AYDIN’ın Germencik İlçesi’nde faaliyet gösteren Tariş İncir Birliği İşletmesi’nin Müdürü Caner Işlak, jeotermal kuyularının oluşturduğu nem ile poyraz rüzgarlarının geçen yıla oranla bu yıl etkili olmamasının incir rekoltesini düşürdüğünü söyledi.
İncirin kalitesinin rekolte düşüklüğünde etkili olduğunu belirten Işlak, bu nedenle ihracatın yarı yarıya düşmesini beklediklerini ifade etti. Tariş İncir Birliği İşletme Müdürü Caner Işlak, incir ihracatında beklenilen hedefin uzağında kalındığını açıkladı. İhracatta düşüş beklediklerini belirten Işlak, şu açıklamaları yaptı:
"Geçen yıl ile bu yılı karşılaştırırsak sadece ihracatımız geçen yıl 70 bin ton civarındaydı. İç piyasayı da katarsak 92 bin ton ihracatımız vardı. Son 20 yılın en büyük incir rekoltesi vardı. Yaptığımız ihracat karşılığında da 250 milyon dolardan fazla gelir elde edilmiş oldu. Bu yıl ise hava şartlarının düzgün gitmemesi poyraz dediğimiz kuzey rüzgarlarının esmemesi ve Germencik çevresinde bulunan yüzlerce jeotermal kuyuların etkisi dolayısıyla incirin kalitesini yüzde 50 azaltmış oldu. Bu yüzden bu yıl yurt dışı ihracatımızda yarı yarıya düşük olacağını tahmin ediyorum. İnşallah gelecek yıla hava şartları uygun giderse tekrar yüksek rekoltelerde ürün alıp, ihracatımızı yüksek seviyelere getirmeyi istiyoruz.
Bu yıl geçen yıla oranla yedi bin ton incir almayı hedefliyorduk. Ancak şu ana kadar bin ton incir alabildik. Sebebi incirin kalitesi. Rekoltesi zayıf olduğundan hem de piyasalarda fiyatın yüksek oluşundan kaynaklandı. Piyasalarda fiyatın yüksek olması ihracatı da çok etkiliyor. Geçen yıl işletmemizde 550 işçi çalıştırıyorduk. Bu yıl ise 350- 400 işçi ile çalışıyoruz. İncir rekoltesinin düşük olduğundan maalesef istediğimiz rakama ulaşmamız mümkün değil. Ne biz ne de diğer ihracatçıların buna ulaşmaları mümkün olmayacak. İncire güvenerek bu yıl işletmemizde yeniliklerde yapmıştık.