Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansür tartışmasının ardından festivaldeki 11 filmin yönetmeni belgesellerini geri çekti. Belgeselcilerin filmlerini çekmesinin ardından “Ulusal Belgesel Film Yarışması” kategorisinin iptal edildiği açıklandı.
Açıklamada, “Bizim, festivalin yapılabilmesine dair beklentilerimiz gerçek anlamda festival yönetimince karşılığını bulmamıştır. Yapılan son açıklamanın da meselenin özünü çözmeye dair olmadığını büyük bir hayal kırıklığı ile karşıladık” denildi.
Festival bünyesindeki Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinde yer alan 15 filmden 13’ünün çekilmesi talebinde bulunması nedeniyle “Ulusal Belgesel Film Yarışması”nın iptal edildiği bildirildi.
Açıklama şöyle:
“Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ön-jürisi tarafından yarışma bölümüne seçilen belgesel filmlerimizin TCK’ya göre değerlendirilmiş olması ve ardından bir arkadaşımızın filminin sansür mekanizmasına takılarak yarışma dışı bırakılmasıyla başlayan kriz, festival yönetimince son ana dek sorumluluk üstlenmeyen ve polemiklere sebebiyet veren bir tarz ile yönetilmiştir.
“En başından beri asıl meselenin filmlerimizin TCK maddelerine göre değerlendirilmesi, sansürün meşrulaştırılması sorunu olduğunu söylememize rağmen, sinema dünyasını bölen, spekülasyonların ve manipülasyonların etkin olduğu bir tartışma ortamı yaratılmıştır.
“Bizim, festivalin yapılabilmesine dair beklentilerimiz gerçek anlamda festival yönetimince karşılığını bulmamıştır. Yapılan son açıklamanın da meselenin özünü çözmeye dair olmadığını büyük bir hayal kırıklığı ile karşıladık.
“Festival yönetiminin TCK uygulamalarına dair net bir özeleştiri vermemesi, bizim açımızdan, gelecekte yapılacak olan festivallerde de filmlerimizin bu maddelere göre müdahale görebileceği anlamına geliyor.
“Festivale sayılı günler kala sorunun doğru anlaşılması ve çözülmesi yönündeki umudumuzu yitirmiş olmanın üzüntüsü içerisindeyiz.
“Festivalin gerçekleşmesini çok önemli buluyoruz fakat filmlerimizin sansür mekanizmaları yaratılarak değerlendirilmemesini ve sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz.
“Aşağıda imzası olan, Ulusal Belgesel Yarışma bölümünde yer alan yönetmen ve yapımcılar olarak filmlerimizi festivalden çektiğimizi üzülerek bildiriyoruz.
Filmleri çeken yönetmenler şöyle:
Albina Özden, Ayris Alptekin, Fehime Seven, Nazlı Bulum, Sefa Tokgöz – Ben Bir Slogan Buldum Anem Benim Yanımda
Devrim Akkaya, Cem Doruk – Diyar
Yasin Semiz – Eymir Neden Paylaşılamadı?
Zeynel Koç, Cenk Örtülü – Kêl / O İklimde Kalırdı Acılar
Emel Çelebi – Külkedisi Değiliz
Cem Kaya – Motör
Ender Yeşildağ – Sessiz Çığlık
Güliz Sağlam, İlker Berke – Tepecik Hayal Okulu
Ahmet Yurtkul – Uzak
Reyan Tuvi – Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek
Deniz Yeşil – Yollara Düştük
Ne olmuştu?
Cuma günü başlayacak festivalde Reyan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgeseli, ön jürinin kararına rağmen festival yönetimi tarafından TCK’ya aykırı bölümler içerdiği gerekçesiyle programdan çıkarılmıştı. 5 Ekim’de filmin yönetmeni Reyan Tuvi, filmin İngilizce altyazısındaki bir küfür çevirisini kaldırmasıyla sorunun çözüldüğünü açıklamıştı.
Jüri başkanı Can Candan’ı ardından 10 jüri üyesi daha istifa etmiş 13 yönetmen Festival Komitesi’nden özür ve özeleştiri metni sunulmadığı takdirde yarışmadan çekileceklerini açıklamıştı.
Ulusal Yarışma ana jürisinden Belmin Söylemez’in de aralarında yer aldığı 10 jüri üyesi istifa açıklamasında yönetmenin yanında olduklarını ancak festivalin, TCK’yı referans alan tutumunu sürdürüp bir yargı organı gibi hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. (İMC TV)