Reyhanlı ilçesindeki patlamalarla sarsılan Hatay'a bir de deprem uyarısı geldi. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Melih Baki, bölgede her an bir deprem olabileceğine dikkat çekerek, "Hatay’da fırtına öncesi sessizlik var. 3 yıldır sinyal alamıyoruz. Bu ilde 7 büyüklüğünden fazla bir deprem bekliyoruz" dedi.
Melih Baki, bölgenin, Afrika, Arap ve Anadolu gibi üç ana kıtanın çarpıştığı noktada bulunduğunu, Kahramanmaraş’ın ise 3’lü eklem sisteminde yer almasından dolayı dünyanın en tehlikeli deprem riski bulunan merkez konumunda bulunduğumuza dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Baki, ülkemizde deprem aktivitelerinin önceden beri yaşandığını ancak son yıllarda yaşanılan büyük kent depremlerinin vermiş olduğu kayıplar, yıkılan binalar, yaşanılan acıların etkisiyle kamuoyu tarafından yakından takip edilir hale geldiğini söyledi.
Vatandaşların ve siyasi iktidarın depreme karşı daha ilgili olmasının sevindirici olduğunu belirten Baki, deprem ülkesi olduğumuz ve her an deprem yaşama riskinin bulunduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti. Baki, depremleri önceden tahmin edebilmeyle ilgili çok önemli aşamalar elde edildiğini ancak belediyelerin bu konuda hassas davranmadığını söyledi.
Baki, “Bu ülkenin coğrafyasının değiştirme şansımız yok. Depremleri durdurma şansımızda yok. Deprem olacaktır. O zaman ne yapmamız lazım, aklın ve bilimin yolunda özellikle deprem coğrafyasına sahip olan ülkelerin aldığı önlemleri bizimde hayata geçirmemiz lazım. Kendi bölgemize baktığımız zaman Akdeniz’in içinde oluşan depremler, Osmaniye, Adana, Mersin’de oluşan depremlere bakıldığında demek ki bizim bölgemizde her an deprem oluşma riski mevcuttur” dedi.
“ADANA DEPREMİNİ 1 AY ÖNCESİNDEN HABER VERMİŞTİK”
Bölgede deprem riskinin en yoğun olduğu yerlerin başında Hatay’ın geldiğini belirten Baki, “En riskli bölgemiz ilk olarak Hatay sonrasında Kahramanmaraş - Osmaniye arası ve Akdeniz geliyor. Buralar ulusal deprem izleme merkezlerinde 24 saat izleniyor. Bölgede, örneğin Hatay’da Osmaniye’de bir deprem olduğunda bunun Adana’yı etkileyip etkilemeyeceği, yer altında depremin oluşturduğu fayın diğer faylarla bağlantısıyla ilgilidir. O yüzden bu fay hatları 24 saat izleniyor. Adana depremini biz 1 ay öncesinden resmi yazı ile bildirdik. Bunun içinde yargılandık da. Eğer böyle bir durum olursa yine söyleyeceğiz çünkü bu bizim görevimiz” diye konuştu.
HATAY’DA 7’NİN ÜSTÜNDE DEPREM UYARISI
Hatay’da 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem beklediklerini açıklayan Şube Başkanı Melih Baki, “Depremlerin önceden kestirilmesiyle ilgili 2 tane temel yöntem var. Hiçbir büyük deprem haber vermeden gelmez. Biz insanlar gibi hayatı vardır. Mesela her gün normal hayatınızı yaşıyorsunuz, rutinlerinizi yerine getiriyorsunuz ama bir gün birden bire çok sinirli kalkıyorsunuz en ufak şeye tepki gösteriyorsunuz bu nedir sismik aktivitedeki yükseliş. Ya da bunun tersi bir durumu düşünün bir gün çocuğunuz hiç tepki vermedi, kalkmadı, yemedi içmedi. Hatay mesela, şu anda Hatay’dan 3 yıldır bir sinyal alamıyoruz. Bu yüzden yaptığımız çalışmalar üzerine Hatay’da 7’nin üstünde deprem bekliyoruz” şeklinde konuştu.