27 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA



 

Muğla’nın merkez Menteşe ilçesinde, “Kültürel ve Ticarî Boyutlarıyla Arasta Paneli gerçekleştirildi.

Menteşe Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen “Kültürel ve Ticarî Boyutlarıyla Arasta Paneli” 2 Ekim 2023 Pazartesi günü Konakaltı Kültür Merkezinde yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Serkan Dirlik’in organize ettiği paneli Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz yönetti. Panelin diğer konuşmacıları ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adnan Çevik, Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar, Doç. Dr. Serkan Dirlik ve iş insanı Gökhan Çağlav’ dı.

Muğla’nın tarihi arastasının değişik yönleriyle ele alındığı panele Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, üniversite öğretim üyeleri, Arasta esnafı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan Prof Dr. Namık Açıkgöz, Müslüman-Türk şehirleşmesinin merkezinde, ulu camiler olduğunu; bu camiler etrafında kurulan çarşılar, pazarlar, bedestenler, hanlar ile şehrin ekonomik hayatının olduğu kadar kültürel hayatının da zenginleştiğini; Muğla’nın arastasıyla, hanlarıyla ve geleneksel çarşısı ile bu özelliğini beylikler döneminden beri koruduğunu belirterek böyle bir değerin yeniden yorumlanıp işlenmesiyle Muğla’ya bir marka değeri katılacağını söyledi.

Böyle bir panelin ilk defa ve ilçenin belediyesinin destekleriyle gerçekleşmiş olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Açıkgöz, sonraki toplantıların başta Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirileceğini ekledi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Türk-İslam şehirlerinin gelişmesinin ulu camiler ve çarşılar etrafında olduğunu ve Muğla örneğinin bunu çok güzel temsil ettiğini belirtti.

Arasta’nın kültürel mirasının korunup geliştirilmesi açısından bu panelin oldukça yararlı olduğunu aynı şekilde Muğla’nın bu tür kültürel değerlerinin turizme kazandırılması yönünde de çalışmalar yapılmasının altını çizen Çevik, kendilerinin üzerinde çalıştıkları ve TUBİTAK tarafından da ödüle layık görülen Kanuni Yolu projesinin de bu anlamda şehre katma değer sağlayacağını ifade etti.

Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar, hava fotoğrafları üzerinden Muğla’nın beylikler, erken dönem Osmanlı,19. yüzyıl Osmanlı dönemi ve cumhuriyet dönemi gelişmesini ve bu gelişmede çarşı ve arastanın yerini anlattı. Ayrıca, şehir gelişiminde ve konut yapılanmasında memurların önemini vurguladı.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Dirlik ise arasta esnafının tarihi ve güncel envanterini vererek bunların tasniflerini yaptığı konuşmasında, arastanın üretim ve tüketim kültürü açısından prekapitalist dönemi yansıttığını ve buna bağlı olarak arastada gelişen esnaf gücünün dayanışmacı bir güç olduğunu belirtti.Doç. Dr. Dirlik, ayrıca esnaftan derlediği bazı anekdotları ve bu arada bir demircinin, körüklü ateşinde hayvan kellesi ütelediği için “kelleci” lakabıyla anıldığını söyledi.

Panelin son konuşmacısı olan iş insanı Gökhan Çağlav, babasının Kocahan’da karoser atölyesi olduğu için ellili yıllarda çocukluğunun arastada geçtiğini; arastanın onlar için hem bir iş mekânı hem de hayata atılma yeri olduğunu belirterek çeşitli hatıralarını aktardı.

Çağlav, arastada esnaflar arası mani atışmalarının da olduğunu, bu atışmalarla esnafın çok eğlendiğini belirtti. Kocahan’ın kapısının dükkânlara baktığını ve dükkânlara alışverişe gelen müşterilere, Çağlav, konuşmasında arastada çıraklığa heves eden çocukların bir ustanın yanına vardığında ustanın önce “Hünerin var mı?” diye sorduğunu, çocukların bu yaşlarda bir zanaata bu şekilde teşvik edilmesinin önemini ifade etti.

Panel sonunda, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, konuşmacılara teşekkür belgesi verdi ve böyle toplantılarla bilgilenmenin faydasına değinip bu tür toplantılar için her zaman hazır olduklarını belirtti.

03 Ekim 2023
Etiket; muğla arasta, adnan çevik, namık açıkgöz, muğla menteşe, bahattin gümüş Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Muğla'da Otantik Çocuk Oyunları Şenliği Başladı
Muğla'da Otantik Çocuk Oyunları Şenliği
Muğla'da Gürün Zorlanmadı
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir