İzmir'de 66 ülkeden ve 34 ilden 839’u yerli, 286’sı yabancı olmak üzere toplam 1125 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı, kapılarını kapadı.
Partner ülke Sri Lanka, onur konuğu il Sinop, teması 'sağlık' olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 29 Ağustos-8 Eylül 2013 tarihleri arasında 82’nci kez organize edildi. Fuarın kapanışı nedeniyle bir açıklama yapan İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, fuar katılımcılarına ve ziyaretçilerine teşekkür etti. 82’nci Fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Örs, daha iyi ve daha güzel fuarlara ulaşabilmek adına arayışları sürdüreceklerini söyledi.
İZFAŞ olarak 83’üncü fuarın hazırlıklarına hemen başlayacaklarını ifade eden Örs, fuar konusunda her türlü yapıcı eleştiri, görüş, öneri ve projeye açık olduklarının bir kez daha altını çizdi. İzmirlilerin ve Egelilerin fuarı sahiplenmesinden memnuniyet duyduklarını belirten Örs, gelecek fuarların ortak akılla ve konuyla ilgili her çevrenin sürece aktif katılımıyla hep birlikte ortaklaşa hazırlanmasının daha yararlı ve anlamlı olacağını ifade etti. 82 yıllık geleneksel fuarın İzmir’in ortak geçmişi ve değeri olduğunu vurgulayan Örs, başta İzmirliler ve Egeliler olmak üzere fuara sahip çıkan herkese teşekkür etti. Örs, 'Haydi 83’üncü Fuar’a' diyerek, gelecek yılki fuar için şimdiden çağrıda bulundu.
Önceki yıllardan farklı olarak, sadece uluslararası katılım holü yurt dışı katılımcı firmalardan gelen talep doğrultusunda 29 Ağustos-2 Eylül 2013 tarihlerinde beş gün açık kaldı. Yabancı katılımcılar ile yapılan görüşmelerde, fuardan memnun oldukları bilgisinin alındığı belirtildi. Gelecek sene için partner olmak isteyen ülkelerin bulunduğu bildirildi.
İzmir Enternasyonal Fuarı süresince 34 ülkenin ticari delegasyonu İzmir’e geldi ve fuarı ziyaret etti. Delegasyon hem fuarda hem de Swissotelde ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Delegasyon programı kapsamında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bolgesi ve Efes Meryem Ana’ya gezi organize edildi. Bu sene 1 başbakan yardımcısı, 9 bakan, 3 bakan yardımcısı ve 25 üst düzey yönetici olmak üzere yaklaşık 120 ülke temsilcisi fuarın açılışına katıldı. Ayrıca EXPO tarafından davet edilen ve fuara gelen (Çek Cumhuriyeti, Komorlar, Senegal, Sirbistan ve Gine Bissau) BIE heyetleri de fuarı ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştirdi.
İzmir Enternasyonal Fuarı, 82’nci yılında, ülkeler arası ticari ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmayı sürdürdü. Fuar nedeniyle kente gelen ticari heyetler, iş dünyası örgütleri ve çeşitli firmalar ile görüşme ve anlaşmalar yaptı; fuar süresince Polonya ve Ukrayna ülke iş günü etkinlikleri gerçekleştirildi.
RENKLİ ETKİNLİKLER YAPILDI
11 gün süreyle düzenlenen etkinliklerle 82’nci İzmir Enternasyonal Fuarı kültür, sanat, ticaret ve eğlencenin buluşma noktası oldu. Etkinlikler 29 farklı başlık altında gerçekleştirildi. İzmir Enternasyonal Fuarı 82’nci yaşında birbirinden farklı etkinlikleriyle göz doldurdu. 82’nci İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında; başta açılış töreni olmak üzere 81 dans gösterimi (flashmob), 36 söyleşi, 25 film gösterimi, 22 konser, 12 yöresel mutfak etkinliği, 10 sağlıklı aktivite, 9 müzik dinletisi, 7 tiyatro gösterimi, 7 sergi, 6 yöresel halk oyunu performansı, 3 açılış kokteyli, 2 ülke sunumu ve yarışmalar, eğitimler, sosyal projeler, geleceğe yatırım projeleri, atölye çalışmaları, binicilik ve imza günü gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapıldı. Ayrıca şarkıcı, yazar, gazeteci, oyuncu, yönetmen, doktor, müzik grubu, tiyatrocu, TV yapımcısı gibi konusunda uzman 78 konuk bu etkinlikler kapsamında İzmir Fuarı’nda ağırlandı.
3 BİN 500 ÇOCUK EMANET ALINDI
82’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nda çocuklar unutulmadı. Çocuklara özel Fuar Göl yanı çim alana kurulan 'Fuar Çocuk Köyü' etkinliği İZFAŞ tarafından İZELMAN Anaokulu işbirliğinde organize edildi. 209 çocuk etkinliğinin gerçekleştirildiği Fuar Çocuk Köyü’nde çocuklar için 2 farklı alan oluşturuldu. Kayıp Çocuk Merkezi’nin yanı sıra, Fuar’da ilk kez çocuğunu bırak, fuarı gez projesi kapsamında 3 bin 500 çocuk emanet alındı.
İZFAŞ’ın düzenlediği 'Benim Fuarım Masal ve Öykü Yarışması'nın birincileri İsmail Bayraktar ve Melisa Akgül, Kültürpark Fuar Çocuk Köyü alanında düzenlenen imza gününde kitaplarını imzaladı.
ÖZEL BÖLÜMLER İLGİ GÖRDÜ
Fuarda bu yıl ilk kez Karadeniz Sokağı oluşturuldu. Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu işbirliğinde oluşturulan sokak 5 bin metrekare alan üzerine kuruldu.
SAĞLIK TEMASI
'Daha iyi bir dünya için yeni yollar / Herkes için sağlık' temasıyla yola çıkan EXPO 2020 İzmir hedefi ile bütünleşecek şekilde hazırlanan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 'Sağlık' teması seçildi. Fuar’da 'Sağlık' teması her yönüyle ele alındı. Tema kapsamında sağlık aktiviteleri, uzman doktorların konuk olduğu sohbetler, sergiler, söyleşi, film ve belgesel gösterimi gibi etkinlikler düzenlendi. Ayrıca İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, sağlık sektörüne özel bir alan oluşturuldu. İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 no’lu holde ayrılan bu özel alanda, devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık kurumları, sağlık merkezleri, sağlık ekipmanları firmaları, sağlık dernekleri gibi kurum ve kuruluşlar yer aldı.
MOSİKLET VE BİSİKLETLER SERGİLENDİ
Bu yıl ikinci kez fuar süresince tüm ziyaretçilerin gezebileceği motosiklet, bisiklet ve aksesuarlarının sergilendiği özel bir hol oluşturuldu. Özel bölüm, motosiklet-bisiklet meraklılarını İzmir Fuarı’nda buluşturdu. 50’den fazla firmanın katıldığı özel bölümde, motosiklet, elektrikli bisiklet, bisiklet, atv modellerinin en yeni modelleri sergilendi.
BİLİŞİM VE İLETİŞİM
'Bilişim ve İletişim' özel bölümü ise bu yıl 4’üncü kez gerçekleştirildi. 40’ı aşkın firmanın katıldığı özel bölümde bilgisayar, web sitesi, donanım ve yazılım, telekomünikasyon hizmetleri, mobil iletişim araçları ve hizmetleri, elektronik promosyon ürünleri ve hizmetleri fuar ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.
Ayrıca geçen yıl ilk kez TIR’la katılım yapan firmalara ilişkin ayrılan Road Show Area özel alanı, katılımcı firmalar tarafından gelen talep doğrultusunda bu yıl da Kültürpark Uzun Havuz çevresinde oluşturuldu.
Fuarda yaklaşık 20 farklı ürün grubu sergilendi. Fuar’da yer alan ürün grupları arasında; Gıda Ürünleri - Gıda Teknolojileri ve Yan Sanayi, Binek Otomobil, Oto Yan Sanayi Ticari Araç, Bisiklet - Motosiklet, Yapı Malzemeleri ve İnşaat, İş Makinaları - Tarım Makinaları, İklimlendirme ve Yan Sanayi, Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, IT Telekomünikasyon ve Enformasyon, Makine-Enerji, Finans Sektörü, Termal Turizm Sağlık, Hizmet Sektörü, Hediyelik Eşya, Tekstil, Ticaret Odaları, Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları yer aldı.