Kemalpaşa İlçesi’nde, şiddetli lodos kiraz üreticisini mağdur etti.
Bu yılki düşük rekolte yüzünden zor günler geçiren üretici, şiddetli lodos nedeniyle ağacındaki kirazı da kaybetti.
Üreticiler hükümetten borçlarının ertelenmesini istedi. Başta Ege bölgesi olmak üzere yurdun büyük kesiminde etkili olan lodos fırtınasından İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’ndeki kiraz üreticileri de nasibini aldı.
Nisan ayında yaşanan don olayı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında olması nedeniyle bu yıl düşük olan rekolteye, şimdi de lodos fırtınası eklenince üretici tümüyle mağdur oldu. Özellikle yurt dışına ihraç edilen ziraat 900 (Salihli) kirazının tamamına yakını yaşanan fırtına nedeniyle yere düştü. Üreticiler, yere düşen kirazların para etmediğini, ağaçtaki kirazların da şiddetli rüzgar sebebi ile zarar gördüğünü dile getirdi. 1975 yılından beri Kemalpaşa’da kiraz üretimi yapan Abdi Çelik, yaşanan afet sebebi ile çok mağdur durumda olduklarını söyledi. Çelik, "Birçok bankaya kredi borçlarımız var. Geçimini kiraza bağlayan üreticiler bu yıl çok zor durumda kaldı. Zaten kiraz yok denecek kadar azdı. Fırtına ile ağaçtaki kirazlar da yerle bir oldu. Devletimizden kredi borçlarımızın ertelenmesi için yardım bekliyoruz" dedi. Bir diğer üretici Halil Erol da yaşanan fırtına sebebi ile yaklaşık yüzde 70’lik bir ürün kaybı yaşadığını söyledi. Erol, "Bu yıl umudumuzu hepten kiraza bağlamıştık. Ancak şiddetli lodos tüm emeklerimizi yok etti. Şu anda topladığımız ürünün parası ancak burada çalışan işçileri ve nakliyeyi karşılayacak düzeyde. Kredi borçlarımız var. Geçen yıl da borçlarımızı erteletmiştik. Bu yıl ne yapacağız bilmiyoruz. Hükümetten borçlarımızın ertelenmesini, faizlerini durdurulmasını istiyoruz. Eğer buna bir çözüm bulunmaz ise üreticinin bahçesi, traktörü hacizle gidecek. Bizler de çiftçiliği bırakacak duruma geleceğiz" diye konuştu.
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, şiddetli fırtınanın üreticiye çok büyük zarar verdiğini söyledi. Oray, "Kemalpaşa ziraat odası ve Kemalpaşa İlçe Tarım müdürlüğü olarak hasar tespit çalışmalarına başladık. Üreticilerimiz hasar tespitlerinin yapılması için bağlı bulundukları muhtarlıklara müracaat ederek talepte bulunabilir. Ziraat odası olarak, bölge milletvekillerine ilçemizde yaşanan afetle ilgili bilgi verdik. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarının ertelenmesi ile ilgili bir çalışma yapmaktayız. Umarım devlet büyüklerimiz bu sorunu görür ve üreticiyi mağdur durumda bırakmaz" dedi.