Fenerbahçeli eski futbolculardan Selçuk Yula’nın kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi gözleri bu riske çevirdi. İzmir’de özel bir hastanenin Kardiyoloji Şefi Doç. Dr. Ozan Kınay, kalp krizinin göğüs sıkışması ve ağrısı belirtileri dışında farklı belirtilerinin de olduğunu ve toplumun bu konuda yapılacak eğitim çalışmalarıyla bilinçlendirilmesinin çok sayıda hayatı kurtaracağını söyledi.
Doç. Dr. Ozan Kınay, kalp krizlerinin insan hayatını tehdit eden ciddi bir kalp damar hastalığı olduğunu ve gereken önlemler alınmadığı takdirde kalp krizi geçirenlerin hayatlarını kaybettiğini söyledi. Kalp krizinin bilinen göğüs sıkışması ağrısı dışında farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini söyleyen Doç. Dr. Kınay şunları anlattı:
"Kalp krizinden ölümlerin azaltılabilmesi amacı ile kalp krizine bağlı olması muhtemel yakınmaların hastalar tarafından erkenden fark edilebilmesinin sağlanabilmesi için toplumun eğitilmesi yaşamsal önem taşıyor. Kalp krizinin en temel yakınması olan göğsün orta yerinde baskı tarzında ağrının hissedilmesi durumunda mutlaka donanımlı bir hastanenin acil servisine başvurulması gerektiği bilgisi, birçok toplum eğitimi çalışmasında vurgulanmaktadır. Ancak, kalp krizi sırasında meydana gelebilecek tek yakınma ve belirti göğüs ağrısı değildir. Bazı kalp krizlerinde göğüs ağrısı çok hafif olabilmekte ve hatta göğüs ağrısı hiç hissedilmemektedir."
'ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ'
Kalp krizinde 8 önemli belirti bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Kınay, bu belirtileri şöyle sıraladı:
"Göğsün orta yerinde baskı tarzında ağrı, nefes darlığı, göğüste sıkışma, soğuk terleme, kan basıncının düşmesi, kusma, bayılma, bulantı gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilir. Türk futbolunun sevilen bir siması olan Selçuk Yula’nın vefatından bir gün önce bulantı ve kusmasının olduğu kamuoyuna yansıdı. Pek muhtemeldir ki bu bulantı kusma herkesin başına gelebilecek bir mide üşütmesine bağlı rahatsızlık da olabilirdi. Ama kalp krizinin de habercisi olabilecek olan kusma ve bulantı rahatsızlığı ne yazık ki Yula tarafından fark edilememiş, hastaneye başvurusu olmamıştır. Çok acıdır ki Yula ertesi gün kalp krizi sonrası aramızdan ayrılmıştır. Oysa ki doktora erken müracaat edilmesi durumunda tanısı konacak bir kalp krizinin erken tedavisi ile birçok ölümün önüne geçilebilir."
'HASTANENİN DE ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ'
Erken teşhisin yanında kalp krizi şüphesiyle hastanın başvuracağı hastanenin rolünün de çok önemli olduğu olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kınay şöyle konuştu:
"Bu açıdan ilk koşul, kalp krizine müdahale edecek hastanenin 7- 24 altyapı ve insan unsuru açısından yeterli ve başarılı hizmet verecek durumda, yani tam teşekküllü olmasıdır. Kişi kalp krizini geceye yarısı ve hafta sonu geçirmişse bile müdahale edebilecek ve hatta acil operasyonu gerekmesi durumunda by pass ile müdahale edebilecek cerrahi ekibinin de hazır bulunabilmesi gerekir."
|