AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği (EKMUD) 24-30 Nisan 2022 Aşı Haftası dolayısıyla EKMUD Bağışıklama Çalışma Grubu üyeleri Prof. Dr. İftihar Köksal, Prof. Dr. Serap Gençer ve Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan basın açıklaması yaptı.

Prof. Dr. Köksal, çiçek hastalığına karşı koruma sağlamak için geliştirilen ilk aşıdan COVID-19 vakalarını önlemek için kullanılan en yeni aşılara kadar iki yüzyıldan fazla bir süredir aşıların insanların sağlıklı kalmasına yardımcı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Köksal, “O zamandan beri aileler ve topluluklar, sevdiklerini korumak için aşılara güvendi. Ancak aşıların değeri verilen doz sayısından çok daha ötesidir” dedi.

Prof. Dr. Gençer, tüm erişkinlerin her sonbaharda influenza, 10 yılda bir difteri-tetanoz (bir defa boğmaca), bağışık değilse Hepatit B ve Hepatit A aşısı olmasını önerdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Gençer, “Çocukluk çağında geçirmedilerse veya bağışık değillerse tüm bireylerin kızamık-kızamıkçık-kabakulak ve suçiçeği aşılarını da tamamlamaları gereklidir. Ayrıca her bireyin kendine özgü risk durumları ve yaşına göre pnömokok, meningokok, zona ve HPV aşılarını yaptırmalarını önermekteyiz” şeklinde bilgi verdi.

BU YILIN TEMASI “HERKESE UZUN ÖMÜR”

Prof. Dr. Taşbakan ise COVID-19 pandemisinin rutin bağışıklama da dahil olmak üzere temel sağlık hizmetlerini kesintiye uğrattığını ve on yıldan fazla bir süre geciktirdiğini, dolayısıyla her yıl nisan ayında düzenlenen Dünya Bağışıklama Haftasının öneminin daha da arttığını vurguladı. Prof. Dr. Taşbakan, “2022 Herkes İçin Uzun Ömür teması, aşıların hayatımızdaki önemini, sevdiklerimizi korumamızı ve uzun, sağlıklı bir yaşam sürmemizi mümkün kılabileceği fikri etrafında insanları birleştirmeyi amaçlıyor. Türkiye EKMUD Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu olarak bu bilinçle ve 18 Uzmanlık Derneği ile birlikte çalışarak Herkese Uzun Ömür temasını benimsemekte ve yaşam boyu bağışıklamanın önemini bir kez daha vurgulamaktayız” dedi.