İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ‘İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri’ projesi İzmirli firmaların neler başarabileceğini ortaya çıkardı. Panele ana tema konuşmacısı olarak katılan Onuk Taşıt Sanayi CEO’su Dr. Ekber Onuk, trafik kazasında hayatını kaybeden oğlu Kaan’ın tasarımı olan hücum botları üreterek nasıl başarı elde ettiğini anlattı. Ulusal kaynaklı tasarımların önemine değinen Dr. Onuk, “Dünyada tanınmış lüks spor otomobillerin kilogram fiyatı 70-80 Euro civarı. Bizim ürettiğimiz hücum botları ise silah sistemleri olmadan kilogram fiyatı 200 Euro’ya, yerli silah sistemi konularak 300-400 Euro’ya kadar çıkabiliyor” dedi.
İZMİR’İN 20 BAŞARILI YENİLİK PROJESİ
İZKA ile Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan ‘İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri’ projesinin sonuçları Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen Yenilik Meydanı Panelinde sunuldu. İzmir’deki firmalar tarafından gerçekleştirilen başarılı yenilik (inovasyon) çalışmalarını ortaya çıkarmak ve tanıtmak amacıyla hazırlanan projede tespit edilen 20 çalışma ise kamuoyuna tanıtıldı.
DÜNYANIN EN HIZLISI OLMAYI HEDEFLEDİ
Türkiye’de seri üretim için tasarlanan ilk otomobil Anadol STC-16’nın proje lideri, MRTP hücumbot konseptinin yaratıcısı, ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı Mühendislik ve Tasarım Ödülü, V. Teknoloji Başarı Ödülü, Industrial Design Excellence Award bronz madalya gibi pek çok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Dr. Ekber Onuk ise panelde 1997 yılında kurulan Yonca-Onuk A. Ortaklığı’nda hayata geçen projeleri anlattı. Bugüne kadar Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü için onlarca süratli tekne dizayn eden şirketin dünyanın 8 ülkesinde de 140’ın üzerinde hücum botunun bulunduğunu belirten Onuk, 70 knot hızla dünyanın en hızlı hücum botunu üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
YABANCI HAYRANLIĞIMIZ BİLGİ EKSİKLİĞİMİZDEN
Trafik kazasında hayatını kaybeden oğlu Kaan’ın tasarımı olan hücum botları üreterek aynı zamanda oğlunun hayallerini ve eserlerini de hayata geçirdiklerini ifade eden Onuk, Türk savunma sanayisi için dünyada nitel üstünlük sağlayacak ürünleri üretmeyi amaçladıklarını söyledi. Ulusal kaynaklı tasarımların önemine değinen Mühendis ve Tasarımcı Onuk, “Ulusal kaynaklı tasarımları amaçlarına en büyük engel olarak gören ve yabancı ürünleri pazarlayarak kolay kazanç elde etmek gibi kısır hedefleri güdenler bilgi eksikliğinden doğan yabancı hayranı kişilerdir. Savunma sanayinde global anlamda rekabetçi olabilmek için üretim yatırımının yanında AR-GE’ye önemli kaynaklar ayırmakla mümkün olabilir. Türkiye dünyanın en önemli askeri güçlerinden birine sahip ve jeopolitik durumu itibariyle bu gücünü kendi kaynaklarına dayanmak önceliğiyle artırarak sürdürmek durumundadır. Ayrıca unutulmamalı ki Türkiye’nin ihraç ettiği bir ürünün ortalama kilogram fiyatı oldukça düşük. Dünyada tanınmış lüks spor otomobillerin kilogram fiyatı 70-80 Euro civarı. Bizim ürettiğimiz hücum botları ise silah sistemleri olmadan kilogram fiyatı 200 Euro’ya kadar çıkabiliyor” dedi.
Panele ayrıca İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve çok sayıda firma yetkilisi katıldı.
İZMİR YATIRIM İÇİN CAZİBE MERKEZİ
Ülkelerin kalkınmışlık düzeylerini inovasyon üzerine yaptıkları yatırımlarla artırabileceğini belirten İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, İzmir’in yetişmiş insan kaynağı ve artan teknolojisiyle yeni yatırımlar için cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.
