Üniversiteli gençlerden akıllı priz

 

 

Yaşar Üniversitesi öğrencisi dört genç, cep telefonu ve tabletler yardımıyla kontrol edilebilen akıllı priz tasarladı.  Üniversiteli gençler, tasarladıkları herkesin evinde bulunan prizlere uyum sağlayabilecek kablosuz tak-çıkar akıllı prizle; bilgisayar veya mobil uygulama üzerinden elektrikli ev aletlerinin internetle uzaktan kontrolü, cihazların elektrik tüketim miktarları, istenilen zamanda açılıp kapanması gibi işlevleri yerine getirmesini sağlayacak.

 

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Ertok ile Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencisi Oğuz Çağıran, mobil cihazlarla internet üzerinden kontrol edilebilen akıllı priz geliştirdi. Akıllı otomasyon sistemleri üzerinde çalışan, bugüne kadar kendi geliştirdikleri robotlarla birçok yarışmaya katılıp ödüller alan öğrenciler, Doç. Dr. Mustafa Seçmen yürütücülüğünde ve Yrd. Doç. Dr. Tuncay Ercan danışmanlığında geliştirdikleri akıllı priz için patent başvurusunda bulundu.

 

PROJEYE 19 BİN TL DESTEK

Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, hem projenin patent başvurusunu yaptı hem de Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında 19 bin TL ile öğrencileri destekledi. Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin çatısı altında kurulan Minerva Kuluçka Merkezi de akıllı otomasyon sistemi alanında kendi şirketlerini kurmayı hedefleyen öğrencilere, mobilyasından, kırtasiye gereçlerine, internetten telefonuna kadar tüm donanımlarıyla 1 yıl süreyle kullanabilecekleri ofis tahsis etti.

 

YARI FİYATLI MALİYET

Büyük teknoloji şirketlerinin ev otomasyonu ve akıllı aletler alanında birçok yatırımları olduğunu belirten Ali Selek, “Ev otomasyonu adına akıllı priz, lamba, kamera ve sensör gibi ürünler piyasaya sunulmuş durumda. Bu tarz ürünleri Türkiye’de pazara sürmek için girişimde bulunan firmalar var, ancak şu anda aktif olarak pazar içinde yer almıyorlar. Biz de buradan yola çıkarak büyük firmaların ürünlerinin yarı fiyatı maliyetle, hali hazırda herkesin evinde bulunan prizlere uyabilecek bir kablosuz tak-çıkar akıllı priz geliştirmek istedik. Ben ve İlker Işık’ın otomasyonunu yaptığımız projede, İbrahim Ertok web tasarımı, Oğuz Çağıran ise mobil uygulamayı geliştirdi” dedi. 

 

Akıllı priz sistemleri entegre olarak satıldığı için bu sistemlerin ihtiyaçlara genel çözümler ürettiğini ifade eden Selek, “Oluşturulan akıllı prizlerin pahalı olması, sadece enerji ölçümü yapması ve sensörler ile entegre olmamaları, bir prizin her sistem için kontrol imkanı sağlayamaması gibi sorunlar mevcut. Biz her sistem için kontrol imkanı sağlayan, çeşitli sensörlerle entegre olabilen bir priz üretmeyi hedefledik” diye konuştu.

 

YAŞAMI KOLAYLAŞTIRACAK

Elektrikli ev aletleri için uzaktan kontrol imkanı sunacak akıllı priz, modem aracılığı ile internete bağlanarak kullanıcı dünyanın neresinde olursa olsun istediği elektronik cihaza ulaşabilmesini sağlayacak. Uzaktan kontrol sayesinde, her bir elektrikli cihaz için elektrik tüketim miktarları tespit edebilecek, bu sayede ev içerisindeki enerji tüketimi görülüp optimizasyon sağlanabilecek. Cihazın aç/kapa işlevleri, bilgisayar veya mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilecek. Böylelikle, istediğiniz her elektrik fişli cihazı kontrol edebilmenize olanak sağladığı gibi kullanıcı tarafından belirlenen takvime göre açılıp kapanması da mümkün olacak. Oluşabilecek elektrik kaçaklarının da kontrolü sağlanabilecek, böyle bir durumda mobil uygulamaya gelecek uyarılarla gerekli önlemler alınabilecek. 

 

HEDEFLERİ KENDİ ŞİRKETLERİNİ KURMAK

Henüz üçüncü sınıf öğrencisi olduklarını belirten Yaşarlı gençler, bu gibi akıllı sistem otomasyonlarının, çok yakında her evin akıllı olabilmesine ve ülkemizde teknoloji mağazalarından rahatlıkla satın alınabilir olacağını belirterek, ürünlerini geliştirerek en kısa sürede kendi şirketlerini kurmayı hedeflediklerini kaydetti. Genç girişimciler, “Akıllı prizimizi, gömülü sistem olarak katman katman yerli olarak tasarlayıp maliyetini daha da düşürüp, kalitenin arttırılmasını hedefliyoruz. Yazılım üzerinden kişiye özel kontrol süreçleri oluşturulabilir. Fabrika gibi alanlarda kullanmak için internet bağlantısını GSM modülü olarak kullanıp şirketlerin bilgi merkezleriyle makinalar arasında kablosuz iletişim kurulabilmesini sağlayan teknoloji hizmetlerinden faydalanılabilir. Fabrika ortamına göre düzenlenip fabrikalara uygun ürün geliştirilmesi de bir diğer hedefimiz” dedi.