19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ergenlik boyu kısa bırakmaz



Prof. Dr. Mitat Bahçeci, çocuklarında ergenliğin (puberte) başlamasıyla çocuğun boyunun kısa kalacağına dair yanlış bilginin anne babaları tedirgin edip tedavi arayışına sürüklediğini söyledi.

Bahçeci, “Ergenliğe girme boy kısalığına yol açmadığı gibi geciktirilmesi de uzun boy sağlamaz. Anne babaların bu konuda rahat olmaları ve gereksiz ilaç tedavilerinden uzak durmalı. Genlerimizde ne kodlanmışsa beslenme, düzenli fizik aktivite ve ruh sağlığı gibi faktörlerin de etkisiyle boyumuz o olacaktır” dedi.

YA ÇOCUĞUMUN BOYU KISA KALIRSA

İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, ebeveynler tarafından çok sık sorulan ve onları kaygılandıran “Puberteye girmek boyun kısa kalmasına yol açar mı” sorusunu yanıtladı. Bahçeci öncelikle ergenlik ya da diğer bir deyişle pubertenin, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olduğunu hatırlattı. Bahçeci, ergenliğin normal başlama yaşının erkeklerde 9-14, kızlarda ise 8-13 yaş arasında olduğunu, gelişim sürecinin ortalama 4,5 yıl kadar sürdüğünü kaydederken, Türk toplumu için, ergenlik başlama yaşının kızlarda 10±1 yıl civarında olduğunu söyledi. Kız çocuklarında puberte döneminde ortalama 27,5- 29 cm boy artışı gözlendiğini belirten Bahçeci, menarş (adet kanaması) sonrası boy uzaması azaldığını, ortalama boy kazancı ortalama 7 santimetre olduğunu söyledi.

Bahçeci, Bu dönemde erkeklerde boy uzamasının kızlardan daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi. “Kızlarda 8 yaşından önce meme gelişiminin başlaması veya 10,5 yaşından önce menarş (adet kanaması) gözlenmesi, erkeklerde ise testis hacminin 9 yaşından önce 4 ml’nin üzerine çıkması erken puberte (puberte prekoks) olarak tanımlanır” diyen Prof. Dr. Bahçeci, şöyle konuştu:

ERGENLİĞE GEÇ GİRMEK UZUN BOY GARANTİSİ DEĞİL

“Puberteye geç girenlerin boyunun uzun olacağının garantisi olmadığı gibi görece erken yaşlarda girme de boyun kısa kalmasına yol açmaz. Genlerimizde ne kodlanmışsa beslenme, düzenli fizik aktivite ve ruh sağlığı gibi faktörlerin de etkisiyle boyumuz o olacaktır. Bu nedenle düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme boy üzerine ergenliğe girme yaşından daha fazla etki etmektedir.

Bazı ailelerin sıkça sordukları gibi puberte gelişiminin durdurulması boyun daha uzun olmasını sağlamaz. Tıbbi bir patolojiye bağlı ortaya çıkan erken puberte (hormonal anomali, testis ve over hastalıkları ya da merkezi sinir sistemi hastalıkları gibi) yoksa, kısacası tıbbi kabul edilebilir yaş aralığında ortaya çıkan pubertenin geciktirilmesinin anlamı yoktur. Kısacası ergenliğe girme boy kısalığına yol açmadığı gibi geciktirilmesi de uzun boy sağlamaz. Anne babaların bu konuda rahat olmaları ve gereksiz ilaç tedavilerinden uzak durmaları hem kendileri hem de çocuklarının sağlığı açısından çok önemlidir.”

30 Ağustos 2017
Etiket; mitat bahçeci, ergenlik kısa boy, izmir kent hastanesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Lösemiden Ölüm Önümüzdeki Yıllarda Olmayacak
Drakula Hormonu İle Kanserden Korunun
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
HAYAT KURTARAN YÖNETİM SİSTEMİ
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
NARLIDERE'DE ATIK İLAÇLAR TOPLANIYOR
AŞILAR, HERKESE İYİ BİR YAŞAM ŞANSI SUNAR
HEKİM YURTDIŞI GÖÇÜ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI
BU HASTALIKTAN KURTULUŞ YOK
İZMİR MOBBİNG İLE MÜCADELEDE KARARLILIĞINI GÖSTERDİ
MOBBİNG MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
MUĞLA TÜRKOCAĞI’NDA BAŞKAN DR. YAŞAR TOPAL
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
AŞILAR KISIRLAŞTIRIYOR MU?
BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MOBBİNG ANKETİ SONUÇLARI ŞAŞIRTTI
Uzmanından Çin Tarçını uyarısı
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Ağız kokusunu önlemenin kolayı var
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir