27 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

Merhaba otistik çocuk

Merhaba otist çocuk;

Merhaba!

Öncelikle tanıştığımız günden bu yana bana kazandırdığın bilgiler, deneyimler, kazanımlar için teşekkürle başlamak istiyorum sözlerime. Şükür tanımımda, sabır tanımımda, zihnimde açtığın ufuklar, kazandırdığın bütün bilgiler için sana çok teşekkür ediyorum.

Seni tanıdıkça, ebeveynlerini tanıdıkça beni çok çabuk çektin içine. Farklıydın! Ama hastalık mıydı, hastalıksa nasıl bir hastalık? Sebebi, tedavisi… Yok; değilse bir davranış bozukluğu deyip geçecek miydik? Ya da sen aslında bizim çok ötelerde bıraktığımız dünümüz, bütün insan olan değerlerimiz de biz zamanla bozulmuş ve bozulmayan tarafımız mıydın?

Yoksa yaratılış gayesinden bu kadar uzaklaşmış insanların içine girmemek üzere sırf kenarda kalmak üzere gönderilmiş, onlara duruşunla bile kaybettikleri iyiliklere ve güzelliklere davet eden bir melek miydin?

Seni, anneni, aileni, çevreni tanıdıkça daha çok çektin beni kendine. Bir ara o kadar dalmıştım ki başımı kaldırıp etrafıma baktığımda önce kendimden sonra çevrem ve senin dışındaki herkesin mi normal yoksa senin mi normal olduğun konusunda bile şüphe ettim.

Öyle ya karşındakinle göz teması kuramıyordun. Yalan asla söyleyemiyordun, ismin söylendiğinde ise tepkisiz kalıyordun.

Sadece bunlar mı?

Çevrende konuşulanlara bile tepki vermiyor kendi işine bakıyordun. Akranların, çağdaşların neler yapsalar bile girmiyordun içlerine ve hep başka âlemlerin, başka diyarların insanı gibi davranıyor, konuşman gerekse bile alakasız şeyler ve yanındakilerin asla anlayamayacağı cümleler kuruyordun. Bu yüzden âlim olmuş, bilimde nice zirveleri aşıp da seni anlamaktan uzak kalmış dünyanın çaresizliğine bile kahrolduğum anlar oldu. Kıtalar keşfedip başka gezegenlerde hayat arayan insanoğlunun burnunun dibindeki bir dünyayı anlayamamasını bilmem nasıl izah edeceğiz?

Yerin altı ile hayvanlar, bitkilerle bile konuşup da seninle konuşmaktan aciz kalan insanın çaresizliğini ne ile anlatacağız?

Sözün hükmünün kalmadığında; boş cümlelerin, seviyesiz seslenişlerin kulaklarımızı doldurduğunda ittifak ediyor toplum bilimciler. Ama senin bir tek kelimen, bir tek seslenişinin bile anlamsız olmadığını henüz yeni anlıyoruz. Normal kulak sahiplerinin değil, gönül kulağına sahiplerin anlayabileceği sesler çıkardığını da yeni öğreniyoruz.

Anlamayanlarla konuşmanın boş olduğunu biz yaşadıkça öğrenirken sana doğuştan verilmiş gibi bu sırlar. Bu yüzden o kalabalık, bol lakırdı çıkarsa da gürültü yapsa da senin adını haykıracak olsalar bile ne anlamı olacak ki?

Koca Yunus asırlar öncesi:

“İlim ilim bilmektir,

İlim kendini bilmektir.

Sen kendini bilmezsen,

Bu nice okumaktır” derken, senden başkaları da duymuş, anlamış mıydı acaba bu sözlerin manasını?

Sen hep kendine dönüktün, Kendine bakar, kendinle uğraşır, kendinle konuşurdun dışa tamamen kapalı dünyanda. Sen belki asırlardır vardın yanımızda da belki yeni gördük, yeni fark ettik seni.

Biz de birbirimizle uğraşıyor, kavga ediyor, gezegenler fethediyor velhasıl üç günlük dünyada hiç ölmeyecekmiş gibi kıyasıya mücadele ediyor ve burnumuzun ucunu bile görmüyorken seni de görmedik doğal olarak. Şimdi ise yüzümüzü dönsek bile, gözlerini kaçırır oldun artık bizden. Umursamıyordun bizi, affetmiyordun belki de. Adınla seslensek bile tepkisizdin.

Sahi adın var mıydı senin?

Bizim vardı gerçi de ne oldu?

Adımız insandı; Barış’dı, Arif’di, Melek’di de ne oldu?

Ne yaptık barış adına?

Arif gibi, melekler gibi mi yaşadık, yoksa topyekün insanlığın katili mi olduk?

Bu yüzden boş ver seslenmelerimizi! Sen seni bil yeter!

Gözlerimizin bile yalana battığı, gözünün içine baka baka yalan söyleyenlerle doldurduğumuz dünyada, gözünün içine bakacak kimi önerebilirim ki sana?

Yalana, dolana bu kadar battığımız dünyada gün gelip senin de yalan söylemeden bir kenarda kalmana tabii ki müsaade etmeyecektik. Ama sen yine de asra şahadet et güzel çocuk!

Acıma ama dua et bize. Günahlarımızın affı için. En başta da annene ve bütün bu her-ü merc içinde seni anlamak isteyen, sana odaklanmış, gezegenler yerine seni keşfetmek için uğraşan üç-beş insana.

Sen bu kadar dünyanın içine dalmış, dünyayı kutsamış, dünyevi olmuş bir cemiyetin dışa vurduğu belki tek temiz parçasısın! Bizim eğitim dediğimiz, oryantasyon dediğimiz çabaların hepsi seni biraz daha içimize almak üzerine konumlanmış. Seni biraz daha içimize çekebilme çalışmaları! Günahımıza, kirliliğimize bulaştırmadan nasıl başarırız bilmiyorum.

Cennet bize öbür âlemde vaat ediliyor. Ama sen bu dünyalısın ve sana ulaşmak için ölmeye gerek de yok. O yüzden bize müsaade et güzel çocuk! Sana ve güzelliklerine biraz daha yakın olalım.

02 Haziran 2018 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
BAĞIMLILIK ÜZERİNE
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir