Başarıda engel tanımıyorlar.

Muğla Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi Öğrencileri başarıda engel tanımıyorlar.

Bütün dünyada olduğu gibi salgına karşı yürütülen önlemler kapsamında kısıtlamalar sürerken bütün bu kısıtlamalara rağmen çalışmalarına ara vermeden devam eden öğrenciler ve hocaları gayretlerine engel konamayacağını gösterdiler.

Muğla’nın eğitimdeki çınarlarından olan ve yakın zamanda Şehit Altuğ Pek adını alan Anadolu Lisesi öğrencileri son olarak başarılarını kazandırdıkları altın ve gümüş madalyalarla taçlandırdılar.

Buca IMSEF ve Endonezya Genç Bilim İnsanları Derneği (IYSA) işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Araştırma Bilim Yarışması’nda Muğla Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi öğrencisi Çağlayan ASLAN, Biyoloji Dalında Life science (Canlı Katagorisinde) Dünya Birincilik ödülünü hak ederek Altın Madalya kazandı. Yine aynı liseden Sudenaz Fatma ÖNER ise Biyoloji Dalında Environmental secience (Çevre Bilimi) Dünya İkincilik Ödülüne layık görülerek Gümüş Madalyanın sahibi oldu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 500 projenin katıldığı ve bunlardan sadece 120 projenin finale kalabildiği yarışmada, öğrencilerin hazırladığı projeler iki aşamalı değerlendirmeden geçerek finalist oldular ve sunumlarını da canlı olarak çevrim içi programda, İngilizce olarak yaptılar.

Çevre sorunlarına el atan öğrenciler, geliştirdikleri proje ile biyosorpsiyon yöntemi ile canlılar üzerindeki büyümelerde led ışıkları kullanarak çeşitli meyve yapraklarından anti bakteriyel ve antifungal (mantar) boya üretmeyi başardılar. Başarılı bilimsel çalışmaların ekip işi olduğunu vurgulayan

Proje Yarışması Koordinatörü Biyoloji Öğretmeni Mehmet Ali Onaran "Biz salgın dönemini fırsata çevirerek çalışmalarımıza devam ettik. Planlı ve sistemli çalışmalarımız sayesinde dünya finaline kalmayı başardık. Başarı kadar başarının desteklenmesi ve takibi de önemlidir. Okul müdürlerimiz, İl ve İlçe müdürlerimiz bu süreci bizimle beraber takip ettiler. Gerek medya hesaplarından gerekse öğrencilerle diyalog kurarak onların motivasyonunu sağlamada yardımcı oldular ve gerçekleşen başarılara zemin hazırladılar. Velilerimiz de her anlamda öğrencilerimize destek oldular, bize güvendikleri ve destekleri için herkese teşekkür ederim." dedi.

Bu başarı Muğla kamuoyunda geniş yer buldu. Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de Türkiye'nin gururu olan öğrencilerin çalışmalarını en başından beri gururla takip ettiğini ve başarılarından büyük onur duyduğunu belirtti.

Erdal ÇİL