HEDEF İLERİ TEKNOLOJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME OLMALI
2015 yılı itibariyle Küresel Yenilikçilik Endeksinde Türkiye’nin 143 ülke içinde 58’inci sırada yer aldığını ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Almanya ve ABD gibi ülkeler yerini Çin ve Hindistan gibi ülkelere kaptırmamak için üretim modellerini, teknolojik gelişmelerle en üst noktaya getirme gayretindeler.” diye konuştu.
YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULACAK
Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer de Yaşar Üniversitesi’nin Yenilikçilik ve Girişimcilik Araştırma Merkezi’ni hayata geçirmek için çalışmalara başladığını duyurdu.
NASIL BAŞARDILAR
Diğer firmalara ilham verebilmeyi amaçlayan proje kapsamında İzmirli firmalar, Türkiye’nin alternatif enerji kaynaklarından başlayarak flora zenginliğine kadar tüm temiz kaynaklarından nasıl katma değer elde edilebileceğini gösterdi. Afrika’nın sıtma hastalığına bile çare bulan İzmirli firmalar ilaç ve kozmetik sektöründe de fark yaratmayı hedefledi. Proje kapsamında tespit edilen 20 şirketin başarılı yenilik çalışması ise İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri kitabında anlatıldı. Kitapta yer alan çalışmalardan bazıları şöyle oldu:
GEMİ TAŞIMACILIĞINDA İLK
5S Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi
“5S Makina, İtalyan bir müşterisinin 120 metrelik kuru yük gemisi için elevatör konveyör yani bir çeşit taşıma sistemi tasarladı. Patentle korunan ve kendi kendine otomatik olarak boşaltım yapabilen en yüksek kapasiteli bu gemi benzerlerinden daha ucuza mal olması ve açığa toz çıkarmamasıyla da ekolojik açıdan üstünlük sağladı.”
YENİLENEBİLİR ENERJİ VERİLERİ
Bilims Enerji Mühendislik İletişim Bilişim Teknoloji Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi
“Donanım ve yazılım tasarımı, siber güvenlik ve teknik danışmanlık hizmetleri veren firma Lodos ismini verdiği rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları için bir veri toplama cihazı tasarladı.”
İLAÇTA BÜYÜK TASARRUF
Bionorm Doğal Ürünler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi
“Kozmetik ve ilaç sektörü için bitkilerden elde edilebilecek organik moleküller üzerine çalışan firma, Türkiye florasanın değerini ortaya çıkaracak çalışmalar başlatarak katma değer yaratan ürünleri hayata geçirmeyi hedefledi. Firmanın kurucu ortaklarından Prof. Dr. Erdal Bedir ise ilaç sektöründe kullanılan bir molekülü yüzde 98 saflıkla üretmeyi başardı. Bu ürünün ihraç fiyatı kilo başına 10 bin doları bulurken, kilo başına ithal girdilerin toplam miktarı 200 dolara ulaşabiliyor.”
AFRİKA SITMASI'NA İZMİR'DEN ÇÖZÜM
İSONEM Yapı Kimyasalları ve Boya Sanayi Ticaret Limited Şirketi
“Isı yalıtımına ve yapı kimyasallarına yönelik pek çok ürüne sahip olan firma, 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Firma, sivrisinek kovucu bir boya üreterek Afrika’da eboladan daha yaygın ve ölümcül bir hastalık olan, yılda 17 milyon insanı öldüren Afrika’ya özgü sivrisineklerden bulaşan sıtma hastalığının büyük ölçüde önüne geçmeyi başardı.”
HEM KIRILMAZ, HEM ÇEVRECİ KİREMİT
İZOTAŞ İzolasyon Tur. Ticaret Sanayi Limited Şirketi
“Firma, hem ısı hem de su yalıtımı yapabilen bir malzeme üreterek İzoleser ismini verdikleri kırılmaz kiremiti piyasaya sürdü. Çatı izolasyonu yaparken ortamın nefes alabilirliğini koruması özelliğine sahip ürün pet şişe atıklarının kullanılması ile aynı zamanda çevreye duyarlı.”