İzmir'in Çeşme İlçesi’nde bu yıl beşinci kez düzenlenen Alaçatı Ot Festivali büyük ilgi gördü. 'Arapsaçı' temasıyla bu yıl 5'incisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali'ne üçüncü günde havanın da güzel olmasının etkisiyle yoğun katılım oldu.
Çeşme'de haftasonu olmasını da fırsat bilen ilçe sakinleri, festivale akın etti. Türkiye'den hatta dünyanın birçok noktasından bireysel ve tur grupları halinde katılımcısı olan festivalde, sabahın erken saatlerinde açılan yemek stantlarına ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.
Çeşmeliler tarafından kentte yetişen otlardan yapılan yöresel yemek, hamurişi ve tatlılarda en çok arapsaçı, ebegümeci ve enginarlı olanlar beğenildi. Festivalin konukları cep telefonu, tablet ve fotoğraf makineleriyle günün her anını ayrı ayrı ölümsüzleştirirken en büyük ilgiyi ise 'Geleneksel Ot Festivali Korteji' gördü.
Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal'ın önlerde yer aldığı korteje, Antik Çağ kıyafetleriyle Alaçatı'nın eski dönemlerinde yaşayan insanları canlandıran kadınlar öncülük etti.
Davul ve zurna eşliğinde ilerleyen korteje yüzlerce kişi katılırken, vatandaşlar kortejin önündeki kadınların fotoğraflarını çekmek için adeta birbiriyle yarıştı. Ot Festivali'ne ikinci kez katılabildiğini vurgulayan Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, bu yıl katılımın çok daha fazla olduğunu söyledi.
Becel, “İnsanların, stantlara insanlara ilgisi muhteşemdi. İnanıyorum ki bu festival her geçen yıl daha da büyüyerek, Türkiye'nin önemli markaları arasında yerini alacaktır” dedi.
Alaçatı bölgesinin kendi öz değerlerinin öne çıkartılmasıyla oluşturulan Ot Festivali'nin ilçede otelcisinden küçük esnafına kadar tüm kente hem ekonomik hem de sakin geçen kış sezonu sonrasında büyük moral verdiğini vurgulayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da katılımın beklentileri bile aştığını söyledi.
Alaçatı'nın, Çeşme'nin mutfağında yıllar önce yapılan ot yemeklerinin günümüze taşındığını belirten Başkan Dalgıç, “Kendi öz değerlerimizi bugüne taşıyarak bir festival oluşurduk. Kentimizde geçmişte pişen yemekleri canlandırarak bugüne taşıdık ve insanlara sunduk. Her festivalde pişen yemekleri ve yapılışlarını bir sonraki yıl kitaplaştırdık ve geçmişten bugüne taşıdığımız kültürel değerlerimizin yarınki nesillere de miras kalmasını güvence altına aldık. Geçen yılki festivalimize 5 bin kişi katılmıştı. Bu yıl 10 bin kişinin katılmasını öngörüyoruz. İnsanların yoğun katılımı doğru yolda olduğumuzun en büyük göstergesidir” diye konuştu.
Kortejin geçişi sırasında Alaçatı'nın tarihi evleri önünde düğün fotoğrafı çekimi yapan çift de dikkat çekti. Davul-zurna eşliğinde korteji selamlayan çift yüzlerce kişi tarafından alkışlandı. Alaçatı Ot Festivali'nde en çok dikkat çeken stantlardan birisi de Peyzaj Mimari Nida Kireççi'nin stantıydı. Kireççi'nin çizme ve heykellerden yaptığı bitki tasarımları görenlerin beğenisi kazandı.
Festival katılımcılarının birçoğu Kireççi'nin standında fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. Festival yarın da yemek yarışmasıyla devam edecek.
Mücahit BEKTAŞ/DHA