İzmir'de 2016'nın yol haritası

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçesi onaylandı. Geçen yıla göre yüzde 15.2’lik artışın öngörüldüğü bütçede 248 proje için 2.8 milyar liralık yatırım ayrıldı. 2016 bütçesinde aslan payını yine ulaşımın oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 hedeflerini belirledi. Büyükşehir Meclisi’nde onaylanan 2016 Mali Yılı Performans Programı ve Mali Bütçesi'ne göre, 4 milyar 485 milyon TL olarak belirlenen 2016 yılı gider bütçesi, bir önceki yıla oranla % 15,2 artış gösterdi. Aynı döneme ilişkin gelir bütçesi ise 3 milyar 850 milyon lira TL. olarak belirlendi ve önceki yıla göre % 19.8 arttı.

Aradaki finansman farkının banka mevcudu, iç ve dış borçlanma ile sağlanacağı açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik, uzun vadeli finansman dengesini bozmayan borçlanma anlayışının önümüzdeki yıllarda da devam edeceği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görüşmelerin yapıldığı meclis oturumunda, oy çokluğu ile onaylanan bütçe ve performans programının İzmir’e ve İzmirlilere hayırlı olmasını diledi. Bütçe görüşmelerinin yapıldığı oturumda muhalefet partisinin eleştirilerini yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçe belediyelere eşit yatırım yapılmadığına yönelik iddialara karşı da "Bu konuda lütfen insaflı olun. Sizin de, kimsenin de bana ayrım yaptırmaya gücü yetmez. Ben ayrım yapmadan bu görevimi sürdürdüm, ayrım yapmadan gideceğim” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırıma ayırdığı payla, 12 yıldır yaptığı işlerle Türkiye'ye örnek bir belediye olduğunu söyleyerek, "Bunu ben söylersem ifade etmez. Ama tüm dünya söylüyor. Dünya çapında aldığımız ödüller söylüyor" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, bütçe ile ilgili konuşmasında, yapılan eleştirilere yanıt vererek, "Bir belediye başkanı bir döneminde ciddi, sabit kalıcı bir eser yapsa başarı sayılır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu döneminde yapılanları takdir etmek lazım. Üstelik Büyükşehir Belediyesi'nin şu an vadesi gelmiş, geçmiş hiçbir borcu yoktur. Bu örnek bir belediyeciliktir. Vatandaşı kollayan, halkın elini tutan; malını, mülkünü koruyan belediyeciliktir " dedi.

Ekonomik ve finansal gücü kredi derecelendirme kuruluşlarınca da tescillenen, Sayıştay tarafından “şeffaf, hesap verilebilir belediye” olarak tanımlanan ve mali tabloları doğru-güvenilir bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılındaki toplam bütçesinin 2,8 Milyar TL’sini Performans Programı'nda yer alan 248 proje için harcayacak.

Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde % 24’lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı ulaşım sektöründe, raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor.

Tramvay hatları yapımı ve araç alımı için 214 milyon TL, yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 180 milyon TL, Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında araç alımı için 40 milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 15 milyon TL. bütçe belirlendi.

Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Metro hattı, Evka -3 –Bornova Merkez Metro Hattı ve Gaziemir’deki Fuar İzmir alanına yapılacak Monoray Sistemi için de toplam 65 milyon liralık kaynak ayrıldı. Kent trafiğini rahatlatacak önemli projelerden biri olan Akıllı Trafik Sistemi için 41.5 milyon TL, otopark yapımları için 21.5 milyon TL’lik bütçe ayrıldı.

Ulaşım sektörü için ayrılan bütçe ise 679 milyon 357 bin lira olarak öngörüldü. Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 9 yeni ilçenin daha bağlanması nedeniyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde kentsel altyapı, toplam faaliyet bütçesinin %17’sini alarak ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı.


Toplam 471 milyon 261 bin TL. kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını 245 milyon TL bütçe ile asfalt çalışmaları aldı. Homeros Bulvarı-Otogar Bağlantı Yolu Projesi için 31.5 milyon TL., Karayolu Alt ve Üst geçitlerine 31 milyon TL. kaynak ayrılırken, Narlıdere-Güzelbahçe Otoban Altı İmar Yolu Açılması Projesi için de 10 milyon TL’lik bütçe öngörüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında Çeşme ve Kınık semt garajlarının projelerini tamamlayacak, Foça Semt Garajı’nın yapımına başlayacak. Faaliyetlerinde en son teknolojik araçları kullanan ve teknolojiyi kentliyle en iyi şekilde buluşturmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçesinin yüzde 11’ini yönetişim sektörüne ayırdı. Buna göre 2016 yılında 10 ayrı noktada Web kameraları kurularak İzmir’in web üzerinden görüntülenmesi sağlanacak. 500 muhtarlığa bilgisayar ve yazıcı dağıtılacak.

Araç ve iş makinesi kiralama ve alımlarına 133 milyon TL. bilişim teknolojilerinin etkin kullanımına ise 51.5 milyon TL. ayrılacak. Yönetişim sektörüne ayrılan toplam bütçe 309 milyon 466 bin olarak belirlendi. 309 milyon 379 bin TL. bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor.

Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 164 milyon TL. ayrılırken atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 59 milyon TL. kaynak ayrıldı. 306 milyon 287 bin TL. kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 178 milyon TL. kaynak ile her yıl olduğu gibi yine kamulaştırma faaliyetleri aldı.

Kamulaştırma faaliyetlerini 57 milyon liralık kaynak ile tarihsel çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 24 milyon TL. ile Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere İzmir’in dört bir yanında süren Kentsel Dönüşüm faaliyetleri izledi. İzmir’in çehresini değiştirecek olan Kıyı Tasarım çalışmalarına ayrılan kaynak ise 18 milyon TL. olarak öngörüldü.

Toplam 296 milyon 842 bin TL. kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 80 milyon TL. bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesine ayrıldı. Toplam 267 milyon TL. kaynağın ayrıldığı sosyal desteklerde 37 milyon TL. ile “Süt Kuzusu” projesi öne çıkıyor.

Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 55 milyon TL. Buca’da bu yıl yapımı tamamlanacak Sosyal Yaşam Kampusü’ne 5 milyon TL’lik kaynak ayrıldı. 2016 projeleri içinde “Engellilik Farkındalık Parkı” ile “Aile Danışma ve Eğitim Merkezi” dikkat çekiyor.

İzmirliler’in merakla beklediği Opera Binası’nın temelinin 2016 yılı içinde atılması planlanıyor. Kültür, sanat ve spor için 144 milyon liralık yatırım öngören İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu rakamın 50 milyon liralık bölümünü opera binasına ayırdı.

Spora yönelik faaliyetler ve tesis yapımına ise 41 milyon liralık kaynak tahsis edildi. İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti haline getirmek, kentin dünya ekonomisindeki yerini geliştiren bir kent olmasını sağlamak amacıyla turizm ve yerel ekonomi sektörüne 19.5 milyon pay ayrıldı.

Akdeniz Akvaryumu, Zooloji Müzesi ve Yeni Kıta Habitatları projeleri üzerinde çalışılacak. Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi kovanlı, kovansız arılar, küçükbaş hayvancılık için keçi, teke, koyun ve koç dağıtılacak.

Kent Koleji faaliyetleri kapsamında 5150 kişiye 95 farklı branşta eğitim verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ilçe belediyeleri ile yapılacak ortak projeler için 30 milyon TL. ayrılırken, İzmir Kalkınma Ajansı’na 12 milyon TL, kent içi ulaşımın belkemiği ESHOT’a 260 milyon TL. destek öngörüldü.