GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ

Boğazdaki ABD savaş gemilerine ilişkin iddialar, 2 Ekim 1992 tarihinde ABD Uçak gemisinin, Türk savaş gemisi Muavenet’i vurarak 5 askerimizi şehit etmesini akıllara getiriyor. Ege’deki NATO tatbikati sirasinda ABD uçak gemisi Saratoga'dan atılan 2 adet Seasparrow füzesi Türk savaş gemisi Muavenet'e isabet eder.

Olayda gemi komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı Subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Telsiz Astsubayı Serkan Aktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak şehit olurken, 22 asker de yaralanır. ABD yetkilileri bunun bir kaza olduğunu açıklar.

Ne var ki Saratoga mürettebatının iki atışının da tam isabet kaydetmesi; 'Sea Sparrow' füzelerinin ateşlenebilmesi için altı ayrı karara ihtiyaç olması, ayrıca bu işlemlerin ayrı ayrı odalarda bulunan personel tarafından icra edilmesi” gerçeği, “kaza” açıklamasını gülünç hale getirmektedir.

Dönemin gazeteleri de bu duruma dikkat çeker. Ancak doğrudan doğruya kasıt var demez. Örneğin Aptal Coni başlığı ile haberi veren Milliyet, hadiseyi Coni’nin aptallığına indirgese de alt başlıklarda “kasıt” ihtimalini de vurgular. O gün olduğu gibi bugün de konuya ilişkin görüş beyan eden askeri uzmanların ise bunun kasten yapılmış bir saldırı olduğu konusunda bir şüphesi yoktur.

Saldırıyı kaza diye geçiştiren ABD pek de mahcup değildir. Dönemin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Lawrence Eagleburger, haberi Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir'e "Geminizi batırdık, özür dileriz" şeklinde rutin bir vakadan bahsediyormuş üslubuyla verir. Peki bizim resmi tavrımız ne olacaktır, bu olaya ilişkin? Sert bir kınama açıklaması yapılacak mıdır hiç olmazsa… Cevap Başbakan Süleyman Demirel’den gelir: “Müessif bir kaza!”