Birliğin elektrik borcu çiftçiyi susuz bıraktı

Pamukkale Sulama Birliği’nin birikmiş 3 milyon 800 bin lira borcu nedeniyle elektiği kesilince, Pamukkale ve Sarayköy Ovası’ndaki 95 bin dekar ekili alan susuz kaldı. Çaresiz kalan üreticilerden küçük bir bölümü, yasak olmasına aldırış etmeden arıtma tesisine giden kanalizasyon suyuyla tarlalarını sulamaya başladı.

Pamukkale Sulama Birliği, birikmiş 3 milyon 800 bin liralık elektrik borcunu ödeyemedi. Bunun üzerine, elektrik dağıtım şirketi 2 hafta önce birliğin elektriğini kesti. 96 kilometrelik sulama kanalına sahip olan birliğin elektriğinin kesilmesiyle birlikte Pamukkale ve Sarayköy Ovaları’ndaki 26 köye ait toplam 95 bin dekar arazi susuz kaldı. Büyük bölümünde mısır ve yonca ekili arazilerini kavurucu sıcakta sulayamayan yaklaşık 45 bin üretici perişan oldu. Tarlalarındaki mahsülü kurumak üzere olan bir grup üretici, çareyi Pamukkale, Karahayıt ve Akköy’ün atık sularını arıtma tesisine taşıyan kanalizasyon hattını kepçeyle patlatmakta buldu. Üreticiler, yasak olmasına rağmen kanalizasyon hattındaki bu suyu tarlalarına yönlendirerek, sulama yapmaya başladı. Şu an Akköy Beldesi’ndeki yaklaşık 600 dekar arazinin bu şekilde sulanmasına başlandı.

SALGIN HASTALIK KORKUSU

Akköy’de çiftçilik yapan Zafer Kaplan, kendisinin de kanalizasyon hattından su çekerek tarlasını suladığını belirterek şöyle dedi:

"Bu sırada zorunlu olarak suya temas ediyoruz. Dolayısıyla da hasta oluyoruz. Yakında bu bölgede salgın hastalık yaşanacak diye korkuyoruz. Hepimizin kooperatiflere, bankalara borcu var. Bu nedenle kanalizasyon şebekesinin suyunu sulamada kullanmak zorunda kaldık. Bizlere bunu yaptıranlar utansın. Topraklarımız susuz kalmasın diye halk ve çevre sağlığıyla olnamaya mecbur bırakılıyoruz."

Üreticilerden Fethi Kaplan da, “Mısır ve yoncalar susuzluktan yandı. Bunlar ikinci üründü. Milyonlarca lira zarar var. Devletin hiçbir yetkilisi köylüyü dinlemiyor. Pamukkale Sulama Birliği sorunu çözecek olan mercidir ama çözemiyor. Vali, milletvekilleri ve bakanlardan destek bekliyoruz. Hangi çağda yaşıyoruz? Su bol ama borç var diye tarlalarımızı sulayamıyoruz" diye konuştu.