İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Hükümet’ın tarım politikalarını eleştirdi, tarıma sağlanan teşviklerin arttırılmasını istedi.
İzmir Ticaret Borsası’nda her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Kuru İncir ve Çekirdeksiz Kuru Üzümde Geleneksel İlk Ürün Töreni' bugün yapıldı. İzmir Ticaret Borsası Üzüm Salonu’nda gerçekleştirilen törene ev sahibi Işınsu Kestelli’nin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Gıda Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Ticaret Borsası yöneticileri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üzüm üretimi konusunda İzmir’İn dünyada zaman zaman birinci olduğunu söyledi. İhracatta öncü olduklarını hatırlatan Kocaoğlu, "İncir üretiminde ülkemiz kendisi ile yarışmaktadır. Bizim bu yarışı sürdürmemiz gerekiyor. Tarım bütün ülkeler için önemli. Katma değeri topraktan geldiği için ve bize ait bir ürün olduğundan, ihracatında da ülkenin kaynakları, girdisi hemen hemen sınırlı olan bir kalemden bahsediyoruz. İhraç ettiğimiz ürünün yüzde yüzü bize katkıda bulunuyor. İzmir bugün eğer İzmir olduysa incir, üzüm, pamuk, tütün, zeytin ve zeytin yağı ihracatı ile bugünkü konumuna geldi. Bu beş ürün Ege Bölgesi’ni ve İzmir’i dünya ile buluşturdu" dedi.
HÜKÜMET TARIMI GÖZARDI EDİYOR
Tarımsal üretim konusunda Hükümet’i eleştiren Kocaoğlu, bu eleştirileri siyaset olarak yönelmediğine dikkat çekti. Kocaoğlu, "Uzunca bir süredir, tüm hükümetler tarımı göz ardı etti. Sanayileşme eşittir kalkınma anlayışı bence yanlıştır. Tarımı ihmal etmek olmaz. Tarıma verilecek destekler gelişme için çok önemli yer teşkil ediyor. Özelikle de günümüzde organik ürünlerin üretimini yaparak dünya pazarlarına hakim olabilecek dev bir potansiyelimiz var. Eğer bunu kullanamıyorsak, bunun ızdırabını da birlikte çekeriz. Tarımın şaha kalkması için ve ülkenin tarım ihracatının katlanarak artması için verilecek destek, diğer teşviklerin yanında cim karnında nokta değildi. Ben yerel yönetim olarak, üzerime düşeni yapıyorum. Merkezi hükümetin de aynı şekilde üzerine düşeni yapmasının ülkenin geleceği açısından çok önemli" dedi.
SEKTÖRE TEŞVİK ÇAĞRISI
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi’nde on binlerce ailenin geçimini üzüm ve incir üretiminden sağladığını belirtti. Sektörün ihracat yolu ile 800 milyon dolar gelir elde ettiğini dile getiren Kestelli, şöyle devam etti:
"Tarım sektöründe üretimin devamlılığı, doğal tarım kaynaklarının ve çevrenin korunmasına, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına ve üretici varlığının devamına bağlıdır. 21. Yüzyıl'da, tarımın en büyük başarısı sürdürülebilirliği sağlayarak, üretim artışını gerçekleştirmek olacaktır. Bu nedenle her ülke tarım sektörünü çeşitli teşvik mekanizmaları ile desteklemektedir. Özellikle üreticilerin etkin yönlendirilmeleri ve teşvik edilmeleri en kritik noktalardan biridir. 122 yıldır bu topraklardan değer yaratan, tarımın ve tarımsal ticaretin gelişimine hizmeti bir görev bilen İzmir Ticaret Borsası, üretimin gücünün daima farkında olmuş ve daima üreticimize sahip çıkmıştır. Bugün, üzüm ve incir üretiminde ve ticaretinde dünyanın önde gelen ülkesi olmayı ve bu konumumuzu sürdürmeyi başardıysak bunun sebebi sadece iklimsel avantajlar değil elbette. borsamız, uzun yıllardır bölgemizde üzüm ve incir ticaretine yön vermiş, Anadolu topraklarının bu özgün ürünlerinde üretimin sürdürülebilirliği için elinden gelen katkıyı sağlamıştır."
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu ise tarım sektörünün sanayinin gerisinde kaldığını hatırlatarak, "Teknolojinin getirileri yüksek olsa da, tarım sektörünün de halen önemli bir yeri var. Tarım, 2055 yılına kadar olan süreçte istikrarlı halde büyüyecek. Yüzde 55 civarında büyüyeceği öngörülüyor. Gelişmiş ülkeler dünya tarımında söz sahibi olmak için tarımda ciddi yatırımlar yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin de bu alanda yatırımlar yapmaya başladı. Hatta Amerika, Afrika’da ki arazileri kiralayıp tarım yapmaya başlayacak. Tarım dünya güvenliğinin de en önemli stratejilerinden birisi oldu. Tarım konusunda ki gelişmeler ticarete de öncü olacak. Geleneksel üretim metotları ile bugünlere geldik. Ama bundan sonra yeni kriterlere uygun üretim ve depolama tedbirleri alınması gerekiyor. Ben bu alandaki katkılarından dolayı borsamıza teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.
Konuşmalarından ardından sezonun ilk kuru incir ve kuru üzümü açık arttırmayla satıldı. İlk ürün olarak 100 kg üzüm 100 TL’ye sembolik olarak alıcı buldu. |