Türkiye’nin en önemli zeytin üretim bölgelerinden Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde, bu yıl rekoltedeki düşüş fiyatları artırdı. Yaklaşık 10 yıldır zam görmeyen zeytinyağı fiyatları, iki kat arttı. Sızma zeytin yağının litre fiyatları 6-7 liradan 12-13 liraya kadar çıktı.
Balıkesir Zeytin ve Zeytin Yağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olması ve ilaçlama yetersizliğinden dolayı fiyatların arttığını söyledi. Yağlık zeytinin az olması sebebiyle, 1 kilo yağ elde etmek için kullanılan zeytin miktarının 5 kilodan 6.5 kiloya yükseldiğini belirten Semerci, bu durumun yağ maliyetini ve perakende fiyatlarını artıracağını belirtti. Bu sezon rekolte oldukça düşük olduğunu vurgulayan Semerci, “Zeytin zararlısına karşı yapılan ilaçlama yetersiz olmasından kaynaklanan bir rekolte düşüşü söz konusu. Geçtiğimiz yıllarda bir üreticinin sızma zeytinyağı maliyeti yaklaşık 5.5 liraydı. Bu yıl üreticinin maliyeti 8 lira civarına çıktı. Bunun tüketiciye yansıması da yaklaşık 12-13 lirayı buldu. Hatta birtakım butik işletmelerde kalitesine göre 15 liraya sıtılanına da rastlamak mümkün. Fiyatların aşağıya çekilmesi için hükümetin bir takım girişimleri olduğunu duyuyoruz. Son aldığımız bilgiye göre. Türkiye’nin 10 bin ton zeytin yağını yurt dışından ithal etmesine izin verilmesi söz konusu. Sanayicilerimiz alacaklar ve pazarı kaybetmemek için yurt dışına satacaklar” dedi.
FİYAT ÜRETİCİYİ MUTLU ETMİYOR
Türkiye’de zeytinyağı fiyatlarının 2002 yılından bu yana yerinde saydığını, üreticinin 10 yıldır maliyetine zeytinyağı sattığını anlatan Semerci, şunları söyledi:
“Aslına bakılırsa, 12 lira yüksek bir fiyat değil. Bütün dünyadaki parite, ayçiçek yağının fiyatı 1 ise zeytinyağının 2.5-3’tür. Bugün raflarda ayçiçek yağının litresi 5 liraya yükseldi, zeytinyağı fiyatlarının buna bakıldığında 15 lira olması lazım, ama bilinçli olarak yapılan baskı zeytinyağını bugüne getirdi. Orta kalitede zeytinyağının litre alış fiyatı 8 lira. Buna şişesini, vergisi, raf parasını eklediğinizde zaten maliyeti 10-12 lirayı buluyor. Bugün fiyatlardaki artış zeytin üreticisini mutlu etmiyor. Çünkü üreticinin elinde yağ yok. Hükümet, ilave önlemler alarak, meyilli alanlarda üretici maliyetlerini azaltıcı, primi artırıcı destekler vermeli. Zeytin zararlısına karşı havadan ilaçlamayı sürdürmeli. Ancak bu önlemler alınırsa, üreticinin mağduriyeti önlenebilir” diye konuştu.