Kocaoğlu: Sezar'ın hakkı Sezar'a

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki taksi duraklarının temsilcileriyle  bir araya geldiği etkinlikte dedikodulara kulak asılmaması ricasında bulundu. 

 

 

biraraya geldi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (İESOB) gerçekleşen buluşmada taksiciler vatandaşın hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla geliştirdikleri projeleri Başkan Kocaoğlu'na sunumla anlattı. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki taksi duraklarının temsilcileriyle İESOB yapılan toplantıda biraraya geldi. Taksici esnafının geliştirdiği projeler kapsamında ilk olarak yılbaşından sonra 444 51 35 numaralı tek hatla İzmir'deki taksi duraklarına ulaşılacak. Yani bu hat arandığında bilgisayarlı sistem çağrının geldiği yere en yakın durağa yönlendirme yapacak. İnternet üzerinden de yine taksi çağırılacak bir site oluşturulacak. Burada vatandaşlar, gitmek istediği güzergahların kaç kilometre olduğu da öğrenilebilecek. Bunun yanı sıra taksi durakları akıllı telefonlara indirilebilecek. Vatandaşlar Telefon üzerinden taksi çağırabilecek. Ayrıca taksi şoförlerinin güvenliği için ayaklarının altına acil çağrı butonları yerleştirilecek. Olası bir tehlike anında şoförlerin iki kez butona basmaları halinde bu çağrı anında polise iletilecek.
“PROJE ORTAYA ÇIKARMAK ZOR”
2010 yılından itibaren İzmir’de ciddi bir hareketlenmenin olduğuna ifade eden Kocaoğlu, “30 fuar yapıyoruz ve kent merkezini ayakta tutuyoruz. Gaziemir’deki fuarın açılışı için 26 Mart dedik ama yetişip yetişmeme durumu söz konusu. İzmir hizmet ve turizm sektöründe hızla büyüyecek. Expo’yu da alırsak İzmir’i 2020'ye kadar bugünkü durumundan çok daha iyi bir noktaya getiririz. Önemli olan tulumbaya ilk suyu koymaktır. Biz ilk suyu koyduk. İzmir’i bizim diğer projelerimizle yapa kaldıracağız. Bizim en zor işimiz proje yapmak çünkü çok zaman alıyor. Bizim hazır projelerimiz ve kaynağımız var” dedi.
“DEDİKODULAR BİZİ YILDIRAMAZ”
Yaklaşan yerel seçim öncesi aşırı bilgi kirliliği ve dedikodunun olduğunun belirten Kocaoğlu, “Bize yapışmıyorlar ama ağırlıklı olarak ‘Belediye şöyle, elemanı böyle’ diyorlar. Bunlara karşı bizim bilinçli olmamız lazım. Belediyecilik tarihinin en büyük sıkıntısını yaşadık Üzerimizden defalarca silindir geçti. Biz de Allah'a şükür bir şey yok. Bunun hesabını iki senedir veriyoruz. Becerikli olmak ayrı şey, çalışıp dürüst olmak namusuyla, göğsünü gere gere dolaşmak ayrı şey. 300 tane üst düzey yöneticinin ifadesini alındı. Cezaevine giren arkadaşlarımız oldu. İçeriye girmeyen arkadaşlar 2-3 kat mesai verdi.”


“ALTYAPI OLMADAN KENTİN ÜSTÜNÜ KALKINDIRAMAZSIN”
Görev süresince altyapı yatırımlarına önem verdiklerini belirten Kocaoğlu, “2005 yılında doğalgaz çalışmalarına başladık. İstanbul ve Ankara’da doğalgaz geldi, ne sıkıntılar oldu. İZSU olarak altyapıdan hiç çıkmadık. Bu kadar altyapı yatırımına girince vatandaş ve esnaf sıkıntı çekiyor. Ama kentin altyapısını yapmadan, altını döşemeden üstünü süsleyerek satamazsınız. Biz 10 senedir altyapı ile mücadele ediyoruz. Benim sizden isteğim sadece Sezar’ın hakkını Sezar’a verin. Bu belediye canhıraş bir şekilde insanların mutluluğu ve kentin kalkınması için çalışıyor” diye konuştu.


“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ARTIK DAHA NET”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, esnafı mağdur etme gibi bir lükslerinin olmadığını söyledi. İzmir’in ulaşım anlamında çok iyi durumda olduğunu ancak hala çok eksiğinin de bulunduğunu kaydeden Kocaoğlu, “Biz esnafın hayatını kolaylaştırmak ve gelir düzeyini arttırmak için çalışıyoruz. Ulaşım konusunda şu an çok iyi durumdayız ama çok eksiğimiz var. Çağ sürekli gelişiyor ve bilgi üretiyoruz. Sürekli de daha iyi olacak sistemi geliştirmeliyiz. ‘Ben bu işi yaptım, durdum’ derseniz, 3 sene işi götüremezsiniz. Ciddi problemlerin aşılması için benim kafam net. Birçok işi formüle ettim. Ulaşımda kimsenin burnunu kanatmadan, daha çok para kazandıracak sistemi yapacağız. Ama bu noktada bir türlü mevzuattaki sıkıntıları aşamadık. Ama işin peşini bırakmıyoruz buna formül bulacağız. Buna kentin ihtiyacı var. Aliağa-Menderes hattını yaptık. Metro çalışmaları devam ediyor. Tabi bizim bin 117 tane minibüsümüz de var. ‘Tabi ki bunlar ne olacak’ diye düşünüyoruz. Kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz ve o lokmayı büyütme göreviyle buradayım. Ayrıca taksi duraklarının yenilenmesi için de çalışmalar devam ediyor. Bu noktada Kıyı tasarımı ekibimizi bu konuda çalıştıracağız. Taksi cepleri zaten yapılıyor. VİP taksi konusunda ise taksi plakası olmadan korsan bir rakip oluşuyor” dedi.


“İZMİR KENDİNE GELDİ”
İzmir genelinde pek çok otopark yaptıklarını ancak bunları çalıştırmanın çok kolay olmadığını belirten Kocaoğlu, “Semt Garajı’ndaki otoparkı 2 lira yaptık, aracı koyan yok. Hocazade’ye 274 araçlık bir otopark yapıyoruz. Buraya o kadar aracı sokmak teknolojiyle mümkün. Belediye Başkanlığı’nın okulu yok. Biz otopark konusunda şöyle bir sonuca vardık. 10 liraya kıyıda otopark yapacağımıza, 100 liraya merkezde otopark yapacağız. Hocazade’deki otoparka da buraya en yakın evlerde oturanların araçlarını koydurmak istiyoruz. Tramvay 2.5 sene sonra Ankara’dan geldi ve çalışmalar sürüyor. Bu da kent merkezini kolaylaştıracak. İzmir artık tozunu silkti, büyüyor ve büyüyecek” diye konuştu.
“GÜN GELECEK BORNOVA’DA BASTONLA GEZECEĞİZ”
2009 seçimlerinde Taha Aksoy’la iyi bir yarış geçirdiklerini de aktaran Kocaoğlu, “Kavga ve gürültü kente zarar verir. Çok değişik yol ve yöntemler denenmeye çalışılıyor. Ama biz yine el ele tutuşarak, kardeşçe çalışacağız. Birlik ve berberliğimiz önemli. Tek güç vardır o da halktır. Hepimiz gelip geçiciyiz. Bugün buradayız yarın Bornova’da bastonla gezeceğiz. ‘Hepimiz sırtımız sıvazlansın’ diye çalışıyoruz” dedi.


“TAKSİCİLER ZORUNLU EĞİTİME ALINACAK”
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, yapılan projelerin kentin gelişimine katkı sağlayacağının söyledi. Esnaf teşkilatını da bu gelişime entegre etmeye çalıştıklarını belirten Mutlu, ''Sistemde eksikliklerimiz de olabilir ama bunları konuşacağız. En iyisini yapmaya çalışacağız. Şu anda Türkiye'de trafik sorunu en az olan kentlerden biriyiz. Buna katkı koyan esnaf arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Amacımız Türkiye'de en gelişmiş çağrı merkezini kurmak ve kente katkı koyan bir esnaf profili oluşturmaktır. Ayrıca taksici esnafının aracına binen yabancı misafirin nereye gideceğini, ne kadar ödeyeceğini soracak kadar da yabancı dil bilmesi için eğitimler de düzenleyeceğiz. Esnafa kılık kıyafet eğitimi de vereceğiz. Bu eğitimlere katılımlar zorunlu olacak. Eğitimden geçmeyen koltuğa oturamayacak'' dedi.


"YENİ CEP ALANLARINA İHTİYAÇ VAR"
İzmir'in taksi duraklarının estetik olması gerektiğini ve İzmir'i çağrıştırması gerektiğini ifade eden Mutlu, ''Taksi durakları bir turizm bürosu olmalı. Bu estetik için mimarlarımız arasında bir yarışma açılmalı ve en beğenilen proje yapılmalı. Bu duraklar kente kazandırılmalı. Trafik sıkışmalarına neden olan Sevinç Pastanesi, YKM, Karşıyaka İskele ve Şair Eşref Bulvarı'nda taksi cepleri yapılmalıdır'' dedi.


“TÜRKİYE'DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık da, taksicilerin gelişimi için mutlaka kendilerini geliştirmesi gerektiğini belirterek, ''Uygulamaya koymak istediğimiz sistem Türkiye'de bir ilktir. Bu hem ekonomik hem de teknolojik açıdan esnafımıza katkı sağlayacaktır. Yılbaşından sonra 444 51 35 numaralı tek hatta geçmeyi planlıyoruz. İstanbul'da VİP taşıma diye esnafı mağdur edecek bir karar çıktı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi bunun tam tersi bir karar aldı ve esnafı mağdur etmedi. Biz İzmir'de her şeye rağmen çok şanslıyız. Buradan bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi. Anık, İzmir'de 140 adet taksi dolmuşun olduğunu ve bunların satışa açıldığı zaman taksiye çıkacağını söyleyerek, bu konuda da kendilerine ek süre verilmesini istedi.