Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde kazananın İzmir olması gerektiğini dile getirdi.
EBSO olarak bütün siyasi partilere eşit yaklaşım içinde olduklarını belirten Yorgancılar, “İşimiz üretimle, ihracatla, istihdamla… Ülkemize bizim de hizmetimiz bu yönde. Her siyasi partiyle eşit şekilde çalışmalarımızı, fikirlerimizi anlatmak durumundayız. İzmir çok güzel bir yer ve yapacak çok şey var. 30 Mart’ta kazanan İzmir olsun” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taşer, İzmir İl Başkanı Necat Karataş ile yönetim kurulu üyeleri, yerel seçimlere yönelik çalışma programı kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. İzmir geride kalmadı İzmirliler’e nasıl bir kent hayal ettiklerini anlatmaya çalıştıklarını belirten Taşer, iş dünyasını temsil eden kurumların da bu süreçte önemli bir yeri olduğunu söyledi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’a İzmir’in geri kalmadığını belirten açıklamaları için teşekkür eden Taşer, “İzmirliler Çeşme’ye gitmesi eleştiriliyor ama İzmir’de nüfusun yüzde 32’si sanayide çalışıyor, yabancı yatırımların yüzde 23’ü İzmirli sanayici ve işadamları tarafından getirildi. Marka ve patent açısından da İzmir diğer kentlerden önde. Bunları rakamlarla ortaya koydunuz. Ancak 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca ekonomide söz sahibi olan kentte 2012 yılında 32.6 milyar liralık vergi gelirine karşılık 7.2 milyar liralık yatırım var. İzmir’in Kayseri’den, Konya’dan geri kaldığı söylemleri bizi rencide ediyor” dedi.
Murat Taşer, İzmir ile Ankara Büyükşehir Belediyelerindeki üst düzey yönetici olarak edindiği tecrübeleri İzmir için değerlendirmek istediğini belirtirken, “İzmir’de altyapıya 850 milyon dolar harcadık, bir yılda 11.7 kilometre metro yaptık. Evka projelerimizle binlerce İzmirli ev sahibi oldu. Bu hizmetlere devam etmeyi diliyoruz. İyi bir ekip olarak iddialıyız. İzmir, MHP’li başkanlara hazır olsun” diye konuştu. Hedefimiz daha ileri götürmek EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, MHP adayı Taşer’in İzmir’e ilişkin açıklamalarında kullandığı rakamsal verilerden pekçoğunun EBSO’nun çalışmaları olduğunu hatırlatırken, hazırladıkları raporların ülke yönetimindeki kişiler tarafından da takip edildiğini söyledi.
Ankara ve İstanbul haricinde İzmir ile kıyaslanan illerin son 8-10 senede sıçrama yaptığını hatırlatan Yorgancılar, “Her ülkede öne çıkan kentler var. Türkiye’de başkent Ankara, İstanbul finans merkezi… İzmir de kendisiyle aynı düzeydeki kentlerle birlikte değerlendirilmeli. ‘İzmir’i İstanbul yaparız’ dersek yanlışın içine gireriz. İzmir 8 bin 500 yıllık tarihi ve cumhuriyetten bu yana baktığımızda ticaret, sanayi ve turizmin yanısıra bir liman kenti olarak geniş bir mozaikte bugüne kadar gelmiş. Bizim de görevimiz daha ileri götürmek. İzmir sevdalısı olarak kentimizin kalkınması ve şehre olan borcumuzu ödemek için burada hizmet veriyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm, İnciraltı, liman EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir’de bugüne kadar gerçekleştirilen ve yapımı devam eden metronun Aliağa’dan Torbalı, hatta Selçuk’a kadar uzatılması, İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi, ulaşımda denizden daha çok yararlanmayı sağlayan projelerle diğer altyapı çalışmaları tamamlandığında kentin geleceğinin planlanması açısından da önemli katkı sağlayacağını vurguladı. İzmir için üç önemli projenin kentsel dönüşüm, İnciraltı ve liman olduğuna dikkat çeken Ender Yorgancılar, “Kentsel dönüşüm ve yeni kent merkezi, İnciraltı’nda yıllardır süren problemlere son verecek planlama çalışmaları ile hem Alsancak hem de Çandarlı Limanı projeleri gerçekleştirildiğinde İzmir zaten uçar gider” diye konuştu.
Rakamlarla İzmir
Sanayi siciline kayıtlı yaklaşık 4 bin 191 sanayi işletmesi sayısı ile Türkiye sıralamasında 4’ncü sırada yer almaktadır.
1838 adet yabancı sermayeli şirkete ve 4 bin 260 ihracatçı firmaya sahiptir. İzmir’e gelen 1838 yabancı sermayeli firmanın yüzde 23’ü imalat sanayinde faaliyet gösterirken, İstanbul’a gelenlerin yüzde 15’i, Ankara’ya gelenlerin sadece yüzde 13’ü imalat sanayinde faaliyet göstermektedir. Sanayideki yoğunlaşmada en büyük etken kuşkusuz İzmir’in yabancı sermaye ile aynı dili konuşabiliyor ve aynı iş yapma kültürünü oluşturmuş olmasıdır.
Türkiye sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 7’sini, istihdamın yüzde 6’sını, ithalatın yüzde 4,5’unu, nüfusun yüzde 5,2’sini, ihracatın yüzde 6’sını karşılamaktadır.
Çimento, otomotiv, makine, kimyevi maddeler gibi güçlü olduğu toplam 11 sektörün farklı illerin birliklerinde kayıtlı olmasından dolayı, ülke ihracatından sadece yüzde 6 pay alır.
Üretilen katma değer sıralamasında, rekabetçilik endeksinde, markalaşmada ve vergi gelirlerinde ilk 3’te yer almaktadır.
9 üniversite, 12 Ar-Ge merkezi, 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge, teknoloji geliştirme bölgesi, 30 ayrı ihtisas fuarı, 64 değişik alanda yapılan üretimi, vasıflı işgücü ve alternatif enerji kaynakları ile İzmir oldukça yüksek bir sanayi ve ticaret potansiyeline sahiptir.
İzmir’de 4 milyon kişi civarındaki nüfusun yüzde 32’si sanayide, yüzde 58’i hizmetler sektöründe, yüzde 10’u tarımda istihdam edilmektedir.