İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) öncülüğünde gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzüm rekolte çalışmaları sonucunda, 2013- 2014 sezonunda Ege Bölgesi’nde 967 bin 606 dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde, 242 bin 635 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği kaydedildi. Üretim miktarının bir önceki sezonun gerçekleşen üretim miktarına göre yaklaşık yüzde 20-25 oranında azalacağı tahmin edildi.
Rekolte tahmin çalışmalarını düzenlediği toplantıyla açıklayan İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer, çalışmanın sonuçlarını sadece yurtiçindeki sektör temsilcilerinin değil yurtdışındaki alıcıların da merakla beklendiğine dikkat çekti. Esmer, bu yılki çalışmada da İTB’nin yanı sıra İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları ve Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün ortak çabalarıyla tahmin yapıldığını dile getirdi.
'YÜZDE 20-25 AZALMA OLACAK'
Çalışma sonucunda elde edilen tahmin rakamlarını da paylaşan Esmer, “2013-2014 sezonunda bölgemizde bulunan 967 bin 606 dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde 242 bin 635 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın ağustos ayı ortalarında başlayacağı tahmin edilmektedir. Buna göre, kuru üzüm üretim miktarının bir önceki sezonun gerçekleşen üretim miktarına göre yaklaşık yüzde 20-25 oranında azalacağını tahmin ediyoruz” dedi.
TÜRKİYE ÜRETİMDE İKİNCİ
Konuşmasında sektörle ilgili değerlendirmelere de yer veren Esmer, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya lideri olan Türkiye’nin üretimde ise ikinci olduğunu ifade etti. Son güncel rakamlara göre 227 bin ton karşılığında 488 milyon dolar kuru üzüm ihracatı gerçekleştirildiğini de aktaran Esmer, “Ortalama ihraç fiyatımızın da tonu 2.152 dolar olmuştur. İç piyasa da dahil edildiğinde kuru üzümün yarım milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaştığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
'FİYAT EN YUMUŞAK KARIN'
Rekoltenin azalmasıyla birlikte fiyatların artıp artmayacağı yönündeki soruya da yanıt veren Esmer, şöyle konuştu:
“Fiyat bu işin en yumuşak karnı. Şunu da belirtmek istiyorum. Tabii ki üreticinin para kazanmasından yanayız. Üzüm yüzde 90’ı ihracat olan bir emtia. Dünya piyasalarında da yalnız değiliz. Rekabet etmek durumundayız. Rekabet edebileceğimiz bir fiyat oluşması gerekiyor. Alıcılar gelişmiş Avrupa ülkeleri. Rakamsal bir şeyden bahsetmemiz mümkün değil. Ortalamaya baktığımızda kilogram başına sezonda 3.15 TL civarında fiyatlar var. Fiyatların çok düşük olmayacağını, kaldığı yerden devam edeceğini öngörüyoruz. Sadece piyasa şartları değil kurdaki değişikliklerden de fiyat etkilenebilir.”
|