ÖĞRENCİLERE BAKAR MISINIZ?

ÖĞRENCİLERE BAKAR MISINIZ?

Yer: Milas

Yıl: 1950

Okul: Milas Ortaokulu.

Günümüzde zararları konuşuladursun sosyal medya üreten, araştıran nicelerine de önemli fırsatlar sunuyor.

Sosyal medya vasıtası ile paylaşımlarda bulunan Talat Öncü, 1950 yılında Milas Ortaokulu öğrencilerinin çevirdiği Fransızca bir kitabın pdf’ini takipçileriyle paylaştı.

Talat Öncü’nün paylaşımı eğitim ve kültür çevrelerinde büyük yankı uyandırırken konu hakkında Muğla yöresinde edebiyat tarihi konularında araştırmalarıyla tanınan MSK. Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Namık Açıkgöz de konuyu Hamle Gazetesindeki köşesine taşıdı.

1950 yılında idealist ve kendini öğrencilerine adamış bir Fransızca Öğretmeni olan Muzaffer Akdoğan’ ın öğrencilerine tercüme ettirip yayınlattığı kitap, bir masal kitabı.

Kitabın Fransızca orijinali, Belles Histories de Tous Les Temps. (Bütün Zamanların En Güzel Hikayeleri).

Kitaptan 5 hikâyeyi Muzaffer hoca, öğrencileriyle birlikte tercüme etmiş ve okulun Kızılay Gençlik Kolu da Milas'taki Emel Basımevi' nde bastırarak, yayınlamış.

Kitabın önsözünde Muzaffer Hoca, çocukların tercümelerine pek müdahale etmediğini, onların yaratıcı zekâlarıyla yaptıkları tercümelerle kitabın zenginleştiğini söylüyor.

Bilgiye ulaştığında heyecanlandığını, yaşıyorlarsa şu anki yaşları 85-86 olan bu öğrencileri bularak irtibata geçeceğini söyleyen Prof. Dr. Namık Açıkgöz, paylaşım sahibi Talat Öncü’ ye de teşekkürlerini iletiyor.

Kitapta ahlak öğütleyen masalların başlıcaları: Su Perileri, Cimri Kralın Kızı (Midas) Tokyo Hırsızı, Değerbilir Karga, Hayat Kurtaran Çilekler.

Biz de haber merkezimiz olarak Sevgili Talat Öncü’ye, köşesinden bilgilerini bize aktaran Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ e, eli öpülesi Fransızca Öğretmeni Muzaffer Akdoğan’a ve tercümede emekleri ve isimleri olan öğrenciler; Bilge Öztürk, Hasan Akşehirli, Hüseyin Bahar, Münir Yılmaz, Özer Erkan’a şükranlarımızı sunuyor, ebediyete irtihal edenlerini ise rahmetle anıyoruz.

Okumak isteyenler için kitabın linki: https://drive.google.com/.../1__eA8JqPYAnE5FbYWE4.../view...