Gediz Üniversitesi Enerji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı, TÜBİTAK projesi kapsamında enerji raporu hazırladı: Almanya, elektrik üretim kapasitemizden daha fazlasını rüzgar ve güneşten elde ediyor, ihtiyacının yüzde 25.8’ini bu çevreci kaynaklardan sağlıyor.
Daha avantajlı konumda olmamıza ve enerji sıkıntısı çekmemize rağmen bizde ise bu oran yüzde 5...
Ağır kış şartları nedeniyle doğalgaz tüketimindeki artışa bağlı elektrik kesintilerinin yaşanması, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini bir kez daha ortaya koydu.
Gediz Üniversitesi, bu yönde bir süredir yoğun çalışmalar yürütüyor. Hem çevreci hem de ucuz olan bu kaynakların kullanımının artması için Gediz Üniversitesi’nde araştırmalar yapan isimlerden biri de enerji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı...
Almanya’da enerji üzerine 12 yıl çalıştıktan sonra bilimsel faaliyetlerini İzmir’de sürdüren Yrd. Doç. Dr. Çalı, TÜBİTAK’ın desteklediği projede Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğini artıran teknolojilerin Türk enerji piyasası ile şebekesi üzerindeki rolünü uluslararası örneklerle karşılaştırmalı olarak ele alıyor.
Yrd. Doç. Dr. Çalı, 2 yıl sürecek projedeki incelemelerinin ilk sonuçlarını bir raporda topladı, enerjide dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde faydalanmamız gerektiğini ortaya koydu.
Potansiyel çok yüksek Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi akademisyeninin tespitlerine göre Türkiye’nin toplam elektrik üretim gücü 62.7 gigawatt. Bunun yüzde 45’i doğalgazdan karşılanıyor, bu oran yüzde 20 olan AB ortalamasının 2 katından da fazla.
Ülkemizdeki elektrik üretiminde rüzgar ve güneşin payı sadece yüzde 5... Almanya ise bize göre daha dezavantajlı konumda bulunmasına rağmen, Türkiye’nin toplam kurulu güç kapasitesinin de üzerinde 68 gigawatt elektriği rüzgar ve güneşten elde ediyor.
Topraklarının güneyini güneş tarlaları, kuzeyini ise rüzgar türbinleriyle dolduran, bu yöndeki yatırımlarını aralıksız sürdüren bu ülke, elektrik ihtiyacının yüzde 25.8’ini çevreci kaynaklardan sağlıyor.
Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı, yıllık güneşlenme süresinin Almanya’da ortalamada bin 600 saat, Türkiye’de ise 2 bin 700 saat olduğuna, coğrafik olarak avantajımıza dikkat çekiyor; çevreci kaynakların daha aktif kullanılması halinde şu an yüzde 5 seviyesinde olan elektrik ihtiyacını karşılama oranının çok daha yukarılara çıkabileceğini vurguluyor.
CARİ AÇIĞIN NEDENİ
Yrd. Doç. Dr. Çalı, yenilenebilir enerji sektörünün gelişememesinde 2 temel engelin olduğuna da işaret ediyor, bunları “Mevcut yüksek potansiyelin, şebeke kısıtları gibi teknik altyapı handikapları nedeniyle kullanılamaması ve bu alandaki teknolojiyi halen büyük oranda yurtdışından alıyor olmamız” şeklinde açıklıyor.
Gediz Üniversitesi Enerji Uzmanı önerilerini de şöyle sıralıyor:
“Lisanssız elektrik üretimi ile birden çok gerçek veya tüzel kişiliğin ortak olarak kurabilecekleri enerji kooperatiflerine yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu sayede elektrik tüketicileri bir anlamda enerji üreticilerine dönüşerek lokal olarak ihtiyaç duydukları elektriği kendileri üretebilecek, fazlasını da şebeke üzerinden piyasaya arz edebilecek.
Bu sistemin yaygınlaşmasıyla enerji dağıtım ve iletim hatlarındaki yüklenme, bilişim ve haberleşmeleri de dahil gerekli altyapı yatırımları ile alt seviyelere inecek. 12 yıllık kümülatif cari açığın 55.9 milyar dolara ulaştığı ve bu rakamın yüzde 70’inin yurtdışından enerji ürünleri alımıyla gerçekleştiği göz önünde bulundurulursa, enerjide dışa bağımlığımızı düşürdüğümüz her adım bize daha sürdürülebilir bir kalkınma imkanı sağlayacak.”
Ümit Çalı kimdir?
Almanya Fraunhofer Enstitüsü’nde yenilenebilir enerji üzerine doktora yaptı. Almanya’nın TÜBİTAK’ı olarak kabul edilen bu bilim kurumunda 7 yıl enerji üzerine araştırmalarda bulundu. Bu ülkenin dünya çapındaki enerji şirketlerinden ENBW’de 3.5 yıl proje müdürü, ardından da Kempinski Renewables firmasında teknik genel müdür olarak görev aldı. TÜBİTAK’ın desteklediği “Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimliliği ve Akıllı Enerji Teknolojilerinin Türk Elektrik Piyasalarındaki Etkilerinin Araştırılması” projesinin yürütücüsü olan Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı, akademik çalışmalarını Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yürütüyor, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde derslere giriyor.