Dil Derneği her yıl 26 Eylül'de Dil Bayramı kapsamında Ankara ve İzmir’de ‘Türkçe Günleri’ etkinliği düzenliyor ve 2001’den beri ‘İzmir Türkçeye Emek Ödülleri’ veriyor.
Dil Derneği’nin dilci, yazar ve ozan aydınlardan oluşan seçici kurulu Dil, Yazın, Konuşma, Genç Emek Özel ve İzmir Özel başlıkları altında Türkçe'ye emek veren kişi ve kuruluşları ödüllendiriyor.
’Türkçeye Emek Ödülleri’ kapsamında daha önce ilk kadın televizyon haber spikeri Jülide Gülizar (2011’de hayatını kaybetti) ile Devlet Tiyatroları’nın unutulmaz oyuncuları: Rüştü Asyalı, Macide Tanır (geçen yıl hayatını kaybetti), Çetin Tekindor ve Işık Yenersu’ya değer görülen ‘Konuşma Ödülü’ beş yıllık bir aradan sonra yeniden TRT kökenli bir spikere; Rüştü Erata’ya verildi.
Bu yıl İzmir Konak Belediyesi’nin katkısıyla düzenlenen törende konuşan Spiker-Yazar Rüştü Erata, adının bu ödüle daha önce değer görülen saygın kişilerle birlikte anılacak olmasından onur duyduğunu belirtti. Rüştü Erata ödülünü seçiciler kurulunun hoşgörüsüne sığınarak, artık aramızda olmayan spikerler: Zafer Cilasun, Lami Sesar ve Osman Nuri Özüvar ile rahatsızlıkları nedeniyle konuşma yetilerini yitiren spikerlerimiz Tuna Huş ve Mesut Mertcan adına aldığını belirtti.
Erata, kendi çocukluk-gençlik yıllarında, TRT yayın tekeli dönemindeki özenli tutum nedeniyle, tüm toplumun nasıl tertemiz bir dile sahip olduğunu anlattıktan sonra, 1990 sonrası özel radyo-televizyonculuk döneminin başıboşluğu yüzünden, bu durumun tümüyle tersine dönüp tüm toplumun dilini bozan ‘Dil Kirliliği’ne dönüştüğüne dikkat çekti.
Konuşmasında Türkçeye yönelik bilinçli-bilinçsiz yozlaştırıcı-yıpratıcı etmenlerin büyüklüğü ve tehlikesine değinen Rüştü Erata, salondaki öğrencilere “Bizim kuşağımız önceki kuşaklardan aldığı tarihsel sorumluluğu size devrediyor, Türkçe size emanet” diye seslendi.
1987’de açılan sınavla TRT Seslendirme Sanatçısı olan Rüştü Erata, aynı yıl TRT’nin ‘Atölye TV’ adlı çocuk eğitimi izlencesini sunmuş, 1989’da da TRT Spikerlik Sınavı’nı kazanıp çeyrek yüzyılı aşan mesleğine adım atmıştı.
Yeditepe ve Marmara üniversitelerinde yıllarca ‘Doğru, Güzel ve Etkili Konuşma’ ve ‘Spikerlik-Sunuculuk’ dersleri veren Rüştü Erata’nın ‘Sachmalama Türkçe de Neymiş!’ ve ‘Türkçe Konuşmanın Püf Noktaları’ adlı iki kitabı bulunuyor.
Erata, 12 yıldır üniversitelerden ilkokullara dek türlü kurumlarda ‘Dil Bilinci’ sunumları yapıyor, bu konudaki söyleşilere katılıyor.