne yapabiliriz diye düşündük, ağaçların kesildiğini, orman yangınları çıktığını öğrendik. 'Bu Köy Bizim Bu Devlet Hepimizin' sloganıyla yola çıktık fakat hiç kimse sahip çıkmıyor" dedi. Dünyanın az gelişmiş ülkelerinde bile madenlerden çıkan altında, devletin yüzde 8 ile yüzde 10 arasında hak sahibi olduğunu belirten Baransel, bu rakamın Türkiye'de sadece yüzde 2 olduğunu kaydetti. Maden işletmecilerinden alınan verginin çok düşük olduğuna dikkat çeken Baransel, madenden 55 ton altın çıkarıldığını ve yapılan araştırmalara göre 250 ton altın çıkarılmasının beklendiğini söyledi. Ayrıca, madenden çıkarılacak altının ülkeye, şehre ve köylüye hiçbir faydasının olmayacağını sözlerine ekledi.

"ÜZÜM BAĞLARINDAKİ BOZULMALARIN NEDENİ ALTIN MADENİ"

Kavacık'ın kendi belediyelerine bağlı önemli bir köy olduğunu söyleyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, doğanın bozulması ile köylülerinin yaşamlarının da etkileneceğini söyledi. Selvitopu, "Kavacık'ın üzümü çok meşhurdur. Ancak duyduğumuz kadarı ile üzüm bağlarında bir takım bozulmalar başlamış. Bunlar, madenin çalışmasının sonuçlarıdır" dedi.

Maden ocağının köy halkına, bölgeye, ülkeye hiçbir katkısının olmadığını savunan Selvitopu, "Faydası olmadığı gibi doğal dengeyi bozarak köy halkına zarar veriyor" dedi.

Basın açıklamasının ardından, köylüler üzüm bağlarına giderek çevre tahribatı ve üzümde yaşanan zararı yerinde gösterdiler. (Haberler.com)