Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, İzmir Valiliği tarafından hazırlanan Afet Eylem Planı’nda deprem sonrası ilk toplanma yerleri ve çadır alanlarının bazılarının İzmir fayı üzerinde belirlendiğinin ortaya çıktığını açıkladı.
İmar planlarına kentteki 13 aktif fayın işlenmediğini, adeta sakladığını öne süren Murathan, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na mektup göndererek depreme karşı sorumlu olmaya çağırdı.
Alim Murathan, İzmir’i olası bir depremde bekleyen tehlikelerle ilgili önemli açıklamalar ve uyarılarda bulundu. Öncelikle Valilik tarafından hazırlanlan ve Valiliğin web sitesinde de yeralan İl Afet Planı’nda depremde ilk toplanılacak yerler ve çadır kentlerin kurulacağı alanlarla ilgili haritanın üzerine İzmir fayını koyduklarında, çarpıcı bir gerçekle karşılaştıklarını söyledi. Murathan. “Deprem sonrası toplanma yerlerinin birçoğu İzmir fayı üzerinde belirlenmiş. Pek çok çadır kentte fay üzerinde tespit edilmiş. Ayrıca, toplanma yeri olarak Alsancak, Karşıyaka, Bayraklı kıyıları belirlenmiş. Kıyılar, depremde en çok etkilenecek alanlar içinde ilk sırada yer alıyor. Son derece yanlış bir planlama. İzmir fayı diri bir fay, artçı depremler hiç hesaba katılmadan çadır kentlerin fay üzerinde kurulması öngörülmüş” dedi.
YOLLAR, OKULLAR, DOĞALGAZ HATTI, FAYLAR KESİŞİYOR
Murathan, İzmir fayının ana arterler, çevre yolu, metro hattı, viyadükler, doğalgaz hattı, içme suyu şebekeseyile kesiştiğini açıkladı. Bu kesişen bölgelerde özel önlemler alınması gerektiğine dikket çeken Murathan, ayrıca Narlıdere ve Balçova’da İnönü Ortaokulu, Kılıçarslan İlkokulu, Oğuzhan İlköğretim Okulu, İnönü Lisesi, İzmir Ekonomi Ünivertesi gibi okulların fay zonu içinde kaldığını da belirtti. Fayın İzmir’de 40 kilometre boyunca pek çok yaşam alanı içinden geçtiğini belirten Murathan, “İzmir değil de San Fransisco’da yaşamış olsaydık, bunların önlemleri 40 yıl önce alınmıştı. San Fransisco’da her ölçekte fay haritaları çıkartılıp, afet senaryoları oluşturulmuş, buna göre yapılaşma önlemleri alınmış” diye konuştu.
“AFET PLANI BİR AFET”
Valiliğin hazırladığı Afet Planı’nın kendisinin bir afet niteliği taşıdığını savunan Murathan, Valiliğe, Plan’da İzmir fayı üzerende yer alan eksiklik ve yanlış planlamalar, İzmir Büyükşehir Belediyesine’de fayların planlara işlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için mektup yazdıklarını açıkladı. Valilik ve belediyenin gerekli çalışmaları bugüne kadar yapılmamasınada sorumlulukları olduğunu belirten Murathan, “Biz bilmiyorduk” savunmasının kimseyi kurtaramaycağını söyledi. Murathan “Hangi üniversitenin, hangi okulun hangi aktif fay üzerinde kaldığını belirlemelisiniz. Buradaki okullara güçlendirme yetmez. Önlemler alınması gerekir. Acil Afet Yönetim Merkezi’ne sorumluluk düşüyor. Planlamadaki eksiklik ve yanlışlar düzeltilmeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi afetle ilgili planlar kapsamında fayların geçtiği yerleri haritalamalı. Büyükşehir Belediylesi İzmir fayının nerden geçtiğini adete saklıyor. Çünkü haritaları yok. Bir afet olursa Büyükşehir Belediyesi bunun altından kalkamaz. Aynı şekilde İzmir Valiliği de” dedi.
Valilik Afet Planı’nda toplanma ve çadır alanları dışında da hatalar olduğunu belirten Alim Murathan, olası depremde iş makinelerinin Alsancak Limanı’nda toplanmasını buna örnek gösterdi. İzmir’deki 6.5 şiddetinde bir depremde tüm kıyı kesimi gibi Alsancak limanın çökebileceğine dikkat çeken Murathan şunları söyledi:
“Limanı güvenli görerek iş makinelerini oraya koyamazsınız. Hepsini bir anda kaybedebilirsiniz. Narlıdere’de çadırketler fay hattı içinde yeralan futbol sahası, Güzel Sanatlar Fakültesi yanı boş alanda yer alıyor. Bu yanlış, İlk toplanma yerleri güvenlikli alan olmalı. Gündoğdu Meydanı, Karşıyaka, Bayraklı kıyısı güvenlikli alan değil. Bu alanların sıvılaşma riski bulunmayan yerlerde olmalı.”
“BÜYÜKŞEHİR SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR”
Alim Murathan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “1/25 bin ölçekli planlarda niye aktif 13 diri fay gözükmüyor? Niye 5 bin, 1000 ölçekli haritalar yok? İstanbul yaptı İzmir niye yapmıyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Kent planlamasında eksiklikler var. Doğalgaz hattının fayla kesiştiği yerde önlemler alınması gerekiyor. Bunlar alındı mı” diye sordu. Büyükşehir Belediyesi’nin İnşaat Mühendisleri Odası’yla riskli bina tespiti çalışması yaptığını, ancak bunun fay hatlarının yeri belirlenmeden eksik olacağını belirten Murathan, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na “Fay zonu, bir deremde enerjinin açığa çıktığı alandır. Fay zonunda, tampon kuşaklar oluşturulmalı. Eksik çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Bu konuda Valilik ve Büyükşehir’e sorumluluk düşüyor. Doğa olaylarının afete dönüşmesi kader değildir. Toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir” dedi.
HÜKÜMETE ELEŞTİRİ
Hükümeti TMMBO’un yetkilerinin alınması ve kamusal sorumluluğunu devre dışı bırakmak isteği için eleştiren Murathan, “Birilerini huzursuz ettik. Gezi olaylarında etkilenen Hükümet, TMMOB ve bağlı meslek odalrını devre dışı bırakmak izin ciddi bir adım attı. Depremden değil bugün hükümetin attığı adımlardan korkun” dedi